Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > DTP'yle Başbakan olarak görüşmeyecek

DTP'yle Başbakan olarak görüşmeyecek

Başbakan Erdoğan, Kürt açılımı ile ilgili bugün DTP lideri Ahmet Türk’le bir araya gelecek. Erdoğan’ın, görüşmeyi AKP’nin genel başkanı sıfatıyla yapacağı açıklandı. Erdoğan DTP’yi PKK ile aynı kefede değerlendirmediğini söyledi.

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DTP'ye bugün için randevu verdi. DTP'li Türk ile saat 12.00'de gerçekleştirilecek görüşme, AKP'nin Meclis'teki Genel Başkanlık makamında olacak.

Görüşmeye İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile DTP Eş Başkanı Emine Ayna ve iki partinin grup başkanvekilleri Bekir Bozdağ ile Selahattin Demirtaş da katılacaklar.

Görüşmede son günlerde gündemde bulunan Kürt açılımı değerlendirilecek.

Ancak AKP'den yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın DTP yöneticileriyle genel başkan ve grup başkanı sıfatıyla görüşeceği belirtildi.

DTP, PKK İLE AYNI KEFEDE DEĞİL
Erdoğan, TBMM'ye gelişinde kuliste gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile ''AK Parti genel başkanı sıfatıyla'' görüşeceğinin anımsatılması üzerine şunları söyledi: ''Genel başkan olarak, genel başkanlık odamda, genel başkanla görüşeceğim. Ve aynı zamanda grup başkanı sıfatıyla görüşmemi burada yapacağım...

Ve bizim bu tür görüşmeler yapmam, İçişleri Bakanımın koordinesinde yapılan yürüyen çalışmayla alakalı bir görüşme değil, o ayrı bir konu... O konuda ise zaten içişleri bakanım gerekli çalışmaları yapıyor. Nitekim bu görüşme, İçişleri Bakanımı da davet ettim. Olur ki onunla ilgili de gündeme bazı şeyler gelirse bunların onların notu da arada alınır diye...''

Erdoğan, bir gazetecinin ''MHP ile bir görüşme olup olmayacağı'' yönündeki sorusu üzerine şunları kaydetti: ''Bu konuyla ilgili MHP kapıları kapattı. MHP böyle bir görüşmeye gerek görmediği gibi, bu başlatılan çalışmayı 'vatana ihanet' olarak vasıflandırıyor. Şimdi olaya böyle yaklaşan bir anlayışla, bir zihniyetle... Bu kadar kabaca, daha ne olduğunu bilmeden, içinden ne çıkacak onu bilmeden, böyle bir yaklaşım içinde olanlarla neyi görüşeceksiniz.''

Diğer partilerle görüşüp görüşmeyecekleri sorusuna ise Erdoğan, ''İçişleri bakanımız, kapıyı kapatmazlarsa hepsiyle de görüşecek'' karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ''DTP ile görüşme gündeme daha önce de gelmişti ama siz randevu vermemeyi tercih etmiştiniz. Bu süreçte neden...'' sözleri üzerine şöyle konuştu:

''Bakın şimdi hedefleri hep saptırıyorsunuz. Buralarda dürüst olun, samimi olun. Ben o zaman da yine aynı şeyi söyledim. Daha ertesi gün hemen bu talep bize geldiğinin ertesi günü benim on tane şehidim oldu. On tane şehidimin olduğu gün de kalkıp da kalıpta böyle bir cevabı veremezdim. Biz bu ülkede aynı zamanda siyaset yapıyoruz. Bizim de bazı taleplerimiz var. Bu taleplere karşı da parlamento içinde bulunan siyasi partinin de gerekli olumlu yaklaşımları göstermesi lazım. Ben DTP'yi PKK ile aynı kefede değerlendirmiyorum, değerlendirmek istemiyorum. Çünkü parlamentonun içinde olan bir siyasi parti olması hasebiyle... Eylemleri, fiilleri şu bu bunlar ayrı konular, bunları ayrı konuşuruz. Ama parlamentonun içinde olması sebebiyle olayı böyle değerlendirmek durumundayım.''

