Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > “İnsanlık adına utandım”

“İnsanlık adına utandım”

Uludere katliamına ilişkin olarak hazırlanan 76 sayfalık taslak raporda bombalama emrini kimin verdiğinden söz edilmedi. CHP’li Gök, “İnsanlık adına utandım” dedi 

Şırnak’ın Uludere İlçesi yakınlarında 34 köylünün TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanında katledilmesi hakkında araştırma yapmak için Meclis bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu’nun 3’e karşı 5 oyla kabul ettiği 76 sayfalık taslak raporda bombalama emrini kimin verdiği hakkında bilgi bulunmuyor.

Rapor, toplantının başında milletvekillerine dağıtıldı ve üyeler tarafından okunduktan sonra toplandı. Raporu değerlendiren Uludere Komisyonu’nun CHP’li üyesi Levent Gök, “Raporda askerî yetkililerle ilgili hiçbir ifade yok. Sanki uzaydan gelmiş ordu var, o yapmış gibi’’ dedi. BDP’li üye Ertuğrul Kürkçü ise “Hükümet ile Genelkurmay arasındaki ilişkilerin şimdiki şeklinin, denge ve ittifak durumunun bu rapordan zarar görmemesi kaygısı AK Parti’li üyelere empoze edilmiş’’ ifadelerini kullandı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na bağlı Uludere Alt Komisyonu, dün AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener’in başkanlığında basına kapalı toplandı. Toplantıda alt komisyonun 34 köylünün 28 Aralık 2011’de Uludere yakınlarında TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanında hayatını kaybetmesine ilişkin taslak raporu görüşüldü. Milletvekillerinin okuduğu rapor, toplantıdan sonra basına sızmaması için üyelerden geri alındı.

Varılabilecek en kötü sonuç

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, raporla komisyonun varması gereken en kötü sonuca vardıklarını söyledi. Raporda olaya kaza gözüyle bakıldığını gördüğünü ifade eden Kürkçü, “Rapor geriye doğru gidiyor ama gitmesi gereken Genelkurmay ve Başbakanlık’a gitmiyor. Sınır ötesi harekâtın sorumlusunun bu mevkilerde aranması gerekirdi’’ dedi. “Olayın hata olarak gerçekleştiğine ilişkin” İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin tesbitinin de raporda yer almadığını belirten Kürkçü, raporun, 34 köylünün hayatını kaybettiği olayda sorumluların ve kabahatin kimde olduğuna dair hiçbir bilgi içermediğini öne sürdü.

Kürkçü, “Hükümet ile Genelkurmay arasındaki ilişkilerin şimdiki şeklinin, denge ve ittifak durumunun, bu rapordan zarar görmemesi kaygısıyla AK Parti’nin böyle çalıştığını bize düşündürüyor” dedi.

Komisyon tarihinde kara leke

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise rapordan, olayda hayatını kaybeden 34 kişi adına utanç duyduğunu belirterek, raporda yazılanların AKP’li üyelerin görüşü olduğunu, muhalefetin görüşü olmadığını söyledi. “Raporu okurken insanlık adına utandım’’ ifadesini kullanan Gök, şöyle devam etti: “AKP-Genelkurmay işbirliği ortadadır. Bu toplantı, İnsan Hakları Komisyonu’nun tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. AKP’li üyeler, bu değerlendirmenin altında kalacaktır. 76 sayfalık raporun 62 sayfası, olayın teknik kısmı ile ilgilidir. Raporun geri kalan 14 sayfalık kısmının 3 sayfalık bölümünü de can simidi gibi sarıldıkları PKK’lının itiraflarıdır. Çelişkilerle dolu değerlendirmeler vardır, hiçbir soruna işaret etmiyorlar. Bu raporun içi boştur. Hiçbir sorumluyu tarif etmiyor, asker ile sivil idare arasındaki koordinasyon noksanlığına dikkat çekiyorlar.”

Rapora ilişkin muhalefet gerekçelerini 1-2 gün içinde açıklayacaklarını belirten Gök, “Verdikleri bir önergeyle, olayda kasıt olmadığını rapora geçirttiler” dedi. Raporda askerî yetkililer ile ilgili hiçbir ifade yer almadığını, Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı’nın adının geçmediğini ifade eden Gök, “Sanki ortada başka bir ordumuz var, uzaydan gelmiş ordu var, o yapmış gibi” dedi. Gök, raporda ne özür ne de “yaşam hakkının ihlali” ifadelerinin geçtiğini belirtti.

Taraf, 07.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.