Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > ‘Bir daha darbe olmasın’ diye 20 öneri

‘Bir daha darbe olmasın’ diye 20 öneri
Meclis Darbe Komisyonu, çalışmalarını tamamladı. Sonuç raporunda, “MGK tavsiye organı olmalı. Genelkurmay’ın üstün statüsü son bulmalı. Bütün fişleme kayıtları imha edilmeli.” gibi 20 öneri sıralandı. En dikkat çekici öneri ise “Kozmik odaya girebilecek bir komisyon kurulsun.” oldu.

Çalışmalarına 2 Mayıs’ta başlayan TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu raporunu dün tamamladı. Dünkü son toplantıda, üç alt komisyonun raporları birleştirildi ve öneriler 20 maddede özetlendi. Bugün Meclis Başkanlığı’na sunulacak rapordaki ilk öneri ‘sivil anayasa’ oldu. Ayrıca darbeleri daha geniş bir şekilde araştıracak ‘Gerçekleri Araştırma Komisyonu’ kurulması önerildi. Bu komisyonun daha geniş yetkilerle donatılmasını teminen, devlet sırrı, ticarî sır ve bankacılık sırrı niteliğindeki bilgilere erişme imkânını verecek hukukî düzenlemelerin de yapılması gerektiği vurgulandı. 1 Mayıs 1977, Maraş, Çorum, Malatya ve Sivas katliamları ile ‘Özel Harp Dairesi, Gladio, Kontrogerilla ve JİTEM adıyla bilinen oluşumları araştıracak iki ayrı komisyon kurulması istendi. Raporda, “Kuruluşunda Seferberlik Tetkik Kurulu, sonra Özel Harp Dairesi ve ardından Özel Kuvvetler Komutanlığı ismini alan, doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı birim hakkında iddia edilen hukuk dışı faaliyetlerin incelenmesi ve buraya ait olduğu iddia edilen kozmik odaların ve buradaki belgelerin araştırılması gerekir.” ifadesi kullanıldı.

‘Devlet ve darbe mağdurları’ başlığı altındaki öneride ise komisyon, ‘Tüm askerî darbelerin ve muhtıraların, hukuku ve demokrasiyi ağır şekilde ihlal eden fiiller olduğunu ilan edecek, darbelerin asli faillerini kınayacak ve tüm mağdurlardan özür dilemeye olanak tanıyacak bir hukuksal çerçeve oluşturulmalıdır.” denildi. Profesyonel orduya geçişin hızlandırılması, askeri okullarda ise eğitim Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı içinde olması isteniyor. Yargıda teklik sağlanarak, AYİM kaldırılması gerektiği aktarılıyor. İç istihbarat ve dış istihbarat yeniden düzenlenmesi talep edilirken, MİT’in ise dış istihbarata yoğunlaşmasının daha doğru olduğu belirtiliyor. Siyasi partiler, seçim kanunu ve YSK kanunu yeniden düzenlenmesi istenen raporda, Adnan Menderes dahil, darbe mağdurlarına iade-i itibar yapılması gerektiği belirtiliyor. “AB reformları devam etmeli.” ifadeleri kullanıldı. Komisyonun bir daha darbe olmaması için dile getirdiği 20 öneri şöyle:

  1. Sivil bir anayasa yapılmalı.
  2. TBMM çatısı altında daimi bir darbe komisyonu kurularak, 1 Mayıs 1977, Çorum olayları, Maraş olayları, siyasi cinayetler, Seferberlik Tetkik Kurulu, Özel Harp Dairesi, JİTEM gibi olay ve kurumlar araştırılmalı.
  3. Darbe mağdurlarının mağduriyetlerini giderecek geçici bir komisyon kurulmalı.
  4. MGK, AB ve dünya ülkelerindeki standartlara uygun şekilde danışma kurulu konumuna getirilmeli.
  5. Genelkurmay Başkanlığı Avrupa standartlarında bir kurum haline dönüştürülmeli ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalı
  6. Jandarma kır kolluk kuvveti olmalı.
  7. Profesyonel orduya geçiş hızlandırılmalı.
  8. Askeri okul eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı içinde olmalı.
  9. Yargıda teklik sağlanarak, AYİM kaldırılmalı. Askeri yargı kendi disiplin işleriyle uğraşmalı.
  10. MİT dış istihbarata yoğunlaşmalı. İç istihbarat ve dış istihbarat yeniden düzenlenmeli.
  11. Fişlemeler imha edilmeli.
  12. Devlet sırrı ve ticari sır kavramları yeniden düzenlenmeli
  13. İç tehditin tanımı yeniden yapılmalı, sınırları çizilmeli.
  14. Siyasi partiler, seçim kanunu ve YSK kanunu yeniden düzenlenmeli
  15. OYAK Kanunu yeniden düzenlenmeli ve ayrıcalıkları kaldırılarak diğer ticari şirketler gibi olmalı.
  16. Adnan Menderes dahil, darbe mağdurlarına iade-i itibar yapılmalı.
  17. 35. Madde derhal kaldırılmalı. Darbeye çağrıştıran tüm mevzuat gözden geçirilerek ayıklama yapılmalı.
  18. El konulan vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının mal varlıkları iade edilmeli.
  19. AB reformları devam etmeli.
  20. Darbe dönemi yargılamaları yenilenmeli. Okul, hastane, sosyal tesislerde darbecilerin isimleri kaldırılmalı.

Zaman, 28.11.2012

Darbe Raporu, TBMM'ye teslim edildi
Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş hazırladıkları 2 ciltlik raporu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e teslim etti. Komisyonun CHP'li üyeleri, Çiçek'e kendi hazırladıkları ayrı bir raporu da sundu.

Baş, raporu Çiçek'e verirken şunları söyledi: 

TBMM adına darbecilerin insanlarımıza yaşattığı acıları kalpten sahipleniyoruz.
Bu rapor pandoranın kapılarını açmıştır. Komisyon çalışmalarımız Türkiye’nin aştığı eşiklerinden birini göstermiştir. Demokrasi yolunda geri dönülemez bir noktadayız.
Geçmişte TBMM’ye kafa tutanlar komisyonumuza defalarca nedametlerini göstermişlerdir.
Çok güzel bir iş birlikte başarılmıştır. Bu raporun mükemmel olduğunu iddia etmiyoruz ama tarihi bir önemde olduğunu söylüyoruz.

CHP'DEN AYRI RAPOR

CHP’li komisyon üyeleri Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun raporundan farklı olarak ‘ayrışık düşüncelerini’ içeren kendi hazırladıkları raporu da TBMM Başkanı Çiçek’e sundu. CHP’li milletvekilleri ayrıca rapora katılmadıklarını ancak Komisyon raporunun sonuç kısmının görüş birliği ile yazıldığını ifade ettiler.

ÇİÇEK: REFERANS BİR ÇALIŞMA OLACAK

Komisyonun raporunu teslim alan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, “Bu rapor çok önemli, geleceğimiz açısından önemli. Geriye dönük yaşadığımız olaylar ve zaman dilimi açısından önemli. Bu raporun önemi bundan sonraki dönemde daha çok anlaşılacak. Referans bir çalışma olacaktır” dedi.

Hürriyet, 28.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.