TÜRK:  PROJE VERMEYECEĞİZ
DTP lideri Ahmet Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, diyalogdan yana olduklarını ve sorunların diyalogla çözümünü esas aldıklarını vurguladı.

Erdoğan'dan daha önce de randevu talep ettiklerini hatırlatan Türk, şunları söyledi: ''Bugün bile barışçıl bir sürecin gelişmesi ve bu açılım politikasının sürdürülmesi konusunda, bize düşen sorumluluğun bilinciyle hareket edeceğiz. Bu konuda çabalarımızı sürdüreceğiz. Tabii ki geç kalmış bir görüşme olarak değerlendiriyoruz. Sonuç olarak Türkiye'nin sorununu, Kürt sorununu tartışabilmek, o noktaya gelmek önemlidir. Biz bu konudaki düşüncelerimizi aktaracağız. Çözüm konusunda, nasıl bir yaklaşımın geliştirilmesi noktasında düşüncelerimizi ortaya koyacağız.''

Görüşmede bir proje ortaya koyup koymayacaklarına yönelik soruyu da cevaplandıran Türk, şöyle devam etti: ''Böyle bir şey yok. Tabii ki bu sürecin hassasiyetini biliyoruz. 72 milyon insanın hassasiyetini gözününde tutuyoruz. Olabildiğince mesafe alabilecek, kalın çizgilerle hiçbir şeyi ortaya koymadan, önce bunu nasıl sağlayabiliriz, barışçıl sürecin gelişmesi için nelere dikkat etmemiz gerekir konusunda, temel meseleler üzerinde düşüncelerimizi ortaya koyacağız, halkın beklentilerini dile getirmeye çalışacağız. Kalın çizgileri çizersek süreci tıkamış oluruz. Hazır projelerle yola çıkarsak süreci tıkamış oluruz. Burada bunu başarmanın formüllerini ortaya koymamız lazım. Bunu nasıl geliştirebiliriz, o hassasiyeti göstereceğiz.''

SAKIK: DÜNE TAKILIP KALMAYACAĞIZ
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, NTV canlı yayınında "Yarın (bugün) saat 12.00'de görüşme yapılacak. Aslında çok geç kalınmış bir randevu. Daha önceden biraraya gelmeyi becerebilmeliydik. Sayın İçişleri Bakanı'nın açıklamasından sonra bu satır aralarında vardı. DTP bu noktda önemli bir aktör, sürece büyük bir katkısı olacak. Olumlu buluyoruz bu görüşmeyi. Eminim ki bir yol haritasında, ortak bir zeminde buluşacağız. Uzun bir süredir bu görüşme isteğimiz var. DTP'ye bir lütuf değil bu, DTP de halkın temsilcisidir. Ama düne takılıp kalmayacağız. Birlikte bir tarih yazabiliriz. Hepimizin süreci desteklemesi lazım.

İçişleri Bakanı'nın açıklamalarını olumlu buluyoruz. Uzun süredir bu görüşleri seslendiriyoruz. Bundan sonrası çok önemli. Yeni bir yol haritası birlikte görülmelidir. Bundan önce de benzer açıklamalar olmuştu. Diliyorum ki bu süreç geçmiştekilere benzemeyecek. Bugün hem hükümet hem de devlet nezdinde bir konsensus sağlanmış görünüyor. Daha çok umutluyuz. Parlamento öncülük ederse toplumun tüm kesimleri sürece dahil olur " dedi.

CHP: NE DEĞİŞTİ?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise NTV canlı yayınında görüşmeyi değerlendirirken "Ne değişti" diye sordu. Öymen "Sayın Başbakan şimdiye kadar DTP’yi muhatap almayı reddediyordu. DTP’nin terörle arasına mesafe koyması gerektiğini, terörü açıkça reddetmesi gerektiğini, aksi taktirde kendileri ile görüşmeyeceğini söylüyordu. Şimdi ne değişti de başbakan tavrını değiştirdi.
Bizim izlediğimiz kadarıyla DTP’nin tavrında bir değişiklik yok. O zaman başbakanın tavrında bir değişiklik oldu. Niçin oldu, bunu izah edecek olan kendisidir başbakanın. Hala bu girişimin içeriği hakkında bir şey söylemekte ısrar ediyor. Ne oluyor da başbakan neleri konuşmak için bu temasları yapıyor, bunu anlamak mümkün değildir. Öyle anlaşılıyor ki başbakan terörü önlemek için terörden veya terörü destekleyenlerden medet ummaktadır.

