Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Atatürk 2011’de Ak Parti’ye oy verirdi

Atatürk 2011’de Ak Parti’ye oy verirdi
Wisconsin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Karpat, ‘Türkiye’nin Kısa Tarihi’ni yazdı. Karpat’la Türkiye’nin siyasi aktörlerini, en çok da Başbakan Erdoğan’ı konuştuk. İşte Karpat’ın altı Türk liderle ilgili görüşleri.

1-Atatürksüz Türkiye olmaz

Birkaç aşırı liberal, Kürtçü, İslami kesimin cahillerinin saçma sapan konuşmalarına rağmen Atatürksüz bir Türkiye düşünemem. Bu ülke, bir imparatorluktan milli devlete geçmiştir. Yumurta kırılmadan omlet yapılmaz. Fransız ve Sovyet devrimlerinde, muazzam kan dökülmüş, milyonlarca kişi ölmüştür. Türkiye’de böylesi ölümlerden söz edemezsiniz.

2-Özal’ın Demirel’den farkı yok

/_np/1114/18461114.jpg

Gerçek manada zincirleri kırarak Türkiye’yi ileriye götürebilecek çalışmalar Özal zamanında başladı. Ama yeni bir devrim yapmış değil. Demirel’in açtığı yoldan ilerledi. Fikirleri arasında fark yoktur.

3-Davutoğlu Suriye meselesinde acele etti

Türkiye, Suriye’de çabuk başarı elde edileceğini düşünerek acele etmiştir. En fazla mülteci Türkiye’de, masrafı 450 milyon dolara çıkmıştır. Arap dünyasıyla ilişkileri çok ince ele almalı. Çünkü bu, süratle değişen, yörüngesiz ve merkezsiz, çeşitli tesirlere açık bir dünyadır..

4-Menderes demokrasiyi benimsemedi

Menderes’in son zamanları tartışılabilir. Çünkü demokrasiyi tam manasıyla benimsememişti. Köylüyü sever ama köylüyü kendiyle eşit, kendisi gibi insan olduğu için değil; toprağa bağlı, toprağı işleyen, tabiatın bir parçası olduğu için sever. Menderes’te gerçek bir toprak sevgisi vardı. Ama o toprağı, insanıyla beraber severdi.

5-Demirel sıçramanın temellerini olgunlaştırdı

Süleyman Bey’in vazifesi, demokrasiyi kurtarmaktı. Demokrasinin yaşaması için elinden geleni yaptı. Aynı zamanda gittikçe büyüyen orta sınıfın gücünü muhafaza ederek Türkiye’nin daha ileriye sıçrayabilmesinin temellerini olgunlaştırdı. Bu bakımdan Süleyman Bey’in Türkiye demokrasisine yaptığı hizmetler çok önemlidir.

6-Erdoğan’ın hataları demokrasiyi yok etmez

Temelde bu milletin bir modern tarafı var. Bu tipe en yakın lider, Tayyip Bey. Başbakan Erdoğan’ın bazı hataları olduğunu kabul ediyorum ama bunlar demokrasiyi yok edecek hatalar değil. Belki biraz duygusal. Bir adamı ancak iktidardan çekilip üzerinden üç beş sene geçtikten sonra soğukkanlılıkla değerlendirmek mümkün olabilir.

ABD, Fransa ve Türkiye’de çalıştı

Tarihçi ve sosyal bilimci Prof. Dr. Kemal H. Karpat (89), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra New York ve Washington üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler ihtisası yaptı. ABD’de, Fransa’da ve Türkiye’deki eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı. Halen Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi. 100’den fazla makalesinin yanı sıra 16 kitabı bulunuyor.

Hürriyet, 25.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.