Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Taşeronluk kimin teklifi

Taşeronluk kimin teklifi

Başbakan’ın, “taşeronluğu sendikalar bize teklif etti” sözleri yeni bir tartışma yarattı: Kim bunlar? DİSK’e göre konu, Türk-İş ve Hak-İş’in katıldığı bir toplantıda görüşüldü
 

Türk Metal Sendikası’nın 18’inci Kadın Kurultayı’nda, taşeronluğu sendikaların kendilerine teklif ettiğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu sözüyle yeni bir tartışmanın fitilini de ateşlemiş oldu. Konuyla ilgili DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), Türk-İş ve Hak-İş’in TOBB ile gerçekleştirdiği toplantıyı işaret ederken, Türk-İş, Başbakan Erdoğan’ın kimi suçladığının belli olmaması gerekçesiyle açıklama yapmaktan kaçındı. Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Paçal ise, taşeronlaşmada sendikaların da bürokrasinin de katkısının olduğunu ifade ederek, daha çok Türk-İş’e bağlı sendikaların olduğu alanlarda taşeronlaşmanın uygulandığına vurgu yaptı.


TOBB’un talebi

DİSK eski Genel Başkanı ve Genelİş (Türkiye Genel Hizmet İşçileri Sendikası) Başkanı Erol Ekici, DİSK’in taşeronlaşmaya karşı çıktığını belirterek, “DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların böyle bir talebi yoktur, hiçbir zaman da olmamıştır. DİSK, bu konuda Başbakan’la biraraya da gelmiş değil, açıklama isteyeceğiz” dedi.

İşverenlerin talebi olarak gelen taşeron sisteminin hükümet tarafından yeni istihdam stratejisi olarak belirlendiğini ifade eden Ekici, “Kendine sendika diyen hiçbir sendika böyle bir şey önermez. Türk-İş, Hak-İş ve TOBB’un yaptığı bir toplantı sonrasında taşeron uygulaması görüşülmüş olabilir. Bu TOBB’un talebi olarak geldi” ifadelerini kullandı. Öte yandan, Erol Ekici, DİSK Genel Başkanlığı görevinden istifa ettiğini belirtti. Nisan ayının ortasında olağanüstü genel kurula gideceklerini ifade eden Ekici, yeniden başkan adayı olmayacağını belirterek, yeni ittifakların oluşması için görevi bıraktığını açıkladı.

Sendikalar da suçlu

Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Paçal da, Başbakan’ın söylediklerinin kısmen doğru olduğunu belirtti. Bu işin 80’li yıllara kadar gittiğine işaret eden Paçal, şöyle konuştu: “Taşeronlaşmaya göz yumma özellikle kamu sektöründe oldu. Sendikalar ‘bizim işçimiz bunu yapmaz, bizim işçimiz şunu yapmaz’ diyerek kamu işçisi ofiste çalışır anlayışını oluşturdu. Sendikalı işçiler, özellikle yol işlerinde, o işi yapanın adeta amiri pozisyonunda görev yaptı. Böylelikle bir taşeron kültürü oluştu. Şu anda kamuda 1 milyona yakın taşeron işçi var. Sendikaların da, bürokrasinin de katkısı var bunda. Başbakan onu demek istedi. 657 sayılı devlet memurları yasası a,b,c diye ayrıldı. Sözleşmeli eklendi önce... Devamı geldi. Kamuda en çok yetkili sendikaya sahip Türk-İş ve Hak-İş, DİSK’in ise belediyelerde örgütü var. Daha çok Türk-İş’e bağlı sendikaların olduğu alanlarda bu uygulandı.”

Böyle bir talep olmadı

Konuyla ilgili Türk-İş’ten bir açıklama yapılmayacağı belirtilirken, Başbakan’ın taşeronlukla ilgili sözleriyle kimi suçladığının belli olmadığı ifade edildi ve “Türk-İş’in hiçbir alanda taşeronlaşma talebi olmamıştır” dendi.


BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ

Türk Metal Sendikası’nın 18’inci Kadın Kurultayı’nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Taşeron meselesi durup dururken ortaya çıkmış bir mesele değildir. Taşeronluk sendikaların bize teklifidir. Onu da size söyleyeyim. Niye çünkü ‘işsizliğe iş zemini hazırlayalım’ diye getirdikleri bir tekliftir. Bazı gerçekleri görelim” demişti.
 

 

Taraf, 08.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.