Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Ergenekon'da Mustafa Balbay ile hakim tartıştı

Ergenekon'da Mustafa Balbay ile hakim tartıştı

"Ergenekon" davasının üye hakimlerinden Sedat Sami Haşıloğlu, duruşmada söz alan Mustafa Balbay'dan, hakkındaki iddialarla ilgili konuşmasını isteyerek, "Mahkemede hem köşe yazarı hem de milletvekili olarak bulunuyorsunuz. Ama mahkeme kürsüsü bu iki faaliyeti icra edeceğiniz yer değildir" dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 67'si tutuklu 275 sanıklı "Ergenekon" davasının 272. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan küçük salonda görülen duruşmaya CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan, emekli orgeneraller Hasan Iğsız ve Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanık katıldı.

Eski genelkurmay başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA'da tedavi gören YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 17 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. Bu davadan tutuksuz yargılanan "Odatv" davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu.

Sanıkların taleplerinin alındığı duruşmada konuşan Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli atılması dosyasının tutuklu sanığı Boğaç Kaan Murathan, aynı dosyadan tutuklu yargılanan Bedirhan Şinal'ın ifadeleri üzerine haklarında dava açıldığını anımsattı. Hakkındaki suçlamayı kabul etmeyen Murathan, "Bir gazeteye fikirlerinden dolayı molotof attıracak kadar soysuz değilim. Hangi soysuzların Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof attırdığını da öğrenmek istiyorum" dedi.

Konuşmasında Kur'an-ı Kerim'de geçen hak ve özgürlüklerle ilgili bazı ayetlerden örnekler veren Murathan, tahliyesini istedi.

CHP'li milletvekilleri Turgut Dibek, Ardal Aksünger ve Gürkut Acar'ın da izleyici olarak katıldığı duruşmada, talepler alındı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada konuşan CHP Milletvekili gazeteci yazar Mustafa Balbay, "Milletvekili olarak, insanların adalet ararken kendisini tutsak hissetmeyeceği bir Türkiye özlemi duyarak konuşmama başlıyorum" dedi. Davada her türlü suçlamanın serbest olduğunu savunan Balbay, konuşması için 15 dakika süre verilmesini eleştirdi. Araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese de, mahkemeyi rencide edici şekilde konuşmaması gerektiğini, mikrofonunu kapatmak zorunda kalacağını söyleyerek Balbay'ı uyardı. Balbay'ın "Sayın Başkan niyet mi okudunuz" sözleri üzerine Özese, "Konuşmanın başından anlaşılıyor. Arkasından ne geleceği açık. Biz kimseyi tutsak etmiyoruz" dedi.

Balbay da, 13 Aralık Perşembe günü yapılan duruşmayı anımsatarak, hukuksuzluklar yaşandığını söyledi. Özese de, "Bunlar mahkemeyi rencide eden sözler. Burada hukuksuzluk yaşanmaz. Burada kanunlar uygulanır" şeklinde karşılık verdi. Kanunların uygulanmasının beklendiğini söyleyen Balbay, sanıkların bir kısmının 5 yıldır tutuklu olduğunu, 13 Aralık Perşembe günü yapılan duruşmada insanların haklarını öğrenmek istediğini söyledi. Balbay, davayla yeni bir dosyanın birleştirilmesini eleştirince Başkan Özese, dosyanın ek iddianameyle geldiğini dile getirdi.

Başkan Özese'nin, araya girerek konuşması nedeniyle de Balbay, "Sürekli lafımı kesiyorsunuz. Yapılan kesmeleri konuşma süresine ilave edecek misiniz?" diye sordu. Özese de, "İlave edeceğiz. Adaletimizden emin olun" dedi.

Balbay'ın 3. Yargı Paketi nedeniyle artık bu mahkemenin yeni bir dava kabul edemeyeceğini belirtti.

Özese'nin "Nereden çıkarıyorsunuz" sözleri üzerine Balbay, yasaya göre mahkemenin tasfiye halinde olduğunu, artık yeni bir iddianame kabul edemeyeceğini iddia etti.

Balbay'ın dosyanın esas hakkında mütalaaya gönderilmesini eleştirmesi üzerine de Özese, dosyanın öncelikle savcılığa tevsi tahkikat talebi olup olmadığı konusunda gönderildiğini, savcının da taleplerini sıraladığını anımsattı.

