Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > Daha fazla kadın çalışmalı

Daha fazla kadın çalışmalı

Türkiye’de kadınların işgücüne katılımının az olduğunu söyleyen Dünya Bankası Türkiye Direktörü Raiser: Verimlilik için kadınlar mutlaka işgücüne katılmalı 

Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi Direktörü Martin Raiser, kadınların Türkiye’de işgücüne katılım oranının yaklaşık yüzde 30 civarında olduğu belirterek, “OECD ülkelerinin büyük bir çoğunluğundan biraz daha az. Türkiye’de aslında çok önemli bir demografik özellik var. Türkiye’de 20 yıl içerisinde eğer verimlilik sağlanmak isteniyorsa, kadınların mutlaka iş gücü piyasasına katılması gerekiyor. Aksi takdirde demografik özelliğin, demografik kuvvetin yarısından faydalanılabilir” diye konuştu.

Koç Üniversitesi - TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF), BETAM ve Dünya Bankası’nın “İşler” başlıklı “2013 yılı Dünya Kalkınma Raporu” tanıtım toplantısında konuşan Raiser, raporun zaman zaman bahsedilen işgücü oluşturmadan büyümenin analiz edilmesine yardımcı olduğunu ifade ederek, Türkiye’de 2009’dan sonra durumun değiştiğini, iş oluşturma konusunda mucizelerin olduğunu dile getirdi. Özellikle kadınların iş gücüne katılımının arttığını vurgulayan Raiser, “Çünkü krizden önce Türkiye’de bu katılım oranı daha az temsil ediliyordu” dedi.

Esnek çalışma iş yaratacak

Söz konusu raporla 2009’dan sonra işlerin nasıl değiştiğinin anlaşılabileceğini aktaran Raiser, şöyle devam etti: “Bu sadece krizle ilgili geçici bir etki mi? Daha temel bir unsur mu var? Yoksa yeni bir trendin başlangıcını mı yaşıyoruz. Türkiye aynı trendi mi takip ediyor bazı Avrupa ülkeleriyle? Çünkü ilk başta kentleşme çok hızlı başladı. Kadınlar ilk başta evde oturuyorlardı. Ama bir sonraki jenerasyonla birlikte şehre taşındığı zaman kadınlar iş gücüne katılmaya başladı. Bunların değerlendirilmesi bakımından bu rapor son derece önemli...”

Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında işgücü piyasası yönetmelikleri bakımından çok yükseklerde olmadığına işaret eden Raiser, işgücü piyasası açısından asgari ücretin, kıdem tazminatının ve esnek çalışmanın Türkiye’nin hızlı büyümesini sağlayacağını, aynı zamanda çok fazla iş yaratılmasını sağlayacağını savundu.


“Eğitimle her şey çözülemez”

BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, krize kadar “Türkiye’de büyüme istihdam yaratmıyor” efsanesi olduğunu ancak bunun yanlış bir saptama olduğunu söyledi. 2009 itibariyle 15-19 yaş arasındaki 900 bin genç kızın ne iş aradığını, ne de okulda olmadığı bilgisini veren Gürsel, 300 bin genç erkeğin de ne çalıştığını, ne de okula gittiğini ifade etti.

Sadece eğitimle her şeyin çözülemeyeceğini kaydeden Gürsel, “Herkesi üniversite mezunu yaptığınız zaman bunları çözeceğinizi ve Türkiye’nin kalkınacağını mı sanıyorsunuz? Çok aldanırsınız” dedi. 2030’da Türkiye’nin kimseye verecek işgücü olmayacağını belirterek, “Çok büyük olasılıkla da yurtdışından iş gücü ithal etmek zorunda kalacağız” diye konuştu.
 

Taraf, 28.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.