Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Gerekçeli karar Balyoz taktiklerini de çürüttü

Gerekçeli karar Balyoz taktiklerini de çürüttü

Camilerin bombalanması, Türk jetlerinin düşürülmesi gibi eylemlerin yer aldığı Balyoz darbe planı davasında gerekçeli kararın açıklanmasıyla ilk yargı aşaması tamamlandı. Bundan sonra temyiz süreci var. 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 1435 sayfalık gerekçeli kararıyla birlikte 325 sanığın cezalandırıldığı Balyoz dava dosyasını Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderecek.  Yargıtay'ın incelemesine ışık tutacak en önemli belge gerekçeli karar. Çünkü, gerekçeli kararda sanıklara niçin ceza verildiği, cezaların hangi delillere dayandığı gibi davayla ilgili bütün tartışmalara tek tek cevap veriliyor. Bunun yanı sıra mahkemede gündeme getirilen “hukuki ya da değil” tartışmaların tamamına açıklık getiriliyor. Bunlar arasında; “Delillerin sahteliği iddiaları, savunma hakkının kısıtlanması, ceza verirken ast-üst ilişkisine dikkat edilmediği eleştirileri…” gibi onlarca konu başlığı var. Karara dayanak olan ana deliller ise şunlar: “19 adet CD, bunları doğrulayan seminer ses kayıtları, Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir'de ele geçirilen belgeler, tanık-sanık ifadeleri ve sanıkların savunma çelişkileri…”

 

20 Ocak 2010’da başlayan yargı sürecinde ilk aşama bitti. Mahkeme 21 ayda hükmünü, 3,5 ayda da gerekçesini tamamladı. 365 sanıklı bir dava için oldukça kısa bir sürede tamamlanan ilk derece yargılamasının gerekçeli kararı tartışmalara da nokta koyar nitelikte. Mahkeme, dosyaya ve kendisine yönelik bütün eleştirileri, iddiaları tek tek cevapladı. Bunlar özetle şöyle:
 
Davanın ana delilleri 19 adet CD. Balyoz, Oraj, Suga harekât planları ile Sakal ve Çarşaf eylem planları ve bunların ekleri olan listeler 11, 16 ve 17 No’lu CD’de yer alıyor. Sanıklar, bu 3 CD’nin sahte olduğunu iddia ederken, diğer 16 CD’yi kabul ediyor. Karara göre 16 CD’deki belgeler, reddedilenleri doğruluyor ve onların devamı niteliğinde. Bunlar darbe planlarının en önemli teyidi.
 
Çetin Doğan’ın emriyle hazırlanan, imzalı yazışmalar bulunan planın ‘Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo (OEYST)’ isimli jenerik plan dahilinde oynanacağı, seminere kadar ‘irticai, yıkıcı ve bölücü gruplara ait mevcut tüm listeler ile teşkil edilecek’ deniyor. Balyoz planının içeriğini oluşturan bilgiler de bu emirle birebir uyuşuyor.
 
Seminere katılan herkesin plandan haberi yok. Sadece bilmesi gerekenler biliyor. Ergin Saygun da konuşmasında ‘gizlilik’e dikkat çekiyor. Seminere katılanlardan sadece 48’i, planı bildiği, cuntada yer aldığı için sanık.
 
1. Ordu askerî bilirkişisi Binbaşı Hakan Erdoğan, “Balyoz belgeleri doğruysa bu bir darbe planıdır.” demiş ve belgelerin bir bütünlük arz ettiğini ve peyderpey askeriyeden çıkarılmış olabileceğini belirtmişti. Mahkeme de, “Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen belgeler Balyoz CD’lerinde çıkan belgelerin devamı.” diyor. Aynı şekilde Eskişehir’de emekli Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirilenler de öyle. Gölcük’te Suga’nın devamı var, Eskişehir’de ise Balyoz darbesi olduktan sonra sanıkları korumak için hazırlanan ‘ihtimalat’ planı.
 
Gölcük’te çıkan 1 No’lu CD, Balyoz planının olduğu 11 No’lu CD ile aynı. Hard diskteki şifreler de, sanıklardan Kemalettin Yakar ve Erdinç Yıldız’ın şifreleri ile aynı. Yani dışarından birilerinin koyma imkânı yok.
 
Genelkurmay, Gölcük ile Eskişehir’de ele geçirilen dijitallerde bulunan taranmış belgelerin asıllarının ilgili birliklerde mevcut olduğunu bildirdi. Bunlar, Balyoz’un ekleri olan fişleme belgeleri ve yazışmalardan oluşuyor.
 
‘Sahtecilik’ iddialarıyla ilgili; Çetin Doğan emekli olsa da, cunta çalışmaya devam ediyor. Sanıkların seminerdeki beyanlarında sık sık ‘planları güncelledik, güncelleyeceğiz’ ifadeleri de güncelleme yapıldığının göstergesi.
 
Mahkeme, listelerde ismi geçen herkesi mahkûm etmediğinin altını çiziyor. Sanıkları, ‘bu onurlu görevi kabul edenler’ diye özellikle belirtilip bundan haberdar oldukları için mahkûm edildiğini anlatıyor.
 
Sanıklara yeterince savunma hakkı verildiği, Çetin Doğan’ın 118 duruşmanın neredeyse yarısında konuştuğu belirtiliyor.
 
Tutuklama konusu: Darbe teşebbüsünün gerçekleşmesi halinde ciddi sonuçlar doğuracağı, sanıkların serbest kalmaları halinde ellerindeki imkânlarla delilleri yok edeceği, kaçabileceği, nitekim firari sanıkların olduğu kaydediliyor.
 
Zaman, 08.01.2013

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.