Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Ombudsman değil Akbudsman

Ombudsman değil Akbudsman
Umut Oran, Nihat Ömeroğlu'nu ''akbudsman'' olarak tanımladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun kamu başdenetçiliğine seçilmesiyle ilgili, ”Tarafsız ve bağımsız olması gereken bir kurum daha en baştan tartışmalı ve yıpranmış bir biçimde göreve başlıyor” iddiasında bulundu.

Oran yazılı açıklamasında, Ömeroğlu’nun, ”hakkındaki birçok tartışmalı iddiaya rağmen” bugün TBMM’de yemin ederek göreve başlayacağını ifade etti.

Umut Oran, şunları kaydetti:

”Hrant Dink davasında, davalının kim olduğunu bile bilmeden karar veren, yargıçlığı sırasında birtakım kurumların daveti ile uluslararası geziler yapan ve bu olaylardan dolayı da herhangi bir üzüntü taşıdığı görülmeyen Sayın Ömeroğlu bugün Kamu Başdenetçisi sıfatı kazanacak. Kamu denetçileri ise yine aynı türden. Hrant Dink kararında imzası olan ve Tayyip Erdoğan’ın davasında muhalefet oyu veren bir eski yargıç, eski AKP kurucu üyesi, milletvekili, AKP kadın kolları MYK üyesi...

Tarafsız ve bağımsız olması gereken bir kurum daha en baştan tartışmalı ve yıpranmış bir biçimde göreve başlıyor. Köprüden önce son çıkış, en azından Kamu Başdenetçisinin yemin bile etmeden bu görevden çekilmesidir. İnsan hakları
ve yargıçlık alanında sicili belli olan bu kişi en azından Türkiye’ye karşı bu sorumluluğu göstermelidir. Yoksa bundan böyle Türkiye kendisini ombudsman değil ’Akbudsman’ olarak bilecektir. Ombudsman İsveççe ’aracı kişi’ demektir ama
’Akbudsman’ların neye aracılık edecekleri ise ayan beyan ortadadır.”

Vatan, 05.12.2012

CHP, Başdenetçiye arkasını döndü 
Kamu başdenetçisi seçilen Mehmet Nihat Ömeroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti. Ömeroğlu'nun yemin ettiği sırada CHP'li milletvekilleri kürsüye arkalarını dönerek protestoda bulundu.
 
Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, Gündemdışı konuşmaların ardından, Kamu Başdenetçisi'nin göreve başlamadan önce andiçmesi gerektiğini belirterek, Ömeroğlu'nu yemin etmek üzere kürsüye davet etti.

Kavas eşliğinde Genel Kurul'a gelen Ömeroğlu'nun yemin ettiği sırada CHP'li milletvekilleri, üzerinde "Akbudsman" yazılı ve Ömeroğlu ile kamu denetçisi seçilenlerin fotoğrafların yer aldığı afişleri basına dönerek gösterdi. CHP'liler ile BDP'liler, sıra kapaklarına vurarak tepkilerini gösterdi. Ömeroğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu uyarınca, "Görevimi tam bir tarafsızlık, dürüstlük, hakkaniyet ve adalet anlayışı içinde yerine getireceğime, namusum ve şerefim üzerine andiçerim" diyerek yemin etti. AK Parti'liler, Ömeroğlu'nu alkışladı. Ömeroğlu yemin ettikten sonra yine kavas eşliğine Genel Kurul'dan ayrıldı.

Başkanvekili, kürsüye arkalarını dönerek tepkilerini sürdüren CHP'li milletvekillerine, "Sayın milletvekilleri, andiçme töreni bitti" dedi.

Öte yandan Ömeroğlu, gazetecilerin CHP'nin protestosunu bekleyip beklemediği sorusuna, "Milletvekilleri serbest; herşeyi hem söylerler hem protesto ederler. Demokrasilerde bunların hepsi gayet doğal" karşılığını verdi.
 
cnnturk.com, 05.12.2012
Törene saatler kala Meclis’e yeni başvuru
 

CHP, Meclis Genel Kurulu’nda bugün programa alınan Başdenetçi yemininin ertelenmesi için Meclis Başkanlığı’na başvurdu.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu’nun 65 yaşını doldurduktan sonra aday olduğu için yasal şartları taşımadığını savunan Kart, seçimin iptal edilmesi talebiyle geçen hafta Meclis Başkanlığı’na başvurmuştu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek de Kart’ın başvurusu üzerine inceleme başlattığını açıkladı. Kart, öğleden sonra başlayacak Genel Kurul’dan önce Meclis Başkanlığı’na gönderdiği yeni dilekçede şu görüşleri savundu:
“Kamu Başdenetçisiyle ilgili olarak TBMM bünyesindeki itiraz prosedürü tamamlanmadan yemin töreninin icra edilmesi halinde ihtilaf daha da derinleşecek ve kompleks bir hal alacaktır. TBMM Başkanlığı’nın böyle bir sürece sebebiyet vermemesi gerekir. Ömeroğlu’na yönelik hem etik hem de yasal anlamda seçilebilirlilik yönünden ciddi iddialar söz konusudur.

YARGI SÜRECİ AYRI

Olayın etik boyutu ayrıca değerlendirilmek kaydıyla, seçilebilirlilik şartları yönünden TBMM’nin ilgili Karma Komisyonu’nun incelemesinden sonra, iddia belli bir ölçüde açıklık kazanmış olacaktır. Bu sebeple, TBMM Başkanlığı’nın, kendi bünyesindeki prosedürün tamamlanmasını beklemesi yerinde olacaktır. Müteakip prosedürlerin (yargı süreci gibi) tamamının beklenmesi gereğini ifade etmiyoruz. Ancak her halükarda Anayasa, yasal ve içtüzük hükümleri çerçevesinde TBMM bünyesinde işleyecek mekanizmanın tamamlanması zorunluluğunun bulunduğu kanısındayız.”

DENETÇİLERE DE İTİRAZ

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de, denetçi seçilen eski Ak Parti milletvekili Mehmet Elkatmış ile Muhittin Mıhçak’ın yine 65 yaşını doldurdukları için seçilme yeterliliğine sahip olmadığını savunarak Dilek-İnsan Hakları Karma Komisyonu’na başvurdu. Gök, denetçilerin seçilme şartlarının yeniden incelenmesi için komisyonunun toplantıya çağrılmasını istedi. Yasa gereği başdenetçi Genel Kurul’da, denetçiler ise Karma Komisyon huzurunda yemin ederek görevlerine başlıyorlar.
 

Hürriyet, 05.12.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.