Adalet arayanlar salona sığmadı

Balbay, perşembe günü yapılan duruşmaya gelenlerin mahkemeye "Mahkemenin adalet dağıtacağına inancımız kalmamıştır. Çekilme kararı alarak kendinizi kurtarın" şeklinde bir dilekçe (mesaj) verdiğini belirtti. Mahkemenin de 4 kere oturuma ara vererek, bu şekilde fiili olarak çekilme noktasına geldiğini ifade eden Balbay, "13 Aralık günü 10 milyon kişi size ulaşmak istedi. Adalet için binalar, dev saraylar yaptım demek, bülbül için altın kafes demektir. İnsanlar adalet arayışları nedeniyle salona sığmadı. İnsanları adalet saraylarında yargılamanız için 100 bin kişilik salonlar yapmanız gerekecek." Başkan Özese de, "100 bin kişiyi yargılama niyetimiz olduğunu nereden çıkarıyorsunuz. Mahkemenin yetkisi iddianamedeki sanıklarla bağlı" diye tepki gösterdi.

Davada 150 yıllık yargılama yapıldığını ifade eden Balbay'ı, "Gelinen noktada vereceğiniz hüküm artık çürümüştür" sözleri üzerine de Özese, bunların savunmayla ilgisinin olmadığını belirti.

Mahkemenin dinleyici konumu istismar edildi

Haşıloğlu, şunları kaydetti: "Mahkemede hem köşe yazarı hem de milletvekili olarak bulunuyorsunuz. Ama mahkeme kürsüsü bu iki faaliyeti icra edeceğiniz yer değildir. Hakkınızdaki suçlamalarla, delillerle ilgili beyanda bulunmanız gerekirken, farklı mecralara çekilecek konuşmalar yapıyorsunuz. Mahkeme heyetini görmezden geliyorsunuz. Bu hakkın kötüye kullanılmasıdır. Size verilen konuşma süresinde hakkın kullanılacağı bir mecradan çıkılırsa, mahkeme bu duruma müdahale eder. Ona göre karar verir. Kürsüye çıkanlar hakaret etmekte hiçbir ölçüt tanımayıncaya, ağır tahrik edici ifadeler kullanıncaya kadar mahkeme savunma hakkına saygılı kalmıştır. Adata köşe yazarı gibi konuşuyorsunuz. Bu şekilde konuşarak hukuki durumunuz netlik kazanmayacak. Konuşmanız gereken o kadar çok şey var ki. Suçlandığınız konular, dijital günlüklerle ilgili konuşmalısınız. Mahkemeye hakaret edin diye o kürsü size verilmiyor. Kürsünün kıymetini bilin. Mahkeme sizden bunu bekler. Mahkeme 4-5 yıldır sanıkları dinliyor. Mahkemenin dinleyici konumu istismar edilirse, mahkeme de böyle bir önlem alır (15 dakika konuşma süresi). Bu mahkeme neler gördü. Bu tür iletişim mahkemenin tercih ettiği bir yol değildir. Darbe günlükleri olarak nitelendirilen notlara göre darbelere yönelen insanlara destek verdiğiniz iddia ediliyor. Devlet sırrı niteliğinde belgeler çıktığı iddia ediliyor. İddialarla ilgili konuşmuyorsunuz. Dosyaya gelen Genelkurmay Başkanlığı'ndaki bilgisayarlarla ilgili raporla ilgili beyanda bulunmadınız. İyi bir köşe yazarısınız ama burası onun yeri değil. Burası delillere ve dosyaya giren evraklara ilişkin beyanda bulunacağınız yerdir."

Balbay: "Burada milletvekilinin yargılanacağı yer değil"

Haşıloğlu'nun açıklamalarının ardından konuşmasına devam eden Balbay, yüzde 50 oy alarak milletvekili seçildiğini, halkın kendisine kefil olduğunu anlatarak, "Burası milletvekilinin yargılanacağı yer değildir. Halkın güvenini kazanmış bir kişinin tutuklu yargılanacağı yer değildir" diye konuştu.

Başkan Özese de, Balbay'a tutuklandığında milletvekili olmadığını söyledi.

Kendisinde çıkan belgelerin daha önceden yayınladığı kitaplarında yer aldığını ifade eden Balbay, "Bunları defalarca anlattım. Bunların sizin tarafınızdan bir kıymeti olmadığını gördüm. 100 bin kişinin sesine kulak verin. Bilgisayarlarda silinen evraklar çöpe gider. Bir anlamda, çöpten çıkan evraklarla yargılıyorsunuz bizi" dedi.

Mevlana'nın ölüm yıl dönümü olduğunu anımsatan Balbay, Mevlana'dan "Diken içindeler, ama gül gibiler. Hapisteler, ama şarap gibiler. Balçık içindeler, ama gönül gibiler. Gece içindeler, ama sabah gibiler" şeklindeki dörtlükle bitirdi.

 
cnnturk.com, 17.12.2012

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.