Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Maslak için mahkemeye

Maslak için mahkemeye

Maslak ve Ayazağa’nın Sarıyer ilçesine bağlanmasına Meclis onay verirse Anayasa Mahkemesi’ne gidilecek

Yaklaşık 68 yıldır Şişli Belediyesi sınırlarına dâhil olan Maslak, Ayazağa ve Huzur mahallelerini Sarıyer Belediyesi’ne bağlamak için Meclis’te başlatılan girişim, İstanbul’da ilk olarak Tarlabaşı, Sulukule dönüşüm projelerinde görülen, Haliç Metro Köprüsü ve Taksim’in yayalaştırılmasıyla devam eden akıl, bilim ve hukuk dışı şehircilik uygulamalarının zirve noktası.


İstanbul’daki tartışmalı projelerde sivil toplumun, vatandaşların itirazlarına kulaklarını tıkayan iktidarın Maslak planı, şehir yönetiminde bilimsel ve sosyal ölçülerden vazgeçildiğinin açık bir itirafı. Sözkonusu üç mahallenin Sarıyer’e bağlanması girişimi, yerel yönetimlerle ilgili yürürlükteki bütün yasalara aykırı olduğu gibi, ilçe sınırları belirlenirken esas alınan bilimsel ölçülerle de çelişiyor.


Dünyanın bütün modern demokrasilerinde yerel yönetimlerin mülki sınırları belirlenirken üç faktör gözönünde bulundurulur; bunlar coğrafi konum, ekonomik durum ve kamu hizmetlerinin gerekleridir. 1944 yılında Şişli İlçesi’nin sınırları belirlenirken coğrafi konum ile birlikte köylerin ve mahallelerin ilçe merkeziyle sosyal, ekonomik, kültürel ilişkileri belirleyici oldu.


Şişli, 1984 yılında 3030 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle ilçe belediyesi hâline geldi, ancak ilçenin 1944 yılında belirlenen mülki sınırları hiç değişmedi.


Şişli İlçesi bugün demografik, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısıyla, Sarıyer başta olmak üzere İstanbul’un bütün ilçelerinden farklı bir kimliğe sahip. Nişantaşı, moda dünyasının ve kültürel aktivitelerin kalbi. Şişli’den geçen caddeler İstanbul’un ana arterleri. İlçedeki binalar 19. ve 20. yüzyılın mimari üslubunun bugüne uzanan birer temsilcisi. Geçmişte köy olan Maslak, Ayazağa ve Huzur mahalleleri ise Şişli Belediyesi’nin imkânları ve Şişli’de yaşayan vatandaşların vergileriyle gelişti. Maslak bugün İstanbul’un finans merkezi hâline geldiyse bu, Şişli’de yaşayan vatandaşların ödediği vergilerle oldu. Hem Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’na hem de hem de Belediyeler Yasası’na aykırı olan girişim, vergi uygulamalarıyla da çelişiyor. Şişlililerin vergileriyle yaratılan değerler şimdi Meclis eliyle başka bir ilçeye aktarılmaya çalışılıyor.


Üstelik bu değerlerin aktarıldığı Sarıyer İlçesi, Şişli’nin sosyal dokusunun bir hayli uzağında. Bir sayfiye beldesi görünümünde olan ilçenin Maslak ve Ayazağa gibi finans merkezlerini taşıyabilmesi mümkün değil. İstanbul’un gökdelenler bölgesi, bahçe içinde, iki katlı şirin bir belediye binasından idare edilemez.


Yetkisi dâhilinde olmayan bir işe kalkılan TBMM İçişleri Komisyonu, ilçe sınırlarının değiştirilmesiyle ilgili önergeyi önceki gece geç saatlerde geçirdi. Tasarı çok yakında Meclis gündemine gelecek. Şişli Belediyesi’nde, Meclis’in bu hukuksuz ve akıl dışı tasarıyı geçirmeyeceği yönünde bir inanç var. Nitekim Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Meclis’in sağduyusuna güvendiğini söyledi.


Peki, tasarı Anayasa’ya ve yasalara rağmen Meclis’ten geçerse ne olacak? Böyle bir durumda geriye tek yol kalıyor; Anayasa Mahkemesi’ne itiraz.


5393 sayılı Belediyeler Yasası ile Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’nın 5. maddesi sınır değişikliklerinde referandumu şart koşarken, Anayasa’nın 90. maddesi bu antlaşmanın kanun hükmünde olduğunun altını çizerken, Anayasa Mahkemesi bu tür bir sınır değişikliğine onay veremez.


Şimdi Meclis’in önünde büyük bir sınav var: Bakalım muz cumhuriyeti miyiz yoksa hukuk devleti mi?


***


ŞEHİR FISILTILARI


● Yenikapı’da sahil doldurularak yapılması planlanan bir milyon kişilik miting meydanı projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkmış.


***


YENİ İSTANBUL ANSİKLOPEDİSİ


HARBİYE KARAKOLU
Sultan Abdülmecid tarafından 19. yüzyılda yaptırılan Harbiye Karakolu, günümüzde Teşvikiye’nin simgelerinden biri. Mermer ve taş kaplı bir cepheye sahip karakolun sağında ve solunda yer alan mermer iki sütun, binaya anıtsal bir görünüm kazandırıyor. Geçtiğimiz aylarda restorasyon geçiren karakol binası, Nişantaşı ve Teşvikiye’nin en zarif binalarından biri.

 

Taraf, 22.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.