Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Uludere raporu Kasım'da

Uludere raporu Kasım'da
Alt Komisyon Başkanı AK Parti'li Şener: "Raporu, Kasım ayının ortalarında yazmaya başlayacağız. Bir gecikme olmazsa ay sonunda raporu bitirmeyi planlıyoruz"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonu, olaya ilişkin raporun yazılmasına karar verdi.

AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener'in başkanlığında toplanan alt komisyon, bundan sonra izlenecek yolu belirledi. Toplantının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şener, bugüne kadar komisyonda dinlenecek isimlerin, alınan kararların oybirliği ile yapıldığı vurguladı. Şener, her toplantıda muhalefet milletvekillerinin, yazılı ve sözlü taleplerinin olduğunu, bunun da süreci uzattığını ifade etti.

Bu toplantıda da muhalefet milletvekillerinin, konuya ilişkin ABD Savunma Bakanlığı'nın bir raporu olduğunu, bunun talep edilmesi ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetiminden konuya ilişkin bilgi istenebileceğini dile getirdiğini belirten Şener, yapılan müzakereler sonunda faydalı olmayacağı sonucuna varılarak taleplerden vazgeçildiğini söyledi.
Şener, “Komisyonda raporun yazılmasına karar verdik. Partiler bir değerlendirme yapacak. Kasım ayının ortasına doğru raporu yazmaya başlayacağız. Muhalefet partileri yeni taleplerle gelmezse Kasım ayının sonunda raporu bitirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, toplantıda Genelkurmay Başkanlığı Harekat Dairesi'nden bir yetkilinin olaya ilişkin komisyonda dinlenmesi önerisini tekrarladıklarını, ama bunun kabul görmediğini vurguladı.
Bugüne kadar arzu ettikleri bilgi ve belgelerin komisyona ulaşmadığını öne süren Gök, eksik bilgilerle yazılacak raporun kamuoyunu tatmin etmeyeceğini savundu.

Gök, yapılan müzakereler sonucunda alt komisyonun mevcut bilgilerle raporun yazılmasına karar verdiğini bildirdi.

Radikal, 16.10.2012

Meclis'te kritik Uludere toplantısı
Uludere'de, 28 Aralık 2011'de 34 sivilin hayatını kaybettiği katliamın ardından TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun bünyesinde kurulan Alt Komisyon, bugün saat 11.00'de yapacağı toplantı ile 'araştırma' sürecine nokta koyup koymayacağını karara bağlayacak

ANKARA – Ocak ayının başında kurulan alt komisyon, Genelkurmay, MİT, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, ASELSAN ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan elindeki belgeleri göndermesini istemişti. Heron görüntülerini izleyen Alt Komisyon’un muhalefet milletvekilleri görüntülere göre sınırı geçen kişilerin PKK militanı değil kaçakçı olduğunun net olarak görüldüğünü söylerken, iktidar milletvekilleri bu görüşü desteklememişti. İçişleri’nden gelen belgelere göre operasyon talebi 23’ncü Sınır Jandarma Tümen Komutanlığı’ndan gelmedi. Ayrıca kaçakçılık konusunda tecrübeli olan yerel birliklerin düşüncesine başvurulsaydı bombalama yapılmayabilirdi. MİT ise istihbarat bilgisini kendisinin vermediğini bildirmişti. Alt Komisyon, Genelkurmay’dan olayın düğümünü çözecek ‘vur emri’ni kimin, hangi istihbarat bilgisine dayanarak verdiğini, Heron görüntülerini kimin seyrettiğini ve kimin denetlediğini, hedef tayinini kimin yaptığını ve ellerindeki diğer belgelerin neler olduğunu da sormuştu. Ancak Genelkurmay, Meclis’e ‘belge’ yerine 7 sayfalık ‘bilgi notu’ gönderdi. Genelkurmay, Meclis’e belge göndermeme gerekçesi, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın verdiği, “TBMM’nin soruşturmayı yürüten kurum olarak Genelkurmay’dan değil bilgi ve belgeleri bizden istemesi gerekir. Dosyada gizlilik kararı var. Bu nedenle bizim bilgimiz dışında, hiç kimse bilgi ve belge veremez” görüşünü öne sürdü. Bunun üzerine Meclis bu defa söz konusu belgeleri Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’ndan istedi. 6 klasörden oluşan belgeler Haziran ayının başında Meclis’e geldi. Ancak bu belgeler arasında da Meclis’in istediği kritik bilgiler yer almadı. Uludere Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Ordu milletvekili İhsan Şener, Radikal’e yaptığı özel açