Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Çiçek'in Anayasa turu!

Çiçek'in Anayasa turu!

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa çalışmaları için başlattığı liderler turunu tamamladı. Bugün de CHP ve BDP liderleri ile görüşen Çiçek, Anayasa yapım sürecine zaman kısıtlaması getirilmemesini isteyen muhalefete cevap verdi. Çiçek, ''elbette çalakalem Anayasa yazamayız ama, bu konu ucu açık, aylarca gündemde kalamaz'' dedi.

Çiçek'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi sona erdi.

Görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü.

Cemil Çiçek görüşmenin ardından, "Başarıya giden yolda en önemli konu anayasal sorunu halletmektir" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, anayasanın, toplumsal talep olmaktan çıktığını, yeni bir anayasanın yükümlülük haline geldiğini belirterek, "Bunu bu dönem başarmak zorundayız" diye konuştu.

Çiçek şöyle konuştu:

"Anayasa çalışmalarıyla ilgili dört siyasi parti olarak geri dönülmez bir noktadayız. Bizim bu işi sonlandırmamız gerekiyor."

Cemil Çiçek, TBMM'de grubu bulunan dört siyasi parti liderinin Anayasa çalışmalarının sonlandırılması yönünde bir tavırları olmadığını belirterek, "Bu işin bir an evvel yoğun bir çabayla sürdürülmesi noktasında genel bir yaklaşım var" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklaması

Kılıçdaroğlu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Meclis Başkanı Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu hakkında geniş bir bilgi verdi. Yapılan çalışmaları ve süreci anlattı. Makul bir süre içinde Türkiye'nin demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşabileceğini ifade etti. Bunları duymaktan memnun olduğumuzu ifade ettik" dedi.

Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Anayasa Uzlaşma Komisyonu gerçekten çalışıyor. Bir şeyler üretmeye çalışıyor. Türkiye'nin çağdaş ve uygarlık düzeyini yakalayabilmesi, hukukun üstünlüğünün bu ülkede egemen olması için Anayasa'nın değişmesi lazım. Daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya hepimizin ihtiyacı var. Bu bağlamda bir açıklama yaptı. Biz, yürütme organının veya siyasal partilerin yetkililerinin yasama organına müdahale ederek ora için zaman kısıtı getirmesinin doğru olmadığını ifade ettik.

Yürütme organının görevi yasama organına müdahale etmek değil tam tersine yasama organının sağlıklı çalışmasına zemin hazırlamasıdır. Bu bağlamdaki düşüncelerimizi ifade ettik. Meclis Başkanı Çiçek'e ise biz makul süreden bahsettik . Hiçbir zaman bir zaman kısıtı getirmedik. Makul süre içinde çalışmaları yapacaklarını ve sonlandıracaklarını ifade ettiler."

Demirtaş ile de görüştü

Çiçek, Kılıçdaroğlu'yla görüşmesinin ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü.

Demirtaş, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu zaman baskısı altında çalışmamalıdır. Anayasa çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Çiçek daha sonra yeniden kameraların karşısına geçti.

Cemil Çiçek, siyasi parti genel başkanlarına, anayasa yapım süreciyle ilgili değerlendirme fırsatı verdikleri için teşekkür etti.

19 Ekim 2011'den bu yana anayasa yapım süreciyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini anımsatan Çiçek, 2013'ün başarılı bir yıl olmasını temenni ettiklerini söyledi. Çiçek, Türkiye'nin başarıya giden yolda çözmesi gereken en önemli sorunlarının başında anayasa sorunu geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, bu anayasa sorununu çözemediği takdirde karşılaştığınız her sorunla ilgili bana veya siyaset yapanlara, 'şu sorun ne olacak, sorun nasıl aşılacak, bu konuda ne düşünüyorsunuz?' diye sormanızın pratikte hiçbir faydası olmayacak. Yanlış kurallar yürürlükte olduğu sürece, doğru sonuçlar elde edemezsiniz. Yanlış kurallar varlığını sürdürdüğü sürece, temennilerinize göre sonuç bekleyemezsiniz. Nitekim Türkiye'nin, son 1 yılı aşan zamandan beri yaşadığı sorunların önemli kısmı, bu anayasadan kaynaklanıyor. Anayasada o hükümler varlığını sürdürdüğü sürece, 'şu konuda ne düşünüyorsunuz, bu sorun nasıl aşılacak?' gibi soruların da anayasal dayanağını bulmakta gerçekten zorluk var. Başarıya giden yolda kanaatimce en önemli konu, anayasa sorununu halletmektir."

