Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > 44 gizli tanık vardı 1 numara hâlâ yok

44 gizli tanık vardı 1 numara hâlâ yok

Ergenekon soruşturmasında artık sona gelindi, dosyadaki şemanın en tepesinde yer alan ismin kimliğiyle ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Ama Ergenekon’un 1 numarasının kim olduğu hâlâ bilinmiyor... Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında savcının esas hakkındaki mütalaasını açıklaması bekleniyor.

Ergenekon davasında bugüne kadar çeşitli mahkemelerden toplam 51 dosya incelenmek üzereİstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne getirildi. Türkiye’nin yakın adli ve siyasi tarihine damga vuran çok önemli suikast, darbe girişimi ve yolsuzluk dosyası, Ergenekon davası ve sanıklarıyla hukuki ya da fiili irtibatı araştırıldı. Ancak yaklaşık 4 yıldır devam eden yargılama sürecinde bu dosyalarla ilgili herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Aralarında Uğur Mumcu suikastı davası, Kısmetim-1 uyuşturucu davası, Madanoğlu Cunta davası gibi Türkiye’nin yakın siyasi ve adli tarihinde önemli yer tutan, kamuoyunun belleğine kazınmış 51 dosyada yapılan inceleme neticesinde herhangi bir yeni soruşturma yapılmadı, ek iddianame hazırlanmadı. Ergenekon soruşturmaları kapsamında açılan Odatv, Seyfi Oktay ve Poyrazköy gibi davalar ise çeşitli sebeplerden dolayı Ergenekon davasıyla birleştirilmedi, kendi mahkemelerinde devam ediyor.

Mütalaa bugün

Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında savcının esas hakkındaki mütalaasını açıklaması bekleniyor. CHP, İşçi Partisi, sivil toplum örgütleri ve sanatçılardan oluşan bir grup da destek için davanın görüldüğü Silivri’de olacak.
Ergenekon davasının bugünkü duruşmasına bazı aydın ve sanatçılar da katılacak. Duruşmalara genelde katılmayan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un da bugünkü duruşmada hazır bulunması bekleniyor.

 Tanıklar da dinlendi
Özellikle gizli tanık anlatımlarıyla geçmişte Türkiye’nin gündemine oturan birçok suikast ve cinayete ilişkin dava dosyaları da mahkemeye getirildi. Ancak bu dosyalar mahkemeye geldiği haliyle kaldı. Ergenekon davasını yakından takip eden bazı hukukçulara bu durumu sorduk:

Ümit Kardaş (Emekli Askeri Savcı): “Bu davalar yakın tarihin en önemli cinayet ve suikastlarına ilişkin davalar. Bunların iyice araştırılması ve iddianame hazırlanması gerekiyor. Bu dosyaların Ergenekon ile nasıl bir irtibatı olduğunu gerekçeli kararda göreceğiz.”
Reşat Petek (Emekli Savcı): “Celbedilen bu dosyalar Ergenekon davasıyla birleştirilmediğine göre hukuki bir irtibat görülmemiş demektir. Ama nihai kararı da beklemek gerekir. Mahkeme bu konudaki görüşünü gerekçeli kararında da açıklayabilir, gerekli hukuki yaptırımların yapılmasını ilgili savcılıktan isteyebilir.”

