Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Meclis kaldığı yerden...

Meclis kaldığı yerden...

Bayram tatili sonrası Meclis’i yoğun bir gündem bekliyor. Yerel seçimler, seçilme yaşının 18’e düşürülmesi ve Büyükşehir Tasarısı yeniden Meclis’te tartışılacak
 

Çalışmalarına Kurban Bayramı ve bir günlük 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ara veren TBMM, salı gününden itibaren, bayram öncesi görüşülen ancak uzlaşma sağlanamadığı için düğümlenen tartışmalı konuları yeniden gündemine alacak. TBMM’nin, tatilin ardından öncelikle ele alacağı tartışmalı konular yerel seçimlerin erkene alınması, seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesiyle ilgili anayasa değişikliği ve Büyükşehir Kanun Tasarısı olacak.

 

Yerel seçim: Gözler CHP’de

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 29 Mart 2014’teki yerel seçimin 27 Ekim 2013’e alınmasını öngören ve AKP ile MHP’nin desteklediği anayasa değişiklik teklifini TBMM’ye iade etmesinin ardından teklifin yeniden görüşülmesi için harekete geçen AKP, MHP ve CHP ile bir araya gelmişti. MHP, 27 ekim tarihinin arkasında durduğunu, CHP ise, yeni tarih konusunu kendi kurullarında değerlendireceklerini belirtmişti. Anayasa’ya göre seçim yasalarındaki değişiklikler 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamadığı için 27 Ekim 2013 tarihi artık mümkün olmadığından, öne çıkan yeni seçim tarihleri, 3 veya 17 Kasım 2013. AKP, her iki tarih için de “Olur” derken, MHP, 3 kasıma karşı çıkıyor. Dolayısıyla gözler, daha önce “3 kasım” diyen CHP’ye çevrilmiş durumda. CHP’nin, AKP’ye, Büyükşehir Belediyeler Yasa Tasarısı’nda bulunan bazı hükümlerin geri çekilmesi şartıyla destek vereceği belirtiliyor. AKP’nin, buna olumlu yanıt vermesi beklenmezken, yeniden bir risk yaşanması da istenmiyor. Eğer AKP, CHP ile uzlaşamaz ise, MHP ile yeni bir tarihte anlaşmaya çalışacak. Seçim için en uygun tarih olarak 17 kasım görünürken, teklifin rafa kaldırılması şu an için beklenmiyor.

 

18 yaş: Uzlaşı zor

AKP, seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngören anayasa değişiklik teklifini, muhalefet partilerinin desteğini almadan TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Yerel seçim teklifinde olduğu gibi bu teklif için de BDP ile görüşmemişti. CHP ve MHP ise teklife sıcak bakmamıştı. Anayasa değişikliklerinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi için en az 330, yasalaşabilmesi için de en az 367 oy gerekiyor. Dolayısıyla 326 vekili bulunan AKP’nin, CHP ya da MHP’den en az birisi ile uzlaşması gerekiyor. MHP ile anlaşma zor görünüyor. Bu durumda AKP’nin, 18 yerine 21 yaşa sıcak bakan CHP ile uzlaşabileceği belirtiliyor.

 

Büyükşehir tasarısı

TBMM İçişleri Komisyonu’nda geçtiğimiz hafta kabul edilen “Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na tepki gösteren muhalefet, tasarının geri çekilmesini istiyor.
 

Taraf, 28.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.