Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ekonomik Gündem > E-shop savaşları

E-shop savaşları
Bir anda mantar gibi çoğalan private shopping siteleri nedeniyle e-ticarette ortalık toz duman... Hızla büyüyen sektörde kimsenin pazar kaptırmaya niyeti yok. Bunun için şimdi de kardeş siteler silahı kuşanıldı.

Çok değil geçmişi sadece 2-3 yıl. Ama 6 milyar dolarlık pazar hacmine doğru koşuyor. Rakiplerin mantar gibi çoğaldığı internetten alışverişte oyuncuların gözü döndü. Yüzde 1’lik bir pazar kaybını bile es geçmek istemeyen private shopping siteleri ‘mitoz’ büyümeye geçti. Kimi yan siteler yarattı, kimi sadece belli kategoride satış yapan dikey sitelerle ihtisaslaşmaya gitti, kimi de kendi markasını yarattı. E-ticarette bugüne kadar görülmeyen rekabetin fitilini ateşleyen private shopping siteleri, ünlü caddelere hatta alışveriş merkezlerine bile kafa tutuyor.
36 milyon: Türkiye’de internet kullanıcı sayısı
7 milyon: İnternetten alışveriş yapanların sayısı.
Yüzde 4.3: 2012’de e-ticaretin perakende sektöründeki toplam cirodan aldığı payı

Alışveriş siteleri evrim geçiriyor

En fazla dikey siteye sahip private shopping sitesi ise Markafoni. Sektörün ilk oyuncularından olan Markafoni’nin kurucu ortağı Tolga Tatari, Markafoni’ye bağlı üç dikey site devreye soktuklarını açıklıyor. Türkiye’nin en büyük online ayakkabı mağazası zizigo.com, kozmetik ve parfüm alışveriş sitesi misspera.com ve enmoda.com’un kısa sürede büyük bir kullanıcı kitlesine ulaştığını belirten Tatari, sektördeki değişimi şöyle anlatıyor: “Rekabet artarken kâr marjları da azaldı, bu da e-ticaret alanındaki girişimcileri farklı bir model aramaya itti. Bu açıdan dikey siteler için özel alışveriş kulübü ve fırsat sitelerinin evrildiği nokta diyebiliriz.”

PrivateShopping’in ‘en’leri

*Private shopping’de en yüksek cirolar her zaman kadın tekstilinde yakalanıyor.
*En yüksek volümlü satışlar düşük fiyatlı kampanyalarda oluyor. Bir-iki gün içinde 10 bine yakın ürün satıldığı bile oluyor.
*E-ticarette 10 yıl önce alışverişin patronları erkeklerdi. Şimdi ise söz kadınların.
*Geçmiş dönemde internetten yapılan ticarette gençlerin oranı fazlayken şu anda profil 24-40’a kadar çıkmış durumda.
*Private shopping, tüketicilerin tasarım ürünlere ulaşmasının en kolay yolu oldu.

Nereden nereye?

*E-ticaret 1990’lı yıllarda üç farklı modelde ortaya çıktı.
* Birincisi Amazon tarzındaki “e-tailer” modeliydi.
* İkincisi eBay gibi pazaryerleri oldu.
* Üçüncüsü ise Craigslist gibi seri ilan siteleriydi.
* 2000’li yılların ortasına kadar, bunlara yeni modeller eklenmedi.
*2010’ların başında, private shopping ve fırsat siteleri ortaya çıktı.
*Şimdi ise trend dikey siteler.

Rekabet acımasız farklılaşma erken

Vipdükkan, private shopping’in ilk temsilcilerinden biri. Şirketin sahibi Oğuz Şenol, sektöre ilk giren oyunculardan olduklarını açıklıyor. “Sektör kısa sürede çok hızlı büyüdüğü için farklılaşma da erken geldi” diyen Şenol, Vipdükkan olarak bir taraftan üst segmentte kendi markalarını yarattıklarını, diğer taraftan da çocuklara özel dikey bir site açtıklarını anlatıyor. Şenol, “Sektör hızlı değişti, artık ‘Ben private shopping siteyim, herşeyi satarım’ demekle olmuyor. Odaklanmak şart oldu. Belli bir kırılma noktasını geçen de bu yola başvurdu. Oluşturduğumuz vipkido.com dikey bir site. 6 aydır üzerinde çalıştığımız site şu anda devrede. Ayrıca üst segmentte oluşturduğumuz kadın hazırgiyim markası Marie Posa gibi yeni markalarımız da olacak” açıklamasını yapıyor.

E-alışverişte yeni modeller yolda

Sektörün en iddialı oyuncularından biri olan Limango’nun silahı ise ‘pazaryeri’ stratejisi. Limango Genel Müdürü Gülfem Toygar’a göre 2013’te sektörde rekabet daha da sertleşecek. Farklı ve yeni kavramlar geliştirmek için çalıştıklarını anlatan Toygar, internette satış sitesi açma imkânı olmayan ama buna istekli üreticilerin iğneden ipliğe tüm ürünlerinin satılacağı bir model oluşturduklarını açıklıyor. arabulvar.com’un kısa sürede 200 bin farklı ürün portföyüne ulaştığını belirten Toygar, sektörün yeni tanımlamalarla tanışacağını söylüyor.

‘Moda ve tasarımı ulaşılabilir kıldık’

Trendyol da rekabette bir adım öne geçebilmek için modagram’ı yarattı. Tasarım ağırlık kadın-erkek ürünleri satılan site ayrıca aynı gün kargo uygulamasıyla da atağa geçmiş durumda. Trendyol Genel Müdürü Demet Mutlu, “Modagram.com’u prestijli yerel ve uluslararası giyim markalarının sezon ürünlerini sunan bir moda e-ticaret sitesi olarak konumlandırdık. Amacımız modayı ulaşılabilir kılmak” açıklamasını yapıyor. Mutlu, satır aralarında yeni bir markanın da sinyallerini veriyor. “Outlet ürünlerinden sezon ürünlerine de sıçrayacağız” diyen Mutlu, şöyle devam ediyor: “Bu modelle çok daha farklı bir e-ticaret deneyimi sunmayı amaçlıyoruz. 2013 yılında pazara yeni girişler olacak. Dikey modellerin dışında farklı iş modelleri de gelişmeye devam edecek ve mobilin payı giderek artacak.”

Radikal, 13.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.