Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kürt çalıştayı sona erdi

Kürt çalıştayı sona erdi

Polis Akademisi'nin ev sahipliğinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bazı gazetecileri bir araya getiren ''Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru'' adlı çalıştay sona erdi.

Çalıştay'ın sonuç bildirisinde, demokratikleşme sorunları çözer denildi.

Polis Akademisi'nin Anıttepe Yerleşkesi'ndeki çalıştay yaklaşık 4.5 saat sürdü. Çalıştayın ardından yazılı bir açıklama yapan Polis Akademisi Başkanı Zühtü Arslan, çalıştay vesilesiyle farklı görüşlerden gazeteci ve yazarların katılımıyla oldukça yapıcı ve ''verimli bir beyin fırtınası'' yapıldığını belirtti.

Çalıştayın ilk oturumunda, süreçte farklı dinamiklerin yönetimi ve yöntemi üzerinde durulduğunu, ikinci oturumunda ise demokratikleşme paketinde yer alması gereken kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerin tartışıldığını anlatan Arslan, ''Türkiye'de temel sorunların demokratikleşme yoluyla çözüleceği ifade edilmiştir. Konunun farklı boyutlarına ve hassasiyetine dikkat çekilmiş, siyasi kararlılığın ve toplumsal mutabakatın önemli olduğu dile getirilmiştir'' dedi.

Arslan, önümüzdeki dönemde de farklı toplumsal aktörlerin katılımıyla yeni çalıştay ve sempozyumlar düzenleneceğini de bildirdi.

Çalıştaya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Polis Akademisi Başkanı Arslan'ın yanı sıra, gazeteciler Deniz Ülke Arıboğan, Hasan Cemal, Oral Çalışlar, Cengiz Çandar, Fehmi Koru, İbrahim Kalın, Mustafa Karaalioğlu, Ruşen Çakır, Mithat Sancar, Muharrem Sarıkaya, Okan Müderrisoğlu, Nasuhi Güngör, Ali Bayramoğlu, Mümtaz'er Türköne, ve İhsan Dağı katıldı.

DAVETLİ GAZETECİLER, ÇALIŞTAYI DEĞERLENDİRDİ

''Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru'' adlı çalıştaya katılan gazeteciler, çalıştayı değerlendirirken hükümetin sorunun çözümünde kararlı ve umutlu olduğu görüşünde birleştiler.

Çalıştayın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Radikal Gazetesi yazarı Cengiz Çandar, toplantının yararlı geçtiğini söyledi. Çalıştayın Polis Akademisinde yapılmasının da Türkiye'de bir çok şeyin değiştiğini gösterdiğini dile getiren Çandar, çok boyutları olan bir sorunun nasıl aşılacağını konuştuklarını belirtti.

Çandar, ''hükümetin yararlanabileceği bir çok düşüncenin bir sepette toplandığını'' ifade ederek, ''Katılımcılar, atılacak adımlara ilişkin öneri ve konuya yaklaşımlarını açık yüreklilikle dile getirdi'' dedi.

Bu tür toplantıların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini anlatan Çandar, ''Birkaç ay içinde Türkiye'yi ferahlatacak yola doğru çıkılmasını ümit edelim'' diye konuştu.

Toplantıda, ''terör örgütü özelinde değerlendirmeler'' ve ''terör örgütü elebaşının muhatap alınıp alınmayacağı'' üzerinde durulmadığının altını çizen Çandar, ''Önemli olan Türkiye'nin en önemli sorununun içtenlikle çözümü yoluna girişilmesi. İyi niyet, içtenlik ve cesaretle bu yola girilirse, biz bu işin altından kalkarız'' görüşünü dile getirdi.

-''MUTFAKTA CİDDİ İŞLER PİŞİYOR''-

Milliyet Gazetesi yazarı Hasan Cemal de çalıştayı, ''Böyle bir toplantı ilk. Devlette de birtakım şeylerin değiştiğine dair ciddi bir işaret'' diye değerlendirdi.

Çalıştay vesilesiyle devlet içinde sorunun çözümüne yönelik ciddi bir irade olduğunu gözlemlediğini dile getiren Cemal, ''Mutfakta ciddi işler pişiyor, onu söyleyebilirim'' dedi. Cemal, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın 4.5 saat süren toplantı boyunca gazetecileri dinlediğini ve sürekli not aldığını da aktardı.

Sürecin büyük bir gizlilik içinde yürütüldüğünü belirten Cemal, Kürt meselesinin çözümü konusunda siyasi otorite açısından Türkiye'de ilk kez bu kadar ciddi bir değişim görüldüğünü vurguladı. Sürecin zor olduğunu ve zaman alacağını ifade eden Cemal, ''süreç içinde peyderpey paketler açılabileceğini'' söyledi.

Cemal, sorunun çözümünde en önemli nokta olarak, ''Kürt meselesiyle şiddet arasındaki bağın koparılmasını ve terör örgütünün silah bırakmasını'' gördüğünü kaydetti. Hasan Cemal, bu noktaya gelinmesi için devletin de bazı adımlar atmasının önemli olduğunu belirtti.

Radikal Gazetesi yazarı Oral Çalışlar ise çalıştayda görüşlerini dile getirdiklerini ve İçişleri Bakanı Atalay'ın kendilerine teşekkür ettiğini aktardı. Çalışlar, ''Bakan Atalay, sürecin devam edeceğini, umutlu ve kararlı olduklarını söyledi'' dedi.

Çalıştaya katılanların, meselenin artık Türkiye'nin önünde engel olmaktan çıkması gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduklarını ifade eden Çalışlar, böylece Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada önemli bir ülke olacağını hep birlikte değerlendirdiklerini söyledi.

Zaman, 01.08.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.