Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > TSK’da intihar edenler şehit sayısını geçti

TSK’da intihar edenler şehit sayısını geçti

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, son 10 yılda şehit asker sayısının 601, intihar eden personel sayısının ise 965 olduğunu açıkladı.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın 24 Aralık 2012’de sorduğu yazılı soruları ‘süresi geçtikten sonra’ 6 Şubat 2013’te cevaplandıran Bakan Yılmaz, askeriyedeki şehit ve intihar sayıları hakkında bilgi verdi. Bakan Yılmaz’ın cevabına göre 1 Ocak 2002 ile 31 Aralık 2012 tarihleri arasında meydana gelen pusu, silahlı saldırı, taciz ateşi ve çatışma olaylarında 601 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli şehit oldu. Yine aynı tarihlerde intihar eden personel sayısı ise 965. Askerlerin neden intihar ettiği konusunda ise Bakan Yılmaz, “İntihar davranışı açısından TSK personelinde benzer yaş ve cinsiyet grupları açısından sivil örneklerden daha farklı bir epidemiyolojik veri olmadığı tespit edilmiştir.” dedi. Yani sivillerdeki intiharlar ile askeriyedeki intihar oranlarının farklı olmadığını dile getirdi.             

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz’ün intihar eden askerlere ilişkin soru önergesine verdiği cevapta ise İsmet Yılmaz, 2002 yılında 157 intihar vakası (yüz binde 32) meydana gelmişken, bu oranın alınan tedbirler ile 2012 yılında 68 vakaya (yüz binde 14) düşürüldüğünü belirtti. Bakan Yılmaz, “Yıllara sari olarak görülen bu azalma, alınan çeşitli tedbirlerin yanı sıra koruyucu ruh sağlığı faaliyetlerinin de önemli bir sonucudur. Kaza ve olaylarda uzun dönem yerine kısa bir döneme ait veriler kullanıldığında doğru olmayan sonuçlara ulaşılmaktadır.” dedi. Askeriyedeki intihar sayısının şehit sayısını geçmesi geçtiğimiz yılın aralık ayında da gündeme gelmişti. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, son 10 yılda Türk Silahlı Kuvvetleri’nde intihar eden asker sayısının şehitleri geçtiğini belirterek, “Bu kabul edilemez. İnşallah bundan sonra askerlikte kötü muamele ve intiharın olmadığı bir sisteme doğru gideceğimizi düşünüyorum.” demişti. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanlığı, yaptığı yazılı bir açıklamada intihar olaylarının başlıca sebepleri arasında ‘uyuşturucu bağımlılığı’, ‘ailevi sorunlar’, ‘aşırı borçlanma’, ‘yüz kızartıcı olaylar’, ‘uyumsuzluk’ ve ‘kötü muamele’yi saymıştı. Açıklamada ayrıca, ‘intihar riski taşıdığı tespit edilebilen personele silah verilmediği’, meydana gelen olayların ise ‘hem adli hem de idari soruşturmaya tâbi tutulduğu’ belirtilmişti.

Zaman, 24.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.