Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Türkiye milletvekilliği geliyor

 Türkiye milletvekilliği geliyor

'Nereden bulacağız o kadar kadın adayı'

Yeni Anayasa ’nın “Yasama” ile ilgili bölümünü kaleme almaya başlayan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, CHP ’nin taslağında bulunan “ Türkiye milletvekilliği” konusunda uzlaştı. Ancak Türkiye Milletvekili olarak Meclis’e gelecek 100 kişinin seçilme yöntemi konusunda uzlaşma sağlanamadı.

Uzlaşma Komisyonu’nun 2 nolu yazım komisyonu “TBMM’nin Kuruluşu ve Milletin Temsili” başlıklı maddeyi görüştü.

Maddede CHP’nin taslağında bulunan ‘Türkiye Milletvekilliği’ önerisi diğer partiler tarafından da kabul edildi. Buna göre ,“TBMM 550 milletvekilinden oluşacak. 450 milletvekili nispi seçim sistemiyle seçilecek. 100 Türkiye Milletvekili ülke seçim çevresi oyuyla gelecek.” Ancak, Türiye milletvekilinin nasıl seçileceği konusunda uzlaşma sağlanamadı. CHP, iki sandık önerirken, Ak Parti aldığı oy oranının Türkiye milletvekili sayısını belirlemesini önerdi.

Tam uzlaşma olmadığı için Madde metni parantezli olarak şöyle yazıldı: 
“Türkiye Büyük Millet Meclisi, genel oyla seçilen beş yüz elli milletvekilinden oluşur. Dört yüz elli milletvekili, seçim çevrelerinden nisbi temsil sistemine göre seçilir.(CHP önerisi: Seçim barajı yüzde 5’i aşamaz)  BDP önerisi: Seçim barajı konulmamalı) Yüz milletvekili ise ülke seçim çevresi esas alınarak (CHP ve BDP önerisi: ayrı oyla) seçilir. Milletvekilleri sadece seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün Milleti (BDP Önerisi: bütün vatandaşları) temsil ederler.”

“Nereden bulacağız o kadar kadını”

Ayrıca toplantıda CHP ve BDP’nin “Kadın ve erkeklerin TBMM’de eşit temsiline ilişkin esaslar ve bu esaslara ilişkin yaptırımlar kanunla düzenlenir” şeklinde fıkra eklenmesi önerisi de ele alındı. MHP ve Ak Parti’nin karşı çıktığı öneri ile ilgili BDP’nin komisyon uzmanı Meral Danış Beştaş, Ak Parti Kadın Kollarının hazırladığı yeni anayasa raporunda da cinsiyetler arası eşit temsile ilişkin benzer taleplerin olduğunu, Ak Parti’nin parti içi demokrasiyi işletmek süretiyle kendi kadın kollarının taleplerine bu anlamda kulak vermeleri gerektiğini ifade etti. Bunun üzerine Ak Parti ve MHP “275 kadın milletvekilinin Meclis’e girememesi” halinde bunun seçimlerin iptaline yol açacağını belirterek, bu şekilde yazılmasına karşı çıktı. Ak Parti ve MHP’li üyelerin “Nereden bulacağız o kadar kadın adayı” diyerek itiraz ettiği belirtildi. Ak Partili üye bunun yerine “Kadınlar ve erkeklerin seçimle gelinen görev ve mevkilerin yanı sıra mesleki konumlara ve sosyal sorumluluklara eşit şekilde erişebilmeleri kanunla teşvik edilir” hükmü eklenmesini önerdi.

Radikal, 30.11.2012

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.