Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > Haberal Tuncel'i emsal gösterdi

Haberal Tuncel'i emsal gösterdi
CHP Milletvekili ve Ergenekon sanığı Mehmet Haberal, 'bireysel başvuru hakkı' kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Tahliye edilmeyerek kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğini belirten Haberal, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel için verilen tahliye kararını örnek gösterdi.

ANKARA – CHP Zonguldak Milletvekili ve Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal, ‘bireysel başvuru hakkı’ kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Haberal başvuru dilekçesinde kendisini tahliye etmeyen hakimlerin ve mahkemenin Anayasanın “kişi hürriyeti ve güvenliği” maddesini ihlal ettiğini savundu. Başvuru dilekçesinde BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel için verilen tahliye kararı örnek gösterildi.

Ergenekon davası kapsamında yaklaşık 3 yıl 8 aydır cezaevinde bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, geçen Eylül ayında itibaren Türk hukuk sisteminde yer almaya başlayan ‘bireysel başvuru hakkı’ kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi raportörleri başvuruda herhangi bir evrak eksikliği bulunmaması nedeniyle, başvurunun Komisyona gönderilmesine karar verdi. Haberal, avukatı Dilek Helvacı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne verdiği dilekçede değerlendirmelerde bulundu.



‘ANAYASA İHLALİ VAR’


Başvuru dilekçesinde, Haberal’ın suçluluğu hakkında kuvvetli şüphe ile tutuklanma nedenleri bulunmadığı belirtilerek, “Müvekkilin suçluluğu hakkında kuvvetli şüphe ile tutuklama nedenleri bulunmadığı halde özgürlüğünden yoksun bırakılmış olması nedeniyle Anayasa’nın 19/3 maddesi, uzun süre tutuklu kalmış olması nedeniyle makul süre içerisinde serbest bırakılma hakkını düzenleyen Anayasa’nın 19/7 maddesi ve tutukluğa itirazı etkili bir şekilde inceleme yetkisine sahip çekişmeli bir yargı merciye başvuru yolu bulunmaması nedeniyle Anayasa’nın 19/8 maddesi ihlal edilmiştir. ”


‘KAÇMA ŞÜPHESİ ORTADAN KALKTI’

Başvuru dilekçesinde Haberal’ın milletvekili seçilmesi nedeniyle kaçma şüphesinin ortadan kalktığının altı çizilerek, “Türk milletinin güvenini kazanarak milletvekili seçilen, aynı zamanda uluslararası saygın bir bilimadamı olan müvekkilimizin kaçma ve delilleri karartma şüphesi olmadığında adli kontrol hükümlerinden yararlandırılması gerekmektedir. Anayasanın 90. maddesi uyarınca milletvekillerinin sadece seçildikleri bölgeyi değil tüm Türk milletini temsil etmesi nedeniyle, demokrasinin temel gereği olarak yasama görevini iştirak etmesi için de tutukluluğuna son verilmesi gerekmektedir” denildi.


TUNCEL EMSAL GÖSTERİLDİ

Başvuru dilekçesinde, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel için verilen tahliye kararı hatırlatıldı. Başvuruda daha 1950’li yıllarda cezaevinde bulunan Osman Bölükbaşı, Mümtaz Faik Senik gibi isimlerin milletvekili seçildikten sonra tahliye edildiklerinin altı çizildi. Başvuru dilekçesinde Haberal açısından kuvvetli suç şüphesi bulunmadığı belirtilerek, “İddianameye konu eylemlerin anayasa ile her ferde tanınan demokratik hakların ibarettir” denildi.
23 Eylül’den bu yana yürürlülüğe giren Bireysel Başvuru yöntemi kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne bugüne kadar 867 başvuru oldu. Mahkeme “inceledikleri” başvurular içerisinde 290 başvuruda herhangi bir eksiklik bulunmaması nedeniyle komisyona gösterilmesine karar verdi. Uzun tutukluluk nedeniyle Ergenekon, Balyoz ve KCK Davaları’ndan yargılanan toplam 6 kişinin de bireysel başvuru yöntemi kapsamında anayasa mahkemesine başvurduğu öğrenildi. Mahkeme hakimlerinin başvuruları incelediği ve emsal kararlar oluşturmaya çalışıldığı belirtildi.


 

Radikal, 06.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.