Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Bakanlıklara cezalandırılacaklar listesi

Bakanlıklara cezalandırılacaklar listesi

Cuntacıların, 28 Şubat sürecinde 16 bakanlık ile YÖK ve Diyanet gibi kurumları yakın takibe aldığı belgelendi. Genelkurmay’ın Ergenekon davasını yürüten mahkemeye gönderdiği harddisklerde ilginç ayrıntılar var. Buna göre Karargâh ‘irticaî kadrolaşma’ gerekçesiyle 4 bin 226 kişiyi bakanlıklara ihbar etmiş ve bunların ceza alıp almadıklarını denetlemiş.

Üzerinden 16 yıl geçen postmodern darbenin geride bıraktığı faturanın izleri bir bir gün yüzüne çıkıyor. O karanlık dönemde devlet memurlarının fişlenmesi ve tasfiyeleriyle ilgili verilere yeni bir liste daha eklendi. Genelkurmay’ın, 28 Şubat sürecinde ‘irticaî kadrolaşma içinde oldukları’ gerekçesiyle 4 bin 226 kişi hakkında bakanlıklara ihbarda bulunduğu ve cezalandırılmalarını istediği belgelendi.

Ergenekon davasını yürüten 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen harddisklerde (11. ve 12. klasör) irticaî fişleme belgesinde ilginç ayrıntılar var. Buna göre Karargâh, listede yer verdiği isimleri, bakanlıklar ve kurumlar bazında tek tek takip etmiş. “İşlem yapılan, soruşturmaya devam edilen, cevap verilmeyen, soruşturmaya gerek yok denilen” kişiler şeklinde tasnif etmiş.

Cezalandırılmaları için ihbar edilen kişi sayısında Milli Eğitim Bakanlığı (1.479) ilk sırayı alıyor. YÖK’e 648 isim bildirilmiş. Üçüncü sırada 532 kişi ile İçişleri Bakanlığı geliyor. Diyanet’ten bile 241 kişinin cezalandırılması istenmiş. Adalet Bakanlığı’na bildirilen sayı ise 180.

Türkiye, Ergenekon davasında ortaya çıkan belgelerden çok şey öğrendi. Naip hakimin incelediği belgelerin ek 11 ve 12. klasörlerinde yer alan belge ve bilgilerde Genelkurmay’ın ‘irtica ile mücadele’de neler yaptığının resmi çekiliyor. İnternet andıcı davasının kuvvetli delilleri de bu klasörlerde yer alıyor. Belgelerde ilk olarak 1997-2001 arasında, yıllara göre ‘irticai eylem sayısı’ ve ‘irticai beyan miktar’larını gösteren grafik hazırlamışlar. Darbenin başarılı olduğunu göstermek için hazırlandığı anlaşılan grafikte 1997 yılında 246 olan “irticai beyan miktarı” 2001 yılında 13 olarak görülüyor. Sözün suç sayıldığı bu yıllar arasında bakanlıklara cezalandırılması için ‘bildirilen’ kişiler ve onlar için yapılan işlemlerin yüzdelikleri çıkarılmış. Listede sayı itibarıyla MEB birinci sırada. İrticacı olarak 1.479 kişi ihbar edilmiş. Bunlardan 252’si cezalandırılmış. En az ihbar Dışişleri Bakanlığı’na yapılmış. 1 kişi bildirilmiş ama cezalandırma olmamış. Sağlık Bakanlığı’na 418 kişi bildirilmiş. Bunlardan 32 kişi cezalandırılmış. Vali, kaymakam ve emniyet teşkilatının bağlı olduğu İçişleri, 28 Şubatçıların en fazla rahatsız olduğu bakanlıktı. Genelkurmay burada 532 kişinin cezalandırılmasını istemiş. Tutulan listeye göre İçişleri’nde cezalandırılan personel sayısı 15 olarak kaydedilmiş. Çevre Bakanlığı’na 2 personelin cezalandırılması bildirilmiş, bunların ikisi de cezalandırılınca başarı hanesine yüzde 100 yazılmış. Bu liste bizzat Genelkurmay’ın üst düzey takibi ile hazırlanmış bir liste. O süreçte ‘durumdan vazife’ çıkarıp alt seviyede onlarca insanın tasfiyesini ayrı bir veri olarak hatırlamakta fayda var.

DİYANET’TE BİLE İRTİCADAN 42 KİŞİ CEZALANDIRILMIŞ

Darbeyi etkili kılmak için yüksek yargıya brifing veren 28 Şubatçılar, burada da büyük tasfiye yapmış. Adalet Bakanlığı’ndan 180 personelin cezalandırılması istenmiş. Bu talebin 19 tanesi ceza olarak görülüyor listede. YÖK’e bildirilen cezalandırılacak kişi sayısı 648. Bunlardan 25 tanesi cezalandırılmış. 241 personelin cezalandırılması istenen Diyanet’te 42 kişi ceza almış. Genelkurmay’ın ek belgelerindeki ikinci listede ‘irticai olaylara bakanlıklarca yapılan işlemlerin durumu’ görülüyor. Hukuk devleti açısından suç teşkil eden bu listede, bakanlıkların ihbar edilen kişiler hakkında yaptığı çalışmayı, ‘cevap verilmeyen, işlem yapılan, soruşturmaya devam edilen, soruşturmaya gerek yok’ diye tasnif etmişler. Mesela, Adalet Bakanlığı’nda 18 kişi hakkında cevap verilmediği, 21 kişi hakkında işlem yapıldığı, 15 kişinin soruşturmasının devam ettiği ve 58 kişi için ‘soruşturmaya gerek yok’ denildiği belirtiliyor. İçişleri Bakanlığı, 140 kişi için ‘soruşturmaya gerek yok’ derken, 156 kişi için soruşturmanın devam ettiğini belirtmiş. Tutulan notta 168 kişi için ‘cevap verilmedi’ diye kayıt düşülmüş. TSK’nın hard disklerinde çıkan tasfiye listesi 97-2001 yılları arasını kapsıyor. Refahyol iktidarını devirdikten sonra laik duyarlılığı yüksek bir hükümetin Milli Eğitim Bakanlığı bile 126 kişi hakkında ‘soruşturmaya gerek yok’ notu koymuş.

Hard disklerde çıkan belgelere göre karargâhı yönetenler 2009 yılında bu çalışmaları güncel notlar arasına almış ve irtica ile mücadele adı altında 28 Şubat’ta çekilen fotoğrafları yeniden tedavüle sokmuşlar.

Zaman, 03.03.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.