Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > İlk adım 'Barış Komisyonu'

İlk adım 'Barış Komisyonu'

Öcalan, 3. heyet aracılığıyla 21 Mart'ta sınır dışına çekilme çağrısı yapacağını iletti. Öcalan mesajında ayrıca bu çekilmede Meclis'in desteğinin önemli olduğunu söyledi. BDP, 'Meclis'te bir Barış Komisyonu' kurulabileceğini söylüyor.

Abdullah Öcalan ile dün İmralı’da görüşen BDP heyeti, Öcalan’ın 21 Mart’ta sınır dışına çekilme çağrısı yapacağını açıkladı. Öcalan’ın heyet aracılığıyla gönderdiği ‘parlamentoya görev düştüğü’ vurgusu dikkat çekti. BDP Hukuk Komisyonu’nun bir yol haritası hazırladığı ortaya çıktı. Buna göre, TBMM’ye düşen ilk görev ‘barış sürecini’ yönetecek bir komisyonun kurulması. 
Dün sabah Çanakkale’nin Mudanya ilçesinden İmralı Adası’na giden BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan heyet, akşama doğru İstanbul’da Ataköy Marina’ya döndü. Öcalan’la önemli toplantılarından birini daha gerçekleştirdiklerini söyleyen Demirtaş, Öcalan’ın mesajını okudu: 

Meclis’e mesaj 

“Mevcut çözüm süreci olumlu anlamda ilerleyerek devam ediyor. Hedefimiz tüm Türkiye’nin demokratikleşmesidir. Çabalarımız da bunun içindir. Bu amaca hizmet edecek çerçevede 21 Mart Nevroz kutlamasında bir çağrı yapmak üzere hazırlıklarımı sürdürüyorum. Hazırlayacağım bildiri, tarihi nitelikte bir çağrı olacaktır. Bu çağrı, çözümün askeri ve siyasi bütün ayaklarına dair doyurucu bilgiler içeriyor olacaktır. Silah meselesini de hızla ve zaman kaybetmeden bir tek can dahi yitirilmeden çözmek istiyorum. Bütün bunların pratikleşmesi için yüce bir iradeyi temsil eden parlamentonun ve siyasi partilerin sunacağı desteği çok değerli buluyorum. 
Geri çekilmenin hızla gerçekleşmesi ve barışın kalıcı hale gelmesi için ümit ediyorum ki, parlamentoda aynı hızla üzerine düşen tarihi misyonun gereğini yapacaktır. Süreç ilerledikçe kamuoyunu kendi adıma daha detaylı şekilde bilgilendirmeyi umuyor herkese bir kez daha selam ve sevgilerimi iletiyorum.” Dünyada benzeri sorunları yaşayan bütün ülkelerde hayata geçirilen ‘barış süreçlerinde’ parlamentolara büyük görev düştüğünü belirten BDP’liler, ilk olarak barış görüşmelerini koordine edecek bir Meclis komisyonu kurulması gerektiğini vurguluyor. BDP’den alınan bilgiye göre bu komisyonun adı ‘Barış Komisyonu’ olabilir. Ancak komisyonun kurulması gündeme gelmesi durumunda ismin diğer partilerle birlikte belirlenmesi gerektiği belirtiliyor. Parlamentoda bulunan siyasi partilerin temsilcilerinin yer alacağı komiyon, PKK silah bırakana kadar koordinasyonu sağlayacak. Yapılması gereken yasal değişiklikler bu komisyonda belirlenecek ve şekillendirilecek. PKK’lıların sınır dışına çekilmesi ve silah bırakması için de komisyonun çağrı yapabileceği belirtiliyor. 1999 yılında Öcalan’ın talimatıyla sınır dışına çekilen PKK’lıların ağır kayıplar verdiğini belirten BDP’liler, çekilmenin Meclis garantisinde olması gerektiğini belirtiyor. 

Âkil adamlar 

Komisyon dışında ayrıca parlamento ile eşgüdümlü olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ’nun da sözettiği ‘Âkil Adamlar Komisyonu’ ve ‘Hakikatleri Araştırma ve Yüzleşme Komisyonu’ oluşturulması da BDP’nin masasında.

Radikal, 19.03.2013

 

 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.