Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 375 günde sadece 10 madde...

375 günde sadece 10 madde...

19 Ekim 2011’de ilk toplantısını gerçekleştiren Anayasa Komisyonu, 10 bölümden oluşacak olan yeni anayasanın sadece ilk bölümünün 10 maddesi üzerinde uzlaştı

Yeni anayasa çalışmalarını yürütmek üzere Meclis’te grubu bulunan AKP, CHP, MHP ve BDP’den 3’er üyenin katılımıyla 19 Ekim 2011’de ilk toplantısını gerçekleştiren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bir yılını geride bıraktı. Komisyon, görüşülen 38 maddeden 10 madde üzerinde tam uzlaşı sağladı. Diğer maddelerde ise, 90 fıkra partiler arasında mutabakat sağlanamadığı için her partinin istediği ifadeler parantez içerisine alınarak ileri bir tarihe ertelendi.

Yeni Anayasa yazım çalışmaları, dört partinin de maddeler üzerinde uzlaşı sağlayamadığı için gecikiyor. Bugüne kadar yeni anayasa web sayfası üzerinden dile getirilen görüşleri ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcilerini dinleyen komisyon, 10 mayısta yazım aşamasına başladı. Yazıma yeni anayasanın omurgasını oluşturan “Temel Haklar ve Hürriyetler (Özgürlükler)” bölümünden başlayan komisyon, bölüm ile ilgili görüşmeleri geçtiğimiz hafta bitirdi. “Başlangıç” ile birlikte 10 bölümden oluşacak olan yeni anayasanın ilk bölümü olan “Temel Haklar ve Hürriyetler (Özgürlükler)”de görüşülen 38 maddeden 10 madde üzerinde tam uzlaşı sağlandı.

 

Önemli maddeler ötelendi

Diğer maddelerde ise, 90 fıkra partiler arasında mutabakat sağlanamadığı için her partinin istediği ifadeler parantez içerisine alınarak oluşturuldu. Komisyon, Türkiye’de yıllardır tartışılan “Eşitlik”, “Din, vicdan ve inanç hürriyeti”, “Düşünce ve ifade özgürlüğü” ile “Eğitim ve öğrenim hakkı” gibi maddeler üzerinde ise, mutabakat sağlayamadı. Yeni anayasada “Türklük” kavramına yer vermeyen AKP ve BDP madde başlığı olarak “Vatandaşlık”, MHP “Türk vatandaşlığı” ifadesini tercih etti. Maddenin başlığını “Vatandaşlık/Türk vatandaşlığı” şeklinde iki alternatifli verebilen CHP’de, ulusalcı kanat “Türk vatandaşlığı”, değişimci kanat ise “Vatandaşlık” tanımlarını ortaya koydu. Ancak “Türk vatandaşlığı” kavramı ağır bastı ve maddeye ilişkin partinin komisyona sunduğu öneri metninde, “Türk Vatandaşlığı” ve “Yurttaş” kavramları birlikte yer aldı.
 

Taraf, 29.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.