Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > AK Parti, ‘başkanlık sistemi’ önerisini komisyona sundu

AKP başkanlık teklifini sundu

Hükümet, yeni anayasa görüşmelerinde “yasama” bölümüne ilişkin yirmi iki maddelik öneri paketini başkanlık sistemine göre oluşturup Meclis’e sundu

AKP, yeni anayasanın “Yasama” başlıklı bölümü ile ilgili hazırladığı 22 maddelik öneri metnini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifte “Başkanlık sistemi”nin ayrıntıları yer aldı.

Yeni anayasanın omurgasını oluşturan “Temel Haklar ve Hürriyetler (Özgürlükler)” bölümüne ilişkin çalışmalarını Kurban Bayramı tatili öncesinde tamamlayan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, “Yasama” bölümünü görüşmeye hazırlanıyor.

Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki 2 No’lu Yazım Komisyonu, bölüme ilişkin kataloğu oluşturmak için bugün toplanıyor. Bölüm, yeni anayasanın en kritik bölümleri arasında yer alıyor. Zira Türkiye’nin rejimi ile ilgili hangi modelin tercih edileceği bu bölümde konuşulacak ve bu kapsamda, “Başkanlık ve yarı başkanlık sistemleri ile partili cumhurbaşkanı” sistemleri gündeme gelecek. Bölüm için partilerin bir süredir yaptıkları çalışmalarda sona gelindi. AKP, hafta sonu gerçekleştirdiği Ankara Kızılcahamam Kampı’nda da ele aldığı “Başkanlık sistemine” ilişkin önerileri, Uzlaşma Komisyonu’nun partili üyeleri Mustafa Şentop, Mehmet Ali Şahin ve Ahmet İyimaya’nın son bir kez daha gözden geçirmesinin ardından TBMM Uzlaşma Komisyonu’na iletilmek üzere önceki akşam TBMM Başkanlığı’na sundu.

5+5 modeli

AKP’nin 22 maddelik öneri metninde, ABD’deki başkanlık sistemine benzer yanların yanı sıra, önemli farklılıkların bulunduğu öğrenildi. AKP, önerilerinin bazılarını “Yasama” bölümü için sunarken, “Yürütme- Yargı” bölümlerinin görüşülmesi sırasında da önerilerini gündeme getirmeye devam edecek.

ABD Kongresi’nde Temsilciler Meclisi ve Senato olarak düzenlenen iki yapı yerine tek Meclisli başkanlık öneren AKP’nin düşündüğü modelde, koalisyon hükümetlerinin önü kesiliyor. Zira partinin hukukçu kurmayları, “Koalisyon hükümetlerinin ülkeye siyasi ve ekonomik olarak ciddi zarar verdiğini” söylüyor. AKP’nin “Başkanlık sistemi” düşüncesi, özetle şöyle: Başkan halk tarafından beş yıl için seçilecek. Bir kişi en fazla iki kez başkanlık yapabilecek. Başkan partili olabilecek ancak parlamenter olmayacak. Bakanlar Kurulu üyelerini de Başkan atayacak. Başkan, kendisine karşı sorumlu olan bakanları görevden alabilecek. Bakanlar milletvekili olamayacak, dışarıdan atanacak ve parlamentoya karşı sorumlu olmayacak. Güvenoyu ve hükümeti denetleme aracı olan gensoru kaldırılacak. Parlamento, başkan ve bakanları görevden alamayacak. Başkan ve bakanlar, şimdiki gibi Yüce Divan’a benzer bir yapıda yargılanabilecekler.

“Başkanlık” tartışması yolda

Yeni anasa ile ilgili “Yasama” bölümünün, komisyonda hararetli tartışmalara yol açması bekleniyor. Çünkü parlamenter sistemin devamından yana olan CHP ve MHP’nin “Başkanlık sistemine” hararetle karşı çıkması bekleniyor. Partiler önerilerini bu hafta içinde Meclis’e sunacak.

“YÜRÜTME TASARI HAZIRLAMAYACAK”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dün TBMM’de bir gazetecinin “Öneriniz hayata geçerse nasıl bir yapılanma olacak” sorusuna şu yanıtı verdi: “O zaman kanunlar teklifle olacak. Çünkü yürütme artık tasarı hazırlayamayacak. Yasama ve yürütme birbirine karşı tam bağımsız olduğu için yürütme kanun tasarısı hazırlayıp Meclis’e gönderemeyecek. Meclis’te kanun görüşmeleri olduğu zaman veya komisyonda, yürütmeyi temsilen bir kişi oturamayacak.”

Taraf, 07.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.