Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > “Öcalan’a özgürlük” ilanı

“Öcalan’a özgürlük” ilanı

Britanya’nın önde gelen gazetesi The Guardian’ın, dünkü sayısında PKK lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle bir ilan yayımlandı

Britanya ve dünyada 205 bin tiraja sahip ünlü The Guardian gazetesinin dünkü sayısında PKK lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük talebiyle bir ilan yayınlandı. “Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’a Barış Uluslararası İnisiyatif” imzacılarının ilan metninde, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün, Kürt sorununa askeri yaklaşım mantığının kırılması ve barışçıl görüşmelere dönülmesi konusunda hayati önemde olduğu vurgulandı.

40 binden fazla ölüm oldu

İlanda 15 Şubat 1999’da Öcalan’ın uluslararası hukuk kurallarının çiğnenerek kaçırıldığı kaydedilirken, 14 yıl sonra Kürt sorununun her zamankinden daha fazla gündemde olduğu ifade ediliyor. İlanda Kürt sorununun Ortadoğu’nun temel çözülmemiş sorunlarından olduğu söylenirken bugüne kadar 40 binden fazla kişinin öldüğü ve milyonlarca insanın ise mülteci konumuna düştüğü belirtildi.

Öcalan’a “Mandela” örneği

Geçmiş örneklerde barış süreçlerinin toplumlarını ikna kabiliyeti yüksek Nelson Mandela, Gerry Adams, José Ramos-Horta and Aung San Suu Kyi gibi kişilerce geliştirildiğinin görüldüğünün ifade edildiği metinde Abdullah Öcalan’ın da bu kategoriye girdiği, Kürt siyasetinin askeri çözümden siyasi çözüme kesin bir şekilde kaymasında Abdullah Öcalan’ın etkisinin belirleyici olduğu kaydedildi. Kürtlerin ağırlıklı çoğunluğunun Öcalan’ın arkasında olduğunun da belirtildiği metinde Türk-Kürt çatışmasının çözümü konusunda Öcalan’ın vazgeçilmez olduğu kaydedildi. Metinde son olarak Öcalan’ın bu rolünü cezaevinden oynayamayacağı ve şu anda tüm dış dünya ile irtibatının kesik olduğu belirtilerek Öcalan’ın özgürlüğünün çözüm için hayati önemde olduğu ifade edildi. İlana imza atan isimler arasında; günümüzün önde gelen düşünürlerinden Antonio Negri, David Graeber, Noam Chomsky, Immanuel Wallerstein, BM eski Genel Sekreter Yardımcısı Hans-Kristof von Sponeck, Bask siyasi hareketinin hapisteki lideri Arnaldo Otegi yer alıyor. Aralarında Abdulla Peşêw, Şêrko Bêkes ve Vedat Türkali’nin de bulunduğu çok sayıda sanatçı da ilana imza attı.
 

Taraf, 18.02.2013

 

Bozdağ: Öcalan ilanı sabotaj

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Guardian'da yayımlanan "Öcalan'a özgürlük" ilanını sabotaj olarak değerlendirdi.

NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'a konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İmralı ile yürütülen çözüm görüşmeleri sırasında Abdullah Öcalan'a özgürlük tartışmasını gündeme getirmenin provokasyon olduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı, teröristbaşının affının söz konusu olmadığını belirterek, ''Defalarca bunun olmayacağı ve olmasının mümkün olmadığı kamuoyuyla paylaşılmıştır'' dedi.

Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce yapılan açıklamalara rağmen çözüm sürecinin olumlu ilerlediği bir dönemde bu ilanı vermek, olumlu havayı bozmaya, sürece milletin verdiği desteği azaltmaya yönelik bir adımdır."

Merkezi Almanya'nın Köln kentinde bulunan "Öcalan'a Özgürlük-Kürdistan'a Barış Uluslararası İnisiyatifi," İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Guardian'a verdiği yarım sayfa ilanda Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep etmişti.

İlana imza atanlar arasında Antonio Negri, Noam Chomsky ve Immanuel Wallerstein gibi ünlü düşünürlerin yanı sıra, BM eski Genel Sekreter Yardımcısı Hans-Kristof von Sponeck, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Rum Başpiskoposu 2. Hrisostomos ve İspanya'da kapatılan Batasuna Partisi'nin hapisteki sözcüsü Arnaldo Otegi var.  Almanya, Fransa ve İngiltere'den milletvekilleri de imza attı. Türkiye'den ise yazar Vedat Türkali ile milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Leyla Zana'nın imzaları ilanda yer aldı.

YUNUS'UN AİLESİNE HUKUKİ DESTEK
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti MYK toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ, Hollanda'da 9 yıl önce, 6 aylıkken yere düşürüldüğü gerekçesiyle ailesinden alınarak lezbiyen bir çifte verilen Yunus'la ilgili Türk aileye hukuki destek vereceklerini söyledi.

"Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın çocukları ilgili ülke hukuku çerçevesinde ellerinden alınıyor" diyen Bozdağ, "Bunlar ya bakıcı ailelere veriliyor ya da devletin gözetiminde bakılıyor. Uygulamada ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz. Subjektif nedenlerle çocukların alındığına dair bize gelen bilgiler var. Bunları araştırıyoruz, sahip çıkıyoruz. Yunus’la ilgili durum da böyle. Ailenin müracaatları olumlu cevaplanmamış. Şimdi biz hukuki yardımda bulunacağız. Çocuğun aileye teslimini sağlamak, bu mümkün olmadığı takdirde ailenin onaylayacağı bir bakıcı aileye verilmesini temin etmek için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Eşcinsel olan, lezbiyen olan ailelere Türk aileleri çocuklarını vermek istemiyorlar. Ancak onlar, insanlarımızın bu konudaki hassasiyetine saygı göstermiyorlar. Yargı yoluyla çalışma sürdürüyoruz. Umarız Yunus’la ilgili olumlu yanıt alırız" şeklinde konuştu.

İMRALI ZİYARETİ
Bozdağ, bir soru üzerine İmralı'ya ikinci heyete Adalet Bakanlığı'nın karar vereceğini hatırlattı.

KÜRTÇE HUTBE
Bekir Bozdağ, "Kürtçe hutbeye hazırlık yapılıyor mu?" sorusuna da "TRT 6’da Kürtçe dini programlar yapılıyor. Geçen sene mübarek gecede Kürtçe Mevlidi Şerif de okundu. Cemaatin tamamı orada Türkçe bilmiyorsa ve orada görev yapan imam, hatip onların dilini biliyorsa o dille hitap etmesi doğru olandır" yanıtını verdi.

ntvmsnbc.com, 18.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.