Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 'Başbakan ekonomi bilmiyor'

'Başbakan ekonomi bilmiyor'
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: "Eğer bir ülkede Başbakan çıkıp, 'Türk lirası çok değerli oldu' diye övünüyorsa, kimse kusura bakmasın o Başbakan ekonomi bilmiyor demektir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Eğer bir ülkede Başbakan çıkıp, 'Türk lirası çok değerli oldu' diye övünüyorsa, kimse kusura bakmasın o Başbakan ekonomi bilmiyor demektir” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu, CHP Genel Başkan yardımcıları Gökhan Günaydın, Sezgin Tanrıkulu ve CHP İzmir milletvekilleriyle Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı (EBSO) ziyaret etti.

EBSO Başkanı Ender Yorgancıoğlu'nun ekonomik sorunlara ilişkin sunumunu dinleyen Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, CHP'nin sanayicileri, “Ekonominin kamu görevlileri” olarak gördüğünü söyledi.

Sanayicinin sorunlarını iyi bildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin iç ve dış politikada, ekonomide yeni çıkışlara ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin iç politikada tıkandığını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“İç politikada çözüm bulamaz hale geldik. Dış politikada komşularımızla kavgalı hale geldik. Bu yapıyla Türkiye'nin geleceğe umutla bakan bir ekonomi yaratma şansı yoktur. Suriye, Irak, İran, Rusya ile hemen hemen her komşumuzla kavgalıyız. Eğer siz dış politikada başarısız bir tablo çizmişseniz bunun yansımalarını iç politikada görürsünüz. Gaziantep'e, Osmaniye'ye, Çankırı'ya, Çorum'a bakın, dış politikanın yarattığı olumsuzlukları ekonomide çok daha fazla görürsünüz. Bu tablo Türkiye'ye yakışan bir tablo değil. Kendi başımızı belaya soktuk. Biri kalkıp sırtımızı sıvazladı diye kalkıp komşumuza savaş mı ilan edeceğiz? Geçmişi unutup, tarihi unutup 'ben yeniden yol yöntem çizeceğim' derseniz başarısız olmaya mahkumsunuz.
Sanayiciye neden önem veriyoruz? Çünkü kurtuluşun reel ekonomide olduğuna inanıyoruz. Sıcak para politikasıyla bir ekonomi yönetilemez, uzun süre balayı yaşadık. Dolar pompalandı, ucuz döviz geldi sonunda mağdur olan biz olduk. Eğer bir ülkede Başbakan çıkıp, 'Türk lirası çok değerli oldu' diye övünüyorsa, kimse kusura bakmasın o Başbakan ekonomi bilmiyor demektir.”

"FİZİK BÖLÜMÜ KAPANIYORSA HERKESİN ŞAPKASINI ÖNÜNE KOYMASI GEREKİR"

Mukayeseli üstünlük kavramının büyük önem taşıdığına değinen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin kendi mukayeseli üstünlüklerini çok iyi saptaması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin mukayeseli üstünlük göz önüne alındığında tarım ve genç nüfusu desteklemesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Bir ülkede üniversitenin fizik bölümü kapanıyorsa herkesin şapkasını önüne koyması gerekir. Bu, bilimi, bilgiyi bir köşeye bırakıyoruz demektir. Bunun için her sanayicinin oturup düşünmesi lazım. Eğitim seviyesi çağdaş olmayan bir ülke çağdaşlığı yakalayamaz. Bu ülke hepimizin ülkesi. Birileri sabahleyin diyecek ki 'ben eğitim sistemini değiştirdim.' Neye göre? Üniversitelerin konuşmadığı bir ülkede büyüyemezsiniz, gelişemezsiniz. Farklı bir yol, yöntem bulmak zorundayız. Olağanüstü coğrafi güzelliğimiz var. Bu kadar güzel bir yerde lojistiği öldürdük. Neymiş Suriye'de demokrasi yokmuş. Sen kendi ülkene bak bakalım. Senin ülkende demokrasi var mı?”

Kılıçdaroğlu, nükleer santral konusunda Rusya ile anlaşma yapıldığını belirterek, “Nükleer santralin getirdiği riski üstleniyor onların istediği fiyatı ödüyoruz. Biz teknolojiyi öğrenemiyoruz. Teknolojiyi öğrenemeyeceksem nükleer santralin ülkemde ne işi var?” dedi.

Bütün dünyada hızla gelişen yenilenebilen enerji kaynakları olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bizim ülkemiz bu açıdan cennet. Neden biz Şanlıurfa'yı, Güneydoğu'yu enerji tarlalarına dönüştüremiyoruz. Yeni şeyler yapmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, “1 Ocak'ta İstanbul Borsası'na 1 milyon dolar yatıran sermayedar ekim ayının sonunda 1 milyon 463 bin dolar alıyor. Yüzde 43 kar dolar bazında. Hiçbir sanayici böyle bir kar alamaz. Niye gelsin reel sektöre, deli mi? Öbür tarafta yüzde 43 kar ediyor. CHP olarak bu tabloyu istiyoruz” dedi.

Teşvik politikasını da eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “6. Teşvik politikası değişti. Deneme yanılma yoluyla değişmez” diye konuştu.

Radikal, 02.11.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.