Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Esad’ın yanında değiliz

Esad’ın yanında değiliz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’nin etkin gazetesi Wall Street Journal’a kaleme aldığı bir makalede AK Parti’nin Suriye krizini ele alış biçimine sert eleştiriler getirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’nin etkin gazetesi Wall Street Journal’a kaleme aldığı bir makalede Ak Parti’nin Suriye krizini ele alış biçimine sert eleştiriler getirdi. “Türkiye tehditlerinin altını dolduramaz” başlıklı yazıda Kılıçdaroğlu, 4 Ekim’de TBMM’nin, Beşar Esad’a karşı asker kullanma yetkisi verdiğini hatırlatıp “Bu karar iki fevri komşu arasında yeni bir eşiğe yol açtı. Türklerin çoğunluğu, Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yerinin olmadığını düşünüyor. Onların istediği, Suriyeliler’in arzusu doğrultusunda uluslararası diyalog ve siyasi destekle barışçıl bir geçiş sürecidir” diye yazdı. Buna karşılık AK Parti hükümetinin Suriye politikasında sertlik yanlısı bir tutum içine girdiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, bu tavrın “şiddetin muazzam boyutlara ulaşmasından başka işe yaramayacağı”nı kaydetti.

Türkiye tek başına yüklenemez

CHP’nin, Türkiye’nin asker göndermesine karşı çıkmasının “Esad’ın gaddarca zulmünün yanında oldukları” anlamına gelmediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu karşı oy, Suriye meselelerine daha fazla müdahale edilmesinin meşru, makul ve mantıklı kılınmasını reddetmek için verilmiştir. Savaşın lehine verilecek bir tek taraflı karar, Suriye krizini sadece iki ülke arasındaki bir çatışma olarak yeni bir çerçeveye oturtacaktır. Türkiye bu yükü tek başına yüklenemez” diye yazdı.        

 

Hedef demokrasi olmalı
Kılıçdaroğlu, Suriye krizinde CHP’nin duruşunu şöyle özetledi: * CHP, hükümetin Suriyeli sığınmacılara insani yardımlarını desteklemektedir. * Türkiye savunması için vatandaşlarının ölümüne karşılık vermek zorundadır. * TBMM’nin verdiği yetki riskli ve hukuki dayanaktan yoksundur. * Suriye’de Esad’ın gitmesi değil meşru, demokratik ve laik bir rejimin kurulması başlıca hedef olmalıdır. * CHP, Suriye’de tarafların BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Arap Ligi, AB ve İran’ın gözetiminde müzakerelerle bir araya gelmesini savunmaktadır.

Hürriyet, 24.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.