Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Ergenekon’da başka tanık yok

 Ergenekon’da başka tanık yok

Ergenekon davasında, yargılama süresinin uzatılmaması ve ihtiyaç kalmadığı gerekçesiyle artık başka tanık dinlenmemesine karar verildi 

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 67’si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon davasının 275. duruşması dün gerçekleşti.
Ergenekon davasına bakan Mahkeme Heyeti, bundan sonra başka tanık dinlenmemesine karar verdi. Duruşmada, 835 tanığın dinlenilmesinin istendiğini, bunların arasından 57’sinin beyanlarının alındığı belirtildi. En iyimser tahminle 10 yıl sürecek bir yargılama süreci olacağını ifade eden mahkeme heyeti, bundan sonra dinlenecek tanıkların bir katkı sağlayamayacağını kaydetti. Mahkeme, bu kapsamda davada, başka tanık dinlenilmesine yer olmadığına karar verdi. Mahkemenin bu kararına göre, daha önceden dinlenilmesine karar verilen eski MİT Başkanı Şenkal Atasagun ve AKP’li Milletvekili Şamil Tayyar’ın tanıklığına da başvurulmayacak.
 
Komisyon raporları ulaştı
 
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu tarafından Kasım 2012’de hazırlanan raporun, 2 ciltlik kitap halinde ve ekindeki 1 harddisk ile mahkemeye gönderildiğini belirtti.
 
Eruygur’un ceza ehliyeti var
 
Öte yandan Adli Tıp Kurumu, Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından emekli Orgeneral Şener Eruygur’un suç tarihinde ceza ehliyetinin tam olduğuna dair hazırladığı raporu, mahkemeye gönderdi.
Eruygur hakkındaki Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor mahkemeye ulaştı. Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesi’nce 28 Aralık 2012 tarihinde hazırlanan raporda, “Suç tarihinde Eruygur’un ceza ehliyetinin tam olduğu” belirtildi. Bu karar, Adli Tıp Kurumu Başkanı ile birlikte dokuz üyenin oy birliğiyle alındı. Raporda, Eruygur’da, cezaevinde düşmesinin ardından travma sonrası gelişen hafif bilişsel yetersizlik sayılan akli arızanın saptandığı ifade edildi. Bu duruma karşı iki üye ise “Şahsın durumunun düzelebileceği, travmaya bağlı demansta bilimsel araştırmalara göre düzelme eğilimi olduğunun saptandığı, hastalığın kalıcı olmadığı” şeklinde görüş bildirdi.
Mahkeme heyeti, 28 Haziran 2012’de aldığı kararla, Eruygur’u, mevcut rahatsızlığının ceza ehliyetini etkileyip etkilemediğinin tesbiti için Adli Tıp Kurumu’na sevk etmişti.
 
Taraf, 12.01.2013


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.