Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Düzen kurucu olamadı gitti!

Düzen kurucu olamadı gitti!

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı: Boşluğu Mısır’ın doldurması, Davutoğlu’nun düzen kurucu olma iddiasının sonu anlamına geliyor

İsrail’in Gazze harekâtının sekizinci gününde sağlanan ateşkeste arabulucu olarak Mısır’ın ön plana çıkmasının ardından Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolü tartışma konusu oldu. Taraf ’a konuşan ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, “Türkiye artık Ortadoğu’da arabulucu değil, taktik sağlayan bir ülke olacaktır” dedi.

Bölgede Mısır’ın ön plana çıktığını söyleyen Bağcı, “Öyle görülüyor ki ABD, bundan sonra Arap - İsrail ilişkilerinde Mısır’la hareket edecek. Filistin-İsrail çatışması aslında Arap-İsrail çatışmasıdır. Türkiye’nin ikinci plana düştüğü gidişatı var ama Ortadoğu’da çatışma söz konusu olduğunda bir unsur olarak kalmaya devam edecek” diye konuştu. Daha önce ortaya çıkan boşluğu Başbakan Erdoğan’ın doldurmaya çalıştığını hatırlatan Bağcı, şu ifadeleri kullandı: “Bu boşluk artık Mısır’la doldu. Bundan sonra Amerika ve AB’nin daha çok Mısır ve Müslüman Kardeşler’le işbirliği yapacağını söylemek mümkün. Bu Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Ortadoğu’da düzen kurucu olma iddiasının da sonu anlamına geliyor.” Bağcı, Türkiye’nin ikinci plana düşmesinin nedenlerini şöyle anlattı: “Türkiye’nin söylemi son dönemlerde çatışmacı bir retoriğe dönüşmeye başladı. Filistin konusunda Türkiye çok fazla taraf oldu. Bu ahlaki bir duruş biçimi ama reel bir politik duruş biçimi değil. Türkiye, Filistin sorununu çözen bir ülke değil. İsrail’in varlığına yönelik her hareketi ABD ve AB önleyecektir. Türkiye’nin çok fazla sertleşen, ön plana çıkan yaklaşımları Amerikan yönetimini rahatsız etmeye başladı ve Türkiye’ye bir ayar yapıldı.”

Taraf ’a konuşan CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da, bölgede Türkiye’nin safdışı kalmasının “İsrail’le bozulan ilişkilerin son maliyeti” olduğunu söyledi. Türkiye’nin olaylara hamasi yaklaştığını kaydeden Loğoğlu, “Bir tarafta İsrail’le ve Hamas’la konuşan, barış için çalışan Mısır, öte tarafta konuya tek taraflı dahil olan, izlemekle yetinen Türkiye var. Bu yükseliş, Mısır’ın bölgede oynadığı rolün daha başlangıcı” dedi. Loğoğlu, CHP’nin bölgeye heyet gönderme konusunda “Geniş bir girişim düşünüyoruz. Uluslararası bağlantılarımızı kullanıp taraflarla görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Ankara’nın politikası doğru

OECD ve UNESCO’daki daimi temsilcilikleri ile Mavi Marmara saldırısı için kurulan Uluslararası Komisyon’da Türkiye’yi temsil eden USAK Başkanı Özdem Sanberk, Türkiye’nin bölgedeki politikalarının doğru olduğunu dile getirdi. Ankara’nın arabuluculuk rolünü kaptırdığı ve soruna mezhepsel yaklaştığı iddiasına katılmadığını söyleyen Sanberk, şöyle devam etti: “Ankara, Arap Baharı’nda Müslüman Kardeşleri önemli bir aktör olarak görüyor. Müslüman Kardeşlere yaklaşımı, hareketin dönüşümünde önemli rol oynaması açısından faydalı.”

Taraf, 23.11.2012

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.