Çözüm sürecine destek vermek için öncelikle hükümetin ne istediğini bilmemiz lazım. Körü körüne hükümetin tavrını destekliyoruz demek çok anlamsız. Hükümetin ne düşündüğünü bilmeden övgüler yağdırılmasını da hayretle karşılıyoruz. İçişleri Bakanı içeriğe ilişkin hiç bir şey söylemiyor ama mükemmel bir konuşma diye yazılar yazılıyor basında. Soru şu; terörü nasıl önleyeceksiniz veya terörü önlemekten vazgeçerek mi bu işleri yapıyorsunuz? Ne yapacaksınız?

Hükümet şunu söyleyemiyor bizim terörü önleme projemiz şudur diyemiyor. 'Teröristleri ikna ettik silah bırakacaklar gibi.' diyemiyor.  'Terörü Kuzey Irak’tan bertaraf etmek için Irak’ın girişim yapacağını öğrendik' da diyemiyor. 'Bu suretle PKK tasfiye olacak' diyor mu, onu da demiyor. 'Sınır ötesi operasyon için yetki almıştık, bunu kullanacağız, biz tasfiye edeceğiz' da demiyor. O zaman terörün varlığını sürdürmesini içimize sindirerek şimdiye kadar terörün sözcüsü gibi hareket edenlerle diyalog kurarak bunu çözeceksiniz. Bunun adı terörü çözmek için terörden medet ummak." dedi.

MHP: İKİ YÜZLÜ SİYASET
Erdoğan'ın DTP ile görüşme kararını MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural şu şekilde değerlendirdi:
"İki yüzlü siyasetin tipik bir örneği. Bunlar zaten İmralı’daki ile irtibat haline olunmasını istediler. AKP’li milletvekilleri ifade etmedi mi, 'Öcalan’a açılım olması gerekir, DTP ile görüşülmesi gerekir' diye...

Başbakanın 'terör örgütünü muhatap almam, terör örgütüne terör örgütü demeyenle ne görüşeceğim' ifadelerinin hepsinin laf olduğunu bütün millet görüyor. Bu konuda Başbakan zaten görüşmek için can atıyordu, kapalı kapılar arkasında zaten bir irtibatlar kurulduğu açık oldu. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının verdiği sözlerin havada kalmış olmasından dolayı ben üzüntülüyüm. Bu lafların altından nasıl kalkacak.

'DTP terör örgütünün temsilcisidir, ne görüşeceğim' diye mangalda kül bırakmayan Başbakan, şimdi dün dündür bugün bugün...  Yarın Öcalan’la da, İmralı ile de nasıl ilişki kurduklarını nasıl muhatap aldıkları ortaya çıkacaktır.

Bu Polis Akademisinde yapılan o çalıştayda da AKP’nin görüşmeler yaptığını ifade etmiştir katılanlar. Dolayısıyla bugün DTP ile görüşülmesine şaşmamak gerekir. O dönemin şartları istikametinde sayın Başbakanın kullandığı bir roldü. Şimdi devir değişti 'DTP ile görüştüm ama PKK ile Öcalan’la niye muhatap olalım' diyor. Yarın daha sonra diğer görüşmenin zeminini hazırlıyor. Sayın Başbakan verdiği sözü yutmuştur nasıl hazmedecektir bilemiyorum."

Dün AK Parti Grubu toplantısında Başbakan Erdoğan, Kürt sorununun çözümünü önemsediklerini belirterek, Demokratik Toplum Partisi’ne randevu verebileceğini işaret etmişti.

Başbakan Erdoğan "Terörist başını değil, DTP'yi muhatap aldıkları"nın da altını çizmişti.

ntvmsnbc.com, 05.08.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.