"Şimdi çözemezse ne zaman?"

Çiçek, bu dönem 4 siyasi partinin, kendisi ve Meclis'in önemli, tarihi bir sorumluluk taşıdığını dile getirdi. Türkiye'nin her sorununun burada konuşulacağını, çözüleceğini ifade eden Çiçek, Türkiye'nin 30 yıldır bir anayasa sorunu olduğunu meslek örgütlerinden partilerin tamamına yakınının kabul ettiğini söyledi.

Çiçek, seçimlere giderken 4 partinin yeni bir anayasa konusunu en önemli mesele kabul ettiğini, seçimden sonra da böyle bir komisyonun kurulmasına destek verdiğini anımsattı.

Anayasanın, sadece Türkiye'nin ilgilendiği bir konu olmadığını belirten Çiçek, anayasayı halk, millet için yaptıklarını kaydetti. Çiçek, şöyle devam etti:

"Dışarının ne deyip ne demediği bizi fazla ilgilendirmiyor olabilir ama küreselleşen bir dünyada Türkiye gibi önemli bir ülkenin, aktörün anayasa sorunuyla boğuşur olması bizim bakımımızdan büyük eksiklik olur. Anayasa konusu Türkiye'de olduğundan çok daha fazla dış dünyada ilgiyle takip ediliyor. Bu
sürecin nasıl işlediği, nasıl sonlanacağı onlar tarafından da merak konusu. Bu sorunu bu defa çözebilmiş olmamız gerekiyor. Bu, siyaset kurumuna çok
büyük itibar kazandıracaktır, TBMM'ye olan güveni daha da artıracaktır, Türkiye'nin imajı açısından da önemlidir. Dünyada şu zaman diliminde anayasa
yapan sadece biz değiliz; Macaristan başta olmak üzere birçok ülkede yeni anayasa yapım süreçleri başladı. Bunların bir kısmı anayasalarını yaptı, bitirdi. Başka ülkeler bunları başarmışken bizim başaramamış olmamız, kendi hesabımıza eksiklik olur. 1876'dan bu yana parlamento tecrübesi olan bir ülke, halen bu sorunu daha uzun süre gündeminde tutamaz. Bunun için yeni bir anayasa yapmak artık bizim için yükümlülüktür.

Anayasayı her parti kendisine yapmıyor, milletimiz, halkımız için birlikte anayasa yapıyoruz. Bunu uzlaşarak yapacağız. Uzlaşmak zafiyet değildir; uzlaşmak demokrasiyi kurumsallaştırmak, uzlaşma kültürünü geliştirmek, birlikte yaşamak bakımından ön şarttır. Uzlaşmak, Türkiye'nin geleceği bakımından sorun
çözmedeki en önemli yöntemlerden biridir. Uzlaşma söz konusu olduğunda da herkesin bu noktada karşılıklı fedakarlıklarda bulunması, birlikte olumlu katkıyı da vermesi gerekiyor."

"23'ünde genel mutabakat var"

Cemil Çiçek, şu ana kadar 71 maddenin, temel hak ve özgürlükler ile ilgili konuların tamamının müzakere edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bunun 23'ünde genel mutabakat vardır. Bazı maddeler ile ilgili olarak ise yoğun bir çalışmayla bu sayıyı 2'ye, 3'e katlamak mümkün olabilecektir. Çünkü orada teknik olarak Anayasa hukukçuları ve konuya ilgi duyanlar gelecektir ve özellikle hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasıyla ilgili uluslararası metinlerde de sözkonusu olan bir kısım kavramlar, değerlendirme farklılıkları var, bunlara ortadan kaldırmak suretiyle ki bu mümkün gözüküyor. Bu sayıyı daha yukarılara çıkarma imkanı var.

