Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Siyasi partilerden 'yargı' için radikal öneriler

Siyasi partilerden 'yargı' için radikal öneriler
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi partilerden önümüzdeki günlerde masaya yatırılacak yeni anayasanın "yargı" bölümü ile ilgili radikal önerilerde bulundu.

Radikal.com.tr - Ak Parti teklifinde askeri mahkemeler ile Yargıtay’ın kaldırılmasını önerirken, Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliklerinde içerik denetimi yapmasını da yasakladı. CHP, Yüce Divan görevini Anayasa Mahkemesi yerine Yargıtay’ın yapmasını isterken, BDP özerklik önerisine uygun olarak Anayasa Mahkemesi’nin bölgesel devlet organları tarafından çıkarılacak kanunların Anayasa’ya uygunluğunu da denetlemesini de önerdi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu önümüzdeki günlerde yeni anayasa’nın “yargı” bölümüne geçecek. Ak Parti, CHP ve BDP, TBMM Uzlaşma Komisyonu’na yeni Anayasa’da yargı bölümü için kendi tekliflerini sundu. Suyasi partilerin tekliflerinde yargı ile ilgili radikal öneriler yer alıyor. 12 Eylül 2010 referandumunda yargı alanında köklü bir değişikliğe imza atan Ak Parti, komisyona sunduğu teklifinde Anayasa değişikliklerine yargı yolunu tamamen kapatılmasını önerdi. AKP’nin daha önce yaptığı bazı anayasa değişiklikleri yüksek mahkeme tarafından esasa girilerek bozulmuştu. Buna göre Askeri Yargıtay ve Yüksek Askeri İdare Mahkemesi kaldırılacak. Askeri mahkemeler bir daha kurulamazken; birliklerde sadece disiplin için mahkeme oluşturulabilecek. Yine Danıştay da kaldırılırken; Sayıştay korunacak. Yargıtay yerine Temyiz Mahkemesi kurulacak. Temyiz Mahkemesi, alt derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merci olacak. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakacak.

YÜCE DİVAN GÖREVİ YARGITAY’A

CHP önerisinde askeri yargının, askeri mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından yürütüleceğini belirtirken, mevcut Anayasa’daki gibi Yargıtay ve Danıştay’ın devamını istedi. CHP, mevcut Anayasa’dan farklı olarak Yüce Divan görevini Anayasa Mahkemesi’nin değil, Yargıtay’ın yapmasını önerdi. Yine mevcut Anayasa’da olduğu gibi Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, bakanlar, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay başkan ve üyeleri, başsavcılar, HSYK üyeleri, Sayıştay Başkan ve üyeleri ile Genel Kurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da yargılanmasını talep eden CHP, “Yüce Divan yargılamalarında savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yürütür” hükmünü koydu.

BDP ASKERİ YARGININ DEVAMINI İSTEDİ

BDP ise askeri yargının devamını isteyerek AKP ile ayrıştı. BDP’nin önerisinde “Askeri yargı, askeri disiplin mahkemeleri tarafından yürütülür. Askeri Disiplin Mahkemeleri, sadece asker kişilerin askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri askeri disiplin suçlarına ait davalara bakmakla görevlidirler” şartı kondu. BDP, teklifinde hakim ve savcılar için örgütlenme güvencesi istedi. BDP özerklik önerisine uygun olarak Anayasa Mahkemesi’nin bölgesel devlet organları tarafından çıkarılacak kanunların Anayasa’ya uygunluğunu da denetlemesini de hükme bağladı.


Radikal, 06.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.