Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yargıda büyük reforma doğru

Yargıda büyük reforma doğru

AKP, yeni anayasanın yargı bölümü için radikal değişiklikler istedi. Askerî Yargıtay kaldırılacak. Anayasa Mahkemesi’ne üye seçimi değişecek. Meclis, HSYK’ya üye seçecek
 

AKP yeni anayasanın “Yürütme” bölümü ile ilgili önerisini tamamladı. AKP’nin yargıda radikal değişiklikler öngören önerisine göre, Askerî Yargıtay ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacak. Askerî Mahkemeler kalacak ancak temyiz merci Yargıtay olacak. Anayasa Mahkemesi üyelerini Başkan ve TBMM seçecek. HSYK’ya TBMM’den de üye seçilebilecek.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na yeni anayasanın “Yasama” bölümü ile ilgili tekliflerini sunan partiler, bu hafta içinde “Yürütme” bölümüne ilişkin önerilerini iletecek. Komisyon, “Yasama” ile “Yürütme” bölümlerini birlikte görüşecek. Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki 2 No’lu Yazım Komisyonu, “Yürütme” bölümüne ilişkin önerilerin tüm partilerce tamamlanması halinde bugün toplanacak. AKP “Başkanlık sistemi”, CHP ve MHP “Güçlendirilmiş parlamenter sistem”, BDP ise “Bölgesel yönetim”e uygun olarak “Yürütme” bölümlerini komisyona sunacak. Partilerin “Yasama- Yürütme-Yargı” bölümü önerileri bütünlük teşkil edecek. AKP’nin, bugün komisyona sunması beklenen “Yürütme” önerileri arasında şu maddeler bulunuyor: “Yürütme, tek kişi olacak. Başkan, halk tarafından seçilecek. Başkan, beşer yıllığına iki kez seçilebilecek. Güvenoyu ve hükümeti denetleme aracı olan gensoru kaldırılacak. Başkan, halka karşı sorumlu olacak. Bakanlar milletvekili olamayacak, dışarıdan atanacak. Büyükelçileri, başkan atayacak. Tek parlamento olacak. Milletvekili sayısı 550 olarak kalacak. Üniter yapı korunacak. Başkan, vatana ihanet gibi belli başlı bazı suçlardan yargılanabilecek. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanacak.”

 

MHP: Kurucu güvensizlik oyu

MHP’nin komisyona sunacağı öneriler arasında ise, “İstikrar için kurucu güvensizlik oyu” bulunacak. Meclis, hükümeti gensoru ile düşüreceği hallerde, bir başbakan adayı da önerecek. Güvensizlik oyu verildiğinde görevdeki başbakan düşecek, yeni Başbakan Meclis’in iradesi ile güven oyu almış olacak. Meclis, istikrarı sağlamak için hükümeti kuracak, başbakan adayını ortaya koyacak.

 

“Vicdani ret”e devam

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki 1 No’lu Yazım Komisyonu, görüşmeleri geçen ay tamamlanan “Temel Haklar ve Hürriyetler” bölümündeki üzerinde uzlaşı sağlanamayan “Vicdani ret hakkı” maddesini bu hafta görüşmeye devam edecek. Geçen hafta yapılan komisyon toplantısında BDP, yeni anayasada “Vicdani ret” ifadesine yer verilmesini istemiş, MHP hem vicdani redde hem de BDP’nin bu önerisine karşı çıkmıştı. Komisyonun AKP ve CHP’li üyeleri ise, mevcut anayasadaki “Vatan hizmeti” başlıklı madde hükmünün, gerektiğinde yasal bir düzenlemeyle vicdani ret düzenlemesine olanak tanıdığını, dolayısıyla yeni bir maddeye gerek olmadığını vurgulamıştı.

Taraf, 26.11.2012
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.