Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 2012 Meclis’te kavgalı geçti

2012 Meclis’te kavgalı geçti

TBMM, 2012’de birçok önemli yasal düzenlemeye imza attı. Milletvekilleri arasındaki yumruklaşmaya varan kavgalar ise Tayvan Meclisi’ni anımsattı

Bir yıl boyunca TBMM’de kavga gürültü hiç eksik olmadı. Kimi tartışmalar yumruklaşmaya kadar varırken, kimilerini ise araya giren diğer vekiller önledi. 2012’nin kavga sezonunu “içtüzük değişikliği” sırasında açan milletvekillerinden 12 saat boyunca konuşanı da çıktı, kürsüyü saatlerce işgal edeni de. Ancak şüphesiz ki en sert tartışmaların merkezinde hep Uludere vardı.


Beş saat kürsü işgali

İlk kavga Meclis İçtüzüğü Değişikliği sırasında yaşandı. 8 şubat tarihli TBMM Genel Kurulu’nda, CHP milletvekilleri, TBMM İçtüzük Değişikliği’nin görüşmeleri sırasında kürsüyü işgal etti. CHP’li milletvekillerinin kürsü işgali yaklaşık beş saat sürdü. TBMM Başkanı Çiçek, birleşime dört kez ara verdi. Verilen aralarda grup başkanvekilleriyle görüşen Çiçek, aranın ardından teklif görüşmelerine kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi. CHP’li milletvekilleri, “Çiçek istifa” diye slogan attı. Çiçek, görüşme imkânının kalmadığını belirterek, birleşimi kapattı.
Birleşim kapandıktan sonra CHP ve AKP milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı. Birçok milletvekilinin yumruklaştığı kavga yaklaşık 15 dakika sürdü. Kavganın yatıştırılmasının ardından AKP’li milletvekilleri, CHP’nin işgal ettiği kürsünün etrafında toplandı. Bu sırada CHP milletvekilleri bir süre daha bekledikten sonra Genel Kurul salonundan ayrıldı. Bir stenograf, görev yaptığı masada baygınlık geçirdi.

12 saat konuştu

2012 yılı içerisinde Meclis’i elektriklendiren konulardan biri de 4+4+4 görüşmeleri oldu. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve bazı milletvekilleri, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılarak 4+4+4 şeklinde uygulanmasını öngören, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Teklif’i 20 şubatta TBMM Başkanlığı’na sundu. 23 şubatta TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. Teklif, daha sonra alt komisyona gönderildi. 5 martta kanun teklifinin, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’ndaki görüşmelerinde söz alan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, 12 saat konuştu. Kanun teklifinin 8 martta komisyondaki görüşmeleri sırasında CHP milletvekillerinin oturacak yer bulamaması üzerine kavga çıktı. AKP’li ve CHP’li milletvekilleri birbirlerini yumruklarken, CHP’li Altay dengesini kaybederek yere düştü.
11 martta komisyonda kabul edilen teklif, büyük tartışmalardan sonra 30 martta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı.
 

“Şerefli asker” polemiği

Uludere tartışmaları Meclis’in en gerildiği anlar oldu yıl boyunca. BDP’li Hasip Kaplan’ın “Yürekli, şerefli bir asker arıyorum orduda. Roboski katliamının emrini hangi siyasi verdi” sözleri akıllarda kaldı. Genel Kurul’daki bu sözler büyük gerginliğe neden olurken, AKP’li Mahir Ünal, “Siz molotof atıp halk otobüsünde yanan insanları, kepengini kapatmadığı için marketi yakılanları, terörü ve teröristi hiçbir şekilde kınamayıp, onun şerefini ve haysiyetini sorgulamayıp, şerefli ve haysiyetli Türk ordusuna laf atıyorsunuz” dedi.

Meclis’te bir yılın özeti

» 17 şubat: TBMM Genel Kurulu’nda, MİT Kanunu’nda değişiklik yapan kanun teklifi, sabaha kadar süren görüşmelerin ardından 63 ret oyuna karşın, 266 oyla kabul edilerek yasalaştı.
» 22 şubat: TBMM Başkanlık Divanı, tutuklu sekiz milletvekiline maaşlarının ödenmesini kararlaştırdı.
» 19 nisan: Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda yasalaştı.
» 27 nisan: Kamuoyunda “Haberal teklifi” olarak bilinen, tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkân sağlayan teklif yasalaştı.
» 3 mayıs: Yabancılara mülk satışını düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
» 10 mayıs: TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasanın yazımına başladı.
» 2 temmuz: 3. Yargı Paketi yasalaştı. Özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Haberleşme ve özel hayatın gizliliğini ihlâl edenlere verilen cezalar artırıldı.
» 4 temmuz: Sezaryen düzenlemesi yasalaştı. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanuna göre sezaryen, tıbbi zorunluluk olması halinde yapılacak.
» 4 ekim: TBMM Genel Kurulu’nda, kapalı oturumda, Suriye konusunda Hükümet’e yetki veren Başbakanlık tezkeresi görüşüldü. Tezkere, 129 ret oyuna karşın 320 oyla kabul edildi.
» 11 ekim: TBMM Genel Kurulu’nda, Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda Hükümet’e verilen yetkiyi bir yıl daha uzatan Başbakanlık Tezkeresi, BDP’lilerin ret oylarına karşılık kabul edildi.
» 6 kasım: AKP, yeni anayasa çalışmaları kapsamında başkanlık sistemini de içeren “yasama” bölümüne ilişkin teklifini sundu.
» 20 aralık: 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı kabul edildi.
 

Taraf, 31.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.