Engin Çelik Kadıgil (Sanık avukatı): “Türkiye’nin her yerindeki çözülememiş dosyalar Ergenekon davasına getirildi, dosya şişirildi. Asıl amaç bazı sanıkları itibarsızlaştırmak. Kamuoyuna bir heyecan pompalamak. Müvekkillerimiz böylesi dosya ve sanıklarla bir araya gelmeyi idamdan bile daha ağır bir ceza olarak görüyorlar.”
Dilek Helvacı (Sanık avukatı): “Bütün faili meçhul olaylar, çözülemeyen dosyalar mahkemeye getirildi. Bunların sorumluluğu da buradaki sanıklara yüklenmeye çalışıldı. Hukuk dışı bir yaklaşım bu. Sonuçta bir neticeye ulaşılamadı. Dosya içinden çıkılamaz hale geldi.”
Ergenekon davasında tartışma konusu olan bir önemli konulardan biri de Ergenekon’u yönettiği iddia edilen “1 numara” oldu. MİT’in Tuncay Güney’in 2001’de verdiği ifadelere dayanarak hazırladığı, 2003 yılında Başbakanlığa gönderilen ve mahkemenin üzerindeki isimleri kapatarak dosyaya koyduğu şemanın en tepesinde yer alan ismin kimliğiyle ilgili birçok iddia ortaya atıldı.Kimisi “eşkalini” verdi, kimisi mesleğinden bahsetti. Kelimenin tam anlamıyla “yılan hikayesi” halini alan “1 numara”nın kimliği bugüne kadar tespit edilemedi. Bu soruya kamuoyundan ve Ergenekon sanıklarından çok farklı cevaplar geldi...

‘Bir Numara Eruygur’
Ergenekon ana davasının sanıklarından Prof. Dr. Emin Gürses’in polis tarafından kayda alınan telefon görüşmelerinden birinde bahsettiği “1 numara”nın kimliği emniyet ifadesinde kendisine soruldu. Gürses, bu ismin “Jandarma Eski Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur” olduğunu söyledi.
Savcı Zekeriya Öz’e 2008 yılında “tanık” olarak ifade veren Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise “1 numara” olarak bildiği kişinin ismini Savcı Öz’e söylediğini belirterek “1 numara, İstanbul’da yaşıyor. Eskisi gibi çok etkin değil. Çok zengin olduğunu sanmıyorum. Silah kullanmasını biliyor. Emekli asker” demişti. Daha sonra Tayyar’ın verdiği ismin eski Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu olduğu ortaya çıkmıştı. Şamil Tayyar’ın anlatımlarının ardından inceleme başlatan savcılık, Kıvrıkoğlu’nun Ergenekon ile ilişkisini gösteren somut bir bilgiye ulaşamadı. Ergenekon davasında 26 Ocak 2009’da savunma yapan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise “Ergenekon şemasında 1 numara Hüseyin Kıvrıkoğlu’dur. İddia edildiği gibi İsmail Hakkı Karadayı değildir. Karadayı’nın adı şemada yer almamaktadır” dedi.

Çakır: Göçmen tipli
Ergenekon davasında 17 Temmuz 2012’de “tanık” olarak ifade veren gazeteci Zihni Çakır, sanıklardan birinin vasıtasıyla tanıştığı iddia ettiği “1 numara”yı şöyle tarif etti:
“Bu kişi, 60-65 yaşlarında, 1,60-1,65 boylarında göçmen tipli biriydi. ‘1 numara’ olarak tanıdığım kişi çok otoriterdi, gazeteye her geldiğinde eli öpülürdü. ‘Dinlenmeyen telefon’ diye bilinen telefonlardan kullanırdı. Televizyonlarda bu kişiyi hiç görmedim. 28 Şubat döneminde de gazeteye çok gelirdi. Bize el yazısı ile hazırlanmış bazı notlar getirirdi. Bilgisayarda yazmamızı isterdi. Birçok kere bu notların daha sonra açıklanan o dönemin MGK kararları ile aynı olduğunu fark ettik.”
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin karara bağladığı Balyoz davasının sanıklarından emekli albay Cemal Temizöz ise, Ergenekon şemasında “1 numara” olarak gösterilen ismin, emekli orgeneral Çetin Doğan olduğunu iddia etmişti. Temizöz duruşmada “Ergenekon şemasındaki ‘1 numara’ Çetin Doğan’dı. Ancak mahkemenin gizlilik kararı nedeniyle bu şema kimseye gösterilmiyor” diye konuşmuştu.
Aydınlık gazetesi, “güvenilir bir kaynağa” dayandırdığı haberinde “1 numara”nın eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı olduğunu iddia etti. Bazı gazeteciler de “1 numara”nın Bedrettin Dalan olduğunu öne sürdü.

10 dava devam ediyor

Ergenekon soruşturması kapsamında açılan ancak ana davayla birleştirilmeyen, kendi mahkemelerinde halen görülmeye devam eden toplam 10 dava ise şunlar:
- Odatv davası
- Ergenekon davasını etkileme girişimi (Seyfi Oktay) davası
- Poyrazköy davası (Amirallere suikast planı davası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne açılan dava, Gölcük belgeleri davası ve Kafes Eylem Planı davası bu dava ile birleştirildi.)
- Danıştay kamera kayıtlarının silinmesi davası
- Haberal’ın doktorları davası
- Erzincan’daki Ergenekon (Saldıray Berk- İlhan Cihaner) davası

Ergenekon’a getirtilen dosyalar
1- Danıştay cinayeti
2- Uğur Mumcu suikastı
3- Susurluk dava dosyası
4- Bahriye Üçok davası
5- Muammer Aksoy davası
6- Turan Dursun davası
7- 1978 Kahramanmaraş olayları
8- 1980 Çorum olayları
9- 1978 16 Mart bombalaması
10- 1975 Malatya olayları
11- Özdemir Sabancı suikastı davası
12- Üzeyir Garih cinayeti
13- Rıdvan Özden dosyası
14- Bahtiyar Aydın dosyası
15- Kemal Kayacan dosyası
16- Hulusi Sayın dosyası
17- Sabahattin Ali dosyası
18- Abdullah Öcalan dosyası
19- Ahmet Taner Kışlalı dosyası
20- Necip Hablemitoğlu dosyası
21- 1 Mayıs 1977 olayları
22- Hrant Dink dosyası
23- Malatya Zirve katliamı dosyası
24- Rahip Santoro dosyası
25- Gazi Mahallesi olayları
26- Trabzon McDonald’s bombalaması
27- Kısmetim-1 Uyuşturucu davası
28- Atabeyler davası
29- Sauna Çetesi dosyası
30- Tuncay Güney oto dolandırıcılığı dosyası
31- Akın Birdal dosyası
32- Cem Ersever dosyası
33- Alaattin Çakıcı-Sedat Peker-Kürşat Yılmaz-Hadi Özcan dosyaları
34- PKK itirafçılarının Diyarbakır’daki yargılama dosyası
35- Sivas 2 Temmuz dosyası
36- 1971, Devrimci Subaylar dosyası
37- Madanoğlu davası dosyası
38- Bülent Ecevit’in tedavi dosyası
39- TBMM Faili Meçhul Cinayetler Raporu
40- Güneydoğu’daki Faili Meçhul Cinayetler Dosyaları
41- Gaffar Okkan dosyası
42- Diyarbakır Jitem dosyası
43- 1990’lı yıllarda öldürülen Kürt kökenli işadamları dosyası
44- Doğan Öz Dosyası ve kendisinin hazırlayıp Bülent Ecevit’e verdiği Kontrgerilla Raporu
45- Jak Kamhi dosyası
46- AKP kapanma dosyası
47- Poyrazköy dosyası
48- Ahmet Zeki Üçok Kayseri dosyası
50- Batık Bankalar-BDDK dosyası
51- Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım dosyası

Gazetecilerden ziyaret
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) tarafından düzenlenen “Tutuklu Gazetecileri Ziyaret” kapsamında TGF Genel Başkanı Atilla Sertel ile gazeteciler Melih Aşık, Ertuğrul Özkök, Ayşenur Arslan, Uğur Dündar, Bülent Ecevit, İdris Akyüz, Ümit Zileli, Yalçın Bayer, Yavuz Selim Demirağ Silivri Cezaevi’ndeki meslektaşlarını ziyaret etti. Silivri Cezaevi’nde yaklaşık 7 saat kalan gazeteciler, tutuklu meslektaşları Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Soner Yalçın, Mehmet Deniz Yıldırım, Hikmet Çiçek ve Turhan Özlü ile görüştü.

Milliyet, 16.12.2012

 

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.