Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Barış ve çözüm için çalışacağım

Barış ve çözüm için çalışacağım

31 yıl sonra Türkiye’ye dönen Kürt yazar, şair ve siyasetçi Kemal Burkay, siyasete HAK-PAR’ın Genel Başkanı olarak devam edecek

 

31 yıl sonra Türkiye’ye dönen Kürt yazar, şair ve siyasetçi Kemal Burkay, siyasete HAK-PAR’ın Genel Başkanı olarak devam edecek. Partinin 4 kasımda yapılacak kongresinde genel başkan adayı olacak Burkay’ın liderliği kesin. Burkay ile yeniden siyasete dönüşünü, ölüm sınırına gelen açlık grevlerini ve Kürt sorununun çözümünü konuştuk.

 

AKP’ye katılacağınız yönünde söylentiler vardı ama siz HAKPAR’la yola devam edeceksiniz...

MHP ile PKK kesimi hariç, genel olarak kamuoyu dönüşümü olumlu karşıladı. Bunun nedeni benim barışçı biri olmam; şiddetin sona ermesinde, Kürt sorununun barışçı çözümünde katkım olabilir. Ama siyasi tutumuma ve dönüşüme öteden beri karşı olan, Kürt siyasetinde kendisininkinden başka ses istemeyen PKK çevresi bana karşı kazan kaynattı, dönüşümü bir AK Parti projesi olarak niteledi ve buna inananlar oldu. HAK-PAR, Kürt siyasetinde kendine özgü politikası olan 10 yıllık bir parti. Kürt halkının temel taleplerini savunuyor. Eşitlik temelinde, adil bir çözümü savunuyor ve bunu federatif çözüm olarak niteliyor. Türkiye’nin bir bütün olarak demokratikleşmesini amaçlıyor. En önemlisi de HAK-PAR şiddeti dışlıyor.

 

Sizi siyasete iten ne oldu?

İnsanlar benden bir şeyler bekliyor ve ben de sorumluluk duyuyorum. Özellikle de ülkenin bir siyasi karmaşa, kaos içinde olduğu, sorunların çözümsüz kalmasının ve bunun yol açtığı şiddetin büyük acılara yol açtığı bir ortamda, yaşım bir hayli ilerlemiş olsa da köşemde oturamam. Barışa ve çözüme katkı yapma sorumluluğunu duyuyorum.

 

Kürtlerin de kendi muhalefetine ihtiyacı yok mu?

Kürt siyaseti içindeki PKK, BDP veya başka bir örgüt yanlışlar yapar ve bu halkın haklı davasına zarar verirse, onu eleştirmek de doğaldır, bundan öte gereklidir. Eğer BDP ve öncülleri doğru politikalar izleselerdi, başka bir partiye gerek yoktu. Ama HAK-PAR, Kürt hareketinin bir çıkmaza girdiği zor günlerde, 2000’li yılların başında bir umut, bir seçenek olarak ortaya çıktı.

 

Yeni Kürt partisi Kürtleri böler mi?

“Başka bir parti Kürtleri böler” anlayışı, tek parti anlayışıdır ve hâkim olduğu zaman diktatörlüğe varır. Kürt sorununun çözümü için, eğer program olarak oldukça farklı şeyler söylüyor ve farklı yöntemler izliyorsak, ayrı örgütlenmemiz doğaldır.

 

Abdullah Öcalan’la görüşme yapılması neden engelleniyor?

Tecrit önce hükümetin bir uygulamasıydı. Şimdi ise kimin engellediği net anlaşılamıyor. Adalet Bakanı’nın, avukatların ve Öcalan’ın kardeşinin dedikleri birbirini tutmuyor. Bence hükümet açık tavır almalı, “koster bozuk” gibi komik gerekçeleri bir yana bırakıp hem avukatlarına, hem yakınlarına “Buyurun gelin görüşün” demeli.

 

PKK, Öcalan’ın devreye girmesini engelliyor mu?

Sorunu tek kişiye, hele içerdeki bir adama endekslememek lazım. Elbet, açlık grevlerinin sürmesini isteyenler ve bundan yarar bekleyenler PKK içinde de, dışında da var... Ortalığın karışmasını isteyenler için insan hayatının bir değeri yok. PPK sanıldığı kadar yekpare bir örgüt değil. İçinde Öcalan’a ilişkin de farklı yaklaşımlar olabilir. Bir yandan onu yüceltir ve tek muhatap gösterirken, geçen yıl, seçimlerin ardından, Öcalan “Devletle anlaştık, artık savaşa gerek yok” dediği bir aşamada silahlı eylemler devreye girdi, yani Öcalan baypas edildi. Demek ki PKK politikalarını etkileyen birçok etken var.

Taraf, 31.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.