Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Tanrıkulu: Meclis'te barış komisyonu kuralım

Tanrıkulu: Meclis'te barış komisyonu kuralım
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'Canlı Yazıişleri'nde CHP olarak bütün partileri kapsayan bir araştırma komisyonu kurulmasını ve bunun bir barış komisyonu gibi çalışmasını önerdiklerini söyledi.

İSTANBUL - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, radikal.com.tr’de ‘Canlı Yazıişleri’ne katılarak okurların sorularını yanıtladı. “Diyarbakır’dan uzaklaştıkça Kürt olduğumu daha çok anlıyorum” diyen Tanrıkulu, CHP’nin Kürt sorununun çözümü için yeni bir arayışta olduğunu söyledi. CHP, bütün partileri kapsayan bir araştırma komisyonu kurulmasını ve bunun bir barış komisyonu gibi çalışmasını öneriyor. Tanrıkulu, “Komisyona kim katılırsa çalışmaları onlarla yaparız” diyor.
Kürt sorununun bölgesel bir sorun haline geldiğini söyleyen Tanrıkulu, çözüm için Meclis’te bir barış komisyonu kurulması gerektiğini savunarak şöyle devam etti: ‘’Bu süreç bugünden yarına tamamlanabilecek bir süreç değil; uzun yıllara yayılacak. Dünya genelindeki örnekler de bunu gösteriyor. Dolayısıyla çözüm süreci sadece bu dönemle sınırlı olmayacak bir biçimde, Meclis hukuku çerçevesinde oluşturulacak bir mekanizmayla devam edebilir. Meclis’te, ‘Toplumsal barışı bozan olayları araştırma ve çözüm yollarını önerme komisyonu’ adı altında bir barış komisyonu kurulabilir. İstemeyen partiler bu komisyona üye vermeyebilir. Bu komisyonda görev alan uzmanlar komisyonunun çizdiği çerçeve dahilinde toplumun tüm kesimleriyle görüşmeler yapar. Buna İmralı da dahil. Bunun için henüz Meclis’e bir öneri sunmadık. Ancak diğer partiler olumlu yaklaşırsa kurulabilir.’’ Diyarbakır Barosu başkanıyken sert çıkışlarıyla tanınan Sezgin Tanrıkulu, CHP’ye katıldıktan sonra siyasi duruşunda bir yumuşama olmadığını belirterek, “Görüşlerimde bir değişiklik yok. Bulunduğum siyasi parti, bir avukat ortamı veya bir sivil toplum örgütü değil. Kendine has dinamikleri ve disiplini var. Bunu gözetmeden siyaset yapmak doğru değil” dedi.
‘Kürt müsün Türk mü?’
Bir Radikal okuyucusunun, “Hiç Kürt olduğunuz için ayrımcılığa uğradınız mı” sorusuna ise Tanrıkulu, ‘‘Asistanlık sınavına girdiğimde ‘Türk müsün Kürt müsün’ diye sordular. Buna benzer birçok örnek var ama şimdi bunu kişiselleştirmek doğru değil. İnsan Diyarbakır’dan uzaklaştıkça bulunduğu her ortamda Kürt olduğunu daha fazla anlıyor’’ şeklinde cevap verdi.
CHP’li Tanrıkulu, Paris’te öldürülen Sakine Cansız’ın ailesiyle görüşüp taziyelerini ilettikten sonra parti içinde ağır eleştirilere maruz kalan Hüseyin Aygün ile ilgili düşüncelerini ise ‘’Öncelikle infaz veya suikast adı neyse Paris’teki cinayetleri kınıyorum. Taziye, ölümden sonra kalanların acısına ortak olmaktır. Bunun bence siyasallaştırılmadan kişinin kendisine bırakılması lazım’’ sözleriyle aktardı.

Radikal, 19.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.