Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 1994 sendromu

1994 sendromu

Cumhurbaşkanı Gül'den sonra TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu raporunda da 1994'te DEP'lilerin yaşadığı süreç hatırlatıldı: Bu olay umutları tüketti.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’ndan BDP ’li vekillere ‘dokunma’ konusunda çarpıcı bir uyarı geldi. Biri bağımsız 9’u BDP’li 10 vekile ait fezlekelerini Meclis’e gönderilmesi ile birlikte, konunun Kürt sorununu nasıl etkileyeceği de tartışılmaya başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , “Geçmişten örnekler var. Kendimizi çıkmaz sokaklara itmeyelim” diyerek, 1994’te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını anımsatırken, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu ’nun raporunda da 1994’teki bu girişimle ilgili “Kürt sorununda çözüm umutlarının tükenmesine yol açmıştır” saptaması dikkat çekti. 

139 ‘evet’ oyu yetiyor 
Fezlekelerle ilgili sürecin 2013 bütçe görüşmelerinden sonra başlaması bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın ‘dokunulacak’ açıklamasına MHP tam destek verirken, CHP ‘dokunulmazlıkların kürsü ile sınırlandırılması’ gerektiğini vurgulayarak karşı çıkıyor. Ancak Başbakan’ın açıklamalarına rağmen AK Parti ’de de kafalar çok net değil. Özellikle Güneydoğulu vekiller, dokunulmazlıkların kaldırılmasının bölgede yaratacağı olumsuzluklara dikkat çekiyor. Ancak, salt çoğunluğun yeterli olması nedeniyle oylama sırasında MHP desteğine bile ihtiyaç bulunmuyor. Toplantı yeter sayısı olan 184 milletvekilinin oylamaya katılması ve karar yeter sayısı olan 139’unun ‘evet’ demesi halinde BDP’lilerin dokunulmazlığı kalkacak. 
1994’te yaşanan süreç, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun raporunda da yer aldı. Raporda, 1990’lı yıllarda terörle mücadelede gayri nizami harp düzenine geçildiği vurgulanarak, “DEP’li milletvekilleri dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra, 2 Mart 1994 tarihinde polis zoruyla Meclis’ten çıkartılmıştır. Bu olay, Kürt sorununda çözüm umutlarının tükenmesine yol açmıştır” denildi. 
Grup toplantısı partide 
Bu arada AK Parti’nin bugünkü grup toplantısı Meclis yerine parti genel merkezinde yapılacak. Grup Başkanvekili İsmail Ünal, “Bunu ilk defa yapmıyoruz, ayrı anlam yüklemek doğru değil” dedi. Ünal, Meclis’teki grup toplantılarından farklı olarak genel merkezdeki toplantıya misafir almayacaklarını da söyledi. 

Kiminle gerekirse görüşürüz 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: Terör ve irtibatlı konularda bütün siyasal partilerle, sivil toplum örgütleriyle ve milletle kararlı bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Akan kanı durdurmak için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa, hangi adımın atılması gerekiyorsa uygun zaman ve zeminde gerekli kararları almakta tereddüt göstermiyoruz. 

Türkiye demokrasisi kaybeder BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan: Sadece BDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması siyasi bir karar olacaktır ve kaybeden Türkiye demokrasisi olur. Bu karar Türkiye’nin kaderini belirleyecektir. Kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıklar herkes için kaldırılsın. 

Yargının önünü açmak için 
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal: Sanki BDP’li vekillerin dokunulmazlığı özellikle kaldırılıyormuş gibi bir hava oluşturuluyor. Bu doğru değil. Burada hukuki süreç işleyecek. Dokunulmazlıklarının kaldırılması tutuklanacakları anlamına da gelmiyor. Sadece yargının önünü açmak anlamında bir karar anlamına geliyor.

Radikal, 04.12.2012

 

 

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.