Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > İstanbul'un kaçağı, bir çok ilin tüketimini geçti

İstanbul'un kaçağı, bir çok ilin tüketimini geçti

Kaçak elektrik kullanımında oran olarak Şanlıurfa ilk, Diyarbakır ikinci sırada yer alıyor. Ancak miktar bazında en fazla kaçak kullanım İstanbul’da gerçekleşiyor.

Zaman, 21.02.2013

Kaçak elektriğin 10’da biri İstanbul’da tüketilirken bu rakam 2,5 milyar kilovatsaate (kWh) tekabül ediyor. Sivas, Tokat ve Yozgat’ın yılda tükettiği toplam elektrik ise 2,3 milyar kWh. İstanbul’un sadece Avrupa yakasında faaliyet gösteren BEDAŞ’taki kaçak elektrik kullanım miktarı bile Anadolu’daki birçok ilin yıllık elektrik kullanımına denk geliyor.

4 milyon aboneye sahip BEDAŞ’a 29 milyar kilovatsaat elektrik sağlandı, bunun yüzde 16’sı kaçak kullanıldı. İstanbul’da kaçak elektriğin en çok tüketildiği ilçelerin başında 27 milyon kWh ile Sefaköy geliyor. Bunu 20 milyonla Güngören v 19 milyon kWh ile Avcılar takip ediyor. Kaçak elektriğin en az kullanıldığı yer ise Silivri.

    Alınan bütün tedbirlere rağmen elektrikte kayıp-kaçak artışı sürüyor. Kayıp-kaçak tüketiminde oransal olarak Şanlıurfa ilk, Diyarbakır ikinci, İstanbul ise üçüncü sırada yer alıyor. MHP İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak ve CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TBMM Başkanlığı’na İstanbul’daki kaçak elektrik kullanımı hakkında iki soru önergesi yöneltti. Önergeye verilen cevaplar İstanbul’daki kaçak elektrik kullanımını yeniden gözler önüne serdi. Önergelerin ilkinde İstanbul’daki kaçak elektrik hakkında sorular yer alırken diğerinde Türkiye genelinde elektrik verilen dağıtım şirketleriyle ilgili sorular dikkat çekiyor. Alınan cevaplara göre İstanbul’daki kaçak 2,5 milyar kilovatsaat civarında. Bu rakam 3 dağıtım şirketinin tek başına gerçekleştirdiği elektrik miktarından daha çok; Sivas, Tokat, Yozgat’ta dağıtım yapan Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ 2,3 milyar kilovatsaat elektrik çekti. Bu illerde kaçak oranı yüzde 5. 1,9 milyar kilovatsaat elektrik verilen Kayseri ve Civarı Elektrik Ticaret AŞ’de kaçak oranı yüzde 7’de kaldı. Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli’ye dağıtım yapan Fırat Elektrik Dağıtım AŞ’nin tüketim miktarı 2,5 milyar kilovatsaat olurken bu miktarın yüzde 29’u kaçak kullanıldı. İstanbul’da BEDAŞ’a 29 milyar kilovatsaat elektrik sağlandı. Bunun yüzde 16’ya kadarı kaçak kullanıldı.

    İstanbul’da kaçak elektriğin en çok tüketildiği yerlerin başında Sefaköy geliyor. Sefaköy’de 27 milyon kWh kaçak elektrik kullanımı tespit edildi. Güngören’de 20 milyon, Avcılar’da 19 milyon, Bayrampaşa’da 16 milyon kWh elektrik kaçak. Kaçak elektriğin en az kullanıldığı yer ise Silivri. Silivri’de 2012 yılında 1 milyon 260 bin kWh kaçak elektrik kullanımı tespit edildi.

    Kaçak kullanım nedeniyle elektriği kesilen abone sayıları ise kullanımla orantılı olmadı. En çok kaçağın olduğu Sefaköy’de bin 289 abonenin elektriği kesildi. 20 milyon kWh kaçak kullanımın olduğu Güngören’de ise 2 bin 63 aboneye elektrik tedariki sağlanmadı. En çok kesinti ise Gaziosmanpaşa’da yapıldı. 2 bin 259 aboneye kaçak kullandığı için elektrik verilmedi. 2012 yılında elektriği kesilen 22 bin 505 abonenin 2 bin 290 kaçak kullananı hakkında hukuki süreç başlatıldı.

    Türkiye genelinde 2012 yılındaki en çok kaçak oranı ise değişmedi. Van, Hakkâri, Bitlis ve Muş’a elektrik dağıtan Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ, 2011 yılında olduğu gibi 2012’de de yüzde 52 oranında kaçak elektrik kullanımı oldu. Öte yandan en az kaçağın olduğu yer ise Trakya Elektrik Dağıtım AŞ. 2011 yılında kaçak oranı yüzde 7 olan Trakya’da 2012 yılında bu oran yüzde 5’e düştü. İstanbul’da kaçak elektrik kullanımı tespit edilen 2 bin 290 aboneden 4 milyon 549 bin TL tahsil edildi. Hukuki işlemin başlayacağı 15 bin 485 aboneden ise 52 milyon 626 bin TL alınması hedefleniyor.


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.