Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Postmodern darbenin maliyeti 75 milyar dolar

Postmodern darbenin maliyeti 75 milyar dolar

Darbe Komisyonu 28 Şubat sürecinin ekonomik maliyetini çıkardı: Darbenin ekonomiye verdiği zarar 75 milyar dolar

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, “28 Şubat sürecinin ülke ekonomisine maliyetine” ilişkin bir rapor hazırladı.

Raporda, 28 Şubat darbesinin Türkiye üzerinde yapmış olduğu etkinin ekonomik boyutunun ele alındığı belirtilerek, “2001 krizi sonrasında finansal sistemin güçlendirilmesi sürecinde kamu bankalarının görev zararlarının ülkeye maliyeti 21.9 milyar dolar seviyesindedir” dendi. Söz konusu süreçte bankacılık görevini yerine getiremeyecek hale gelen şirketlerin yönetimlerine TMSF tarafından el konulduğu anımsatılan raporda, bankaların yeniden yapılandırılmasının maliyetinin 53.3 milyar doları bulduğu belirtildi. 28 Şubat süreci sonrasında şoklara karşı kırılganlıkların daha da yükselmesiyle 1999 ve 2001 yıllarındaki ekonomik küçülmelerin yatırımlara olumsuz yansımalarının 47 milyar dolar civarında olduğu vurgulanan raporda, şunlar dile getirildi: “Kamu kesiminin faiz harcamalarının gayri safi milli hasılaya oranının değişmediğini kabul ettiğimizde 1997-2007 periyodunda yaklaşık 119 milyar ABD doları fazladan faiz giderlerine harcama yapıldığı görülmektedir. Bu bağlamda 1999 yılında meydana gelen ani sermaye çıkışlarının ardından ekonomide yüzde 6.1 oranında, 2001 yılındaki sermaye çıkışları sonrasında ise gelir seviyesinde yüzde 9.5 oranında daralma söz konusu olmuştur. İki dönemdeki sermaye çıkışları sonrasında gayrı safi milli hasıla düzeyinde toplamda 75 milyar dolar azalış meydana gelmiştir.”

OYAK etkinliğini artırdı

OYAK’ın 28 Şubat sonrasında siyasal etkinliğini kullanarak finans sektöründe önemli gelişmeler kaydettiğine işaret edilen raporda, “Aynı zamanda OYAK bu etkin gücü sayesinde Sümerbank’ı TMSF’den çok uygun bedel karşılığında satın almış ve bu dönemde kârlılığını önemli düzeyde artıran nadir kuruluşlardan birisi olmuştur. 28 Şubat öncesinde sıralamaya giremeyen OYAK 2000 yılında 49 milyar dolarlık ciroyla Koç ve Sabancı Holding’den sonra üçüncü sıraya yerleşmiştir” dendi.

Taraf, 30.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.