Şimdi üzerinde çalıştığımız konu yasama ve yürütme organı ile ilgili kısımdır. Devlet organlarının işleyişi ile ilgili bugün yaşadığımız çok ciddi sorunlar var. Maalesef yürürlükteki Anayasa'nın herkesin kabul ettiği şekliyle, ne felsefesi ne öncelikleri ne de erkler arasındaki dengeler günün ihtiyaçlarına cevap vermediği için zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşanmakta ve bu da Türkiye'de enerjimizin içe dönük kullanılması gibi olumsuz bir sonuç doğurmaktadır. O halde bu Anayasa'nın dengelerini yeni baştan kurmak, devlet erklerinin yetki, görev ve sorumluluklarını günün ihtiyaçlarına uygun yeni baştan, yaşadığımız tecrübelerden de yola çıkarak ele almak gerekmektedir.

Sonuç olarak şunları söylemek isterim: 4 siyasi parti olarak geri dönülmez bir noktadayız. Yozgat'ta bir atasözü vardır. Ata binmek bir ayıp, inmek iki ayıptır. Bize de ayıp iş yapmak yakışmaz. Dolayısıyla bizim bu işi ne yapıp yapıp sonlandırmamız lazım. Bu Anayasa'yı biz yapamadığımızda kim yapacak? Meclis yapacak. Meclis'in dışında bir başka yöntemi artık Türkiye'nin kabul etmesi mümkün değil. Zaten böyle bir komisyonun kurulmasının gerekçesi de önceki Anayasaların anti demokratik yol ve yöntemlerle yapıldığıdır. Bu yeni dönemde elbette 'Anayasa yapıyoruz' dedik ve çala kalem bir Anayasa yazamayız.

Ama ucu açık da günlerce, aylarca bu konu gündemde kaldığı takdirde de kamuoyunda olumsuz beklentiler, değerlendirmeler oluyor. Biz de kamuoyu adına görev yapan insanlarız. Dolayısıyla bu ikisini bir noktada buluşturacak makul bir süre içerisinde bunu sonlandırmamız gerekiyor. Makul süre zaten bu çalışma sürecinin içerisinde vardır. Bir takvim verdiğimiz takdirde, bu, çek ve senet üzerindeki bir tarih gibi kabul ediliyor, onun baskısı oluyor deniliyor. Bunun doğru yanı var ama bu ikisini birleştirmemiz gerekiyor. Ucu açık, nihayetsiz bir müzakere tarzı kamuoyunda çok uygun karşılanmaz ama çala kalem bir Anayasa yapmamız da doğru değildir. Bu ikisini birlikte komisyon değerlendirerek... Ama şu ana kadar yaptığımızdan daha yoğun bir çalışma yaparak, öncelikli meselemizin sadece Anayasa olduğunu kabul ederek bu süreci yeni baştan değerlendirmemiz gerekiyor."

"Genel başkanların destekleri mevcut"

TBMM Başkanı Çiçek, görüştüğü siyasi partilerin genel başkanlarının bu konuda iradesi ve desteklerinin mevcut olduğunu belirterek, şimdi komisyonun daha yoğun bir çalışma yapması gerektiğini vurguladı.

Geçen dönemki genel mazeretlerin de bu dönem söz konusu olmadığını dile getiren Çiçek, "4 siyasi partinin genel kurulları, bayramlar bu döneme denk
geldi. Ama artık bunların hiçbirisi bu dönem sözkonusu olmadığına göre, gece gündüz en öncelikli mesele kabul ederek bu çalışmaları sürdürmemiz gerekiyor. Ümit ederim, sizlerle başka bir basın toplantısı yaptığımızda, daha olumlu cevapları verme imkanı olacaktır" diye konuştu.

cnnturk.com, 02.01.2012

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.