Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Alevilerin 4 temel sorunu

Alevilerin 4 temel sorunu
CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz, kardeşi Hasan Akkiraz’ın da yer aldığı ekiple, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulmak üzere Alevi raporu hazırladı.

Raporda, Alevilerin 4 temel sorunu, “Asimilasyon, Diyanet, zorunlu din dersi ve cemevleri” olarak sıralanırken, devlet eliyle asimilasyona ilginç örnekler verildi. Anket çalışmasının da yer aldığı rapordaki bazı tespitler şöyle:
İKİSİNDEN BİRİ ASİMİLE EDİLDİ
Alevi toplumu yüzyılın ilk çeyreğinde Müslüman nüfusun yüzde 30’u idi. Yaptığımız çalışma sonucu Alevilerin Türkiye nüfusunun ancak yüzde 15’i olduğu ortaya çıktı. Demek ki son yüzyılda her 2 Aleviden 1’i asimile olmuştur. Türkiye sınırları dahilinde nüfusunun yüzde 50’den fazlası Alevi olan yerleşim yer sayısı: 4 bin 382. Alevi köyü: 3 bin 929, Karışık köy: 334, Belde: 92, Karışık Belde: 16, İlçe merkezi: 9, İl merkezi: 2. Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nden alınan köy, belde, ilçe ve il nüfus kütüklerine kayıtlı ve kaydı açık kişi sayısı verilerine dayanarak 4 bin 382 yerleşim yerindeki Alevi nüfus: 9 milyon 652 bin 467. Alevilerin asimile olduğu şehir merkezlerindeki nüfusun yüzde 5’lik bölümü: 2 milyon 869 bin 285. Toplam Alevi sayısı: 12 milyon 521 bin 752.
BÜROKRASİDEN DIŞLANDILAR
AKP iktidarı, bürokrasiden Alevileri dışladı. Alevi işadamları ve tüccarlar kamunun neredeyse tüm ihalelerinden dışlandı. KPSS yazılı sınavlarında başarılı olan yüzbinlerce genç tamamen iktidarın güdümü ve kontrolündeki sözlü sınavlarda tabiri caizse katledildi.
ALEVİ ÇOCUKLAR DÖNÜŞTÜ
Aleviliğin temel değerlerine saldıran ve çocukları ailelerin yaşam ve inanç dünyasına yabancılaştıran bu ders karşısında, Alevi aileler trajediler yaşadı ve yaşamaya devam ediyorlar. Çocuklar karşı cinsten birileri ile aynı ortamda oturmaz, el sıkmaz, sünni çocuklar dışlamasın diye Kur’an kursuna gitmek ister, Ramazan’da oruç tutar hale dönüşmeye başladı.
MUHTEŞEM YÜZYIL AŞAĞILIYOR
Ebu Suud, İdris-i Bitlisi gibi isimler her anıldığında Aleviler yüzyıllar ötesinden aşağılayan, katleden ve hala nefeslerini sırtlarında hissettikleri büyük korkular yaşıyorlar. Muhteşem Yüzyıl gibi çok izlenen dizilerde Aleviler ve Alevilik bir öcü, korku ve mağaralarda yaşayan insanlar olarak, Alevi katliamlarının baş uygulayıcıları melek gibi tasvir ediliyor.
KÜRT ALEVİLER YÜZDE 18
1952 kişi ile 40 ilde yapılan anket çalışmasında tercih olarak profesyonel bir şirketle çalışmadık. Kendini gizleme refleksine karşı, deşifre etmeyecek ve fişlenme korkusu yaşamayacakları bir yöntemle anket çalışmasını gerçekleştirdik. Alevi toplumunun yüzde 60’ı “Kendinizi ne olarak tanımlıyorsunuz?” sorusuna “Alevi” yanıtını verdi. Kendisini “Kürt Alevi” olarak tanımlayanların oranı yüzde 18, “Türkmen Alevi” diyenlerin yüzde 10, “Müslüman” diyenlerin yüzde 9, “Ateist” olarak tanımlayanların oranı yüzde 3.
KİMLİKLERİNİ SAKLIYORLAR
“Alevi kimliğinizi saklamak zorunda kaldınız mı?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 67 gibi yüksek bir oranda çıktı. Ankette “İbadetlerinizi özgürce yapabiliyor musunuz?” sorusuna yüzde 38 “Evet”, yüzde 56 “Hayır” yanıtı çıktı. “Alevilerin en önemli sorunu nedir?” sorusuna yüzde 42 oranında, “Cemevlerinin Yasal Statüye Kavuşamaması”, yüzde 27 oranında “Mecburi din dersi”, yüzde 16 oranında “Asimilasyon” yanıtı verildi. “Kendinizi azınlık olarak hissediyor musunuz?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranı yüzde 54.

Yüzde 73’ü CHP’ye oy vermiş

Son genel seçimlerde Alevilerin yüzde 73’ü CHP tercihini kullanmış. MHP’yi tercih oranı yüzde 8, BDP’yi tercih edenlerin oranı yüzde 7, İktidar partisi AKP ise sadece yüzde 6 çıkmıştır. Alevilerin yüzde 59’u oy verdiği partinin beklentilerine yanıt vermediğini düşünüyor. Ankette “Alevi toplumu siyaseten yeterince temsil ediliyor mu?” sorusuna da yüzde 64’ü “Hayır” diyor. Bugün seçim olsa son genel şeçimde oy verdiğim partiye yeniden oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 36. Yüzde 43’lük oran “yeniden oy vermem” düşüncesinde.

Hürriyet, 15.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.