Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP heyeti Uludere'de

CHP heyeti Uludere'de

CHP genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinden oluşan heyet,Uludere'deki bombalamada yakınlarını kaybeden aileleri ziyaret etti. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Olayla ilgili hükümet ve devlet yetkilileri tam bir vicdan körlüğü içindedirler" dedi.

CHP Genel Başkanı Sezgin Tanrıkulu, ziyarette yaptığı konuşmada, geçen yıl meydana gelen olayın mağdurlarıyla dayanışma, acılarına ortak olmak için geldiklerini, 1 yıldır acının dinmediğini, geçen sürede yaşanan siyasi gelişmeler ve açıklamalarla bu yaranın daha da kanamaya devam ettiğini söyledi. 

"Roboski katliamı bir vicdan ve adalet meselesidir. Ancak bugüne kadar bu olayla ilgili hükümet ve devlet yetkilileri tam bir vicdan körlüğü içindedirler. O vicdan körlüğü ve adaletsizlik bugün de devam ediyor. Bütün siyasi kaygılardan uzak olarak gerçekten bu olayla vicdani, insani ve adalet acısından buradayız. Hiç bir siyasi kaygı taşımıyoruz. Bir vicdan ortaklığına aday olmak için buradayız" diyen Tanrıkulu, olay aydınlanıncaya kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

CHP Ankara Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Alt Komisyonu Üyesi Levent Gök ise, ölümlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen faillerin hala
açıklanmaması ve bir yargılama sürecinin başlatılmamasının eksiklik olduğunu belirtti.

Olayda kardeşini kaybeden Leyla Encü, "Elimizden tutun, biz terörist değiliz. Bizim tek istediğimiz bize yardımcı olmanız ve bir an önce çocuklarımızın faillerinin bulunmasıdır" diyerek, barış istediklerini söyledi. Daha sonra heyet üyeleri mezarlığı ziyaret ederek, dua etti.

Olayda hayatını kaybedenlerden Vedat Encü'nün annesi Mercan Encü ise, çocuğunun mezarı başında ağlayarak, "Biz terörist değiliz. Başbakan bize sahip çıksın. Oğlum ekmek için gitmişti. Kardeşi askerdeydi, para istemişti. Ona para göndermek için gitmişti ancak dönemedi" şeklinde konuştu.

34 kişi anıldı

Bu arada Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyünde geçen yıl meydana gelen olayda yaşamını yitiren 34 kişiyi andı.

Bağlar ilçesi Dörtyol mevkinde bir araya gelen aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna'nın da bulunduğu sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri buradan Koşuyolu Parkı'na yürümek istedi. Polis, önce yürüyüşe izinsiz olduğu gerekçesiyle müsaade etmedi. Yapılan görüşmelerin ardından grubun Koşuyolu Parkı'na yürümesine izin verildi.

Park içerisindeki insan haklı anıtı önünde toplanan grup üyeleri adına hazırlanan açıklamayı Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) İl Başkanı Nusrettin Maçin okudu. 28 Aralık 2011'de 34 sivilin savaş uçakları tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Maçin, olaydan bu yana bir yıl süre geçmesine rağmen, ilk başlarda kurulmuş heyetler dışında hiçbir şey yapılmadığını savundu.

Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuru

Öte yandan, Uludere bombalamasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki şikayeti üzerine takipsizlik kararı verilen ve buna itirazı da reddedilen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, itirazın reddine ilişkin kararın kaldırılması için kanun yararına bozma başvurusunda bulundu. Tanal, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne iletilmek üzere verdiği dilekçede, Uludere'de 34 kişinin ölümüyle ilgili 18 Mayıs'ta suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Suç duyuru üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizlik kararı verdiğini, buna ilişkin itirazının da Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddediliğini bildiren Tanal, "Karar, temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşmiştir. Verilen bu karar hukuka aykırıdır. Temyiz yoluna gidilmeden kesinleşen karar için Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 309. maddesi gereği, kanun yararına bozulması yoluna başvuru zorunluluğu doğmuştur" ifadelerini kullandı.

cnnturk.com, 27.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.