Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan: "Kıbrıs diye bir ülke yok"

Erdoğan: "Kıbrıs diye bir ülke yok"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,

"Kıbrıs diye bir ülke yok. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi var. Çünkü bir yeşil hat var, kuzeyinde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var" dedi.
 
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Budapeşte ELTE Üniversitesi'nde bir konuşma yaptı.

Başbakan Erdoğan, Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB)'ye üyelik sürecinde verdiği desteğin çok önemli olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Ancak bunu Avrupa Birliği'nin geri kalanı için söylemek mümkün değildir. Zira 2005 yılında başlayan müzakere sürecimizde başlayan tıkanıklık, bazı üyelerin karşımıza çıkardığı siyasi engeller nedeniyle devam ediyor. Avrupa Birliği'nin temel ilkelerinde biri verilen söze sadakattir. Ne yazık ki bazı liderler tarafından bu sadak çiğnenmiş, yeni şartlar ortaya çıkarılmıştır. Burada değerli akademisyenler, sevgili öğrencilere bir şey hatırlatmak isterim. Türkiye'nin AB'ye müracaatı 1959, resmi müracaat 1963'dür. 50 yıl. AB üyelerinin hiç birine bu gösterilmemiştir. Şu anda AB üyesi birçok ülke var ki Türkiye ile mukayese edebilecek durumda değildir. İdeolojik yaklaşımlarla AB'ye alınmıştır."

"Güney Kıbrıs devlet değildir"

Güney Kıbrıs Rum kesimin AB'ye üyelik sürecinden bahseden Başbakan Erdoğan, "Bir defa Güney Kıbrıs devlet değildir, bir yönetimdir" dedi.

"Birleşmiş Milletler'in güvenlik güçlerinin olduğu bir adada nasıl oluyor da Kıbrıs diye tanıtıyorsunuz" diyen Başbakan Erdoğan şunları kaydetti: "Kıbrıs diye bir ülke yok. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi var. Çünkü bir yeşil hat var, kuzeyinde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var. İslam İşbirliği Teşkilatı'nda da bunun yeni adı Kıbrıs Türk Devleti'dir. Kofi Annan planındaki isimdir bu. Plan önümüze geldiğinde benim Annan'a söylediğim, 'Biz her zaman önde olcağız. Ama Rumlar geride kalacak.' Çalışmayı bitirdik, imza safhasına geldik Karamanlis erteleyelim dedi. Annan bana döndü, 'Ne diyorsun Sayın Başbakan' dedi, 'Ben sana Davos'da bir söz verdim. Her zaman Rumların bir adım önünde olacağız.

Ben bu sözümden geri adım atmam' dedim. Böyle diyince Sayın Annan, 'Başbakan'ın bu sözü geçerlidir, imzaları atalım' dedi. İmzaları attık. Ardından referandum. Referandumla ilgili olarak bizim hem Sayın Annan'a hem de AB'ye bir lafımız vardı. 'Biz sözümüzde dururuz. Ama Güney Kıbrıs sözünde durmazsa referandumda, onlara yaptırımınız ne olacak?' Bize, 'hiç endişelenmeyin' dediler. O zaman Ferhogen sorumluydu. Referanduma gidildi. Yüzde 65 Kuzey Kıbrıs evet dedi, yüzde 75 Güney Kıbrıs hayır dedi."

cnnturk.com, 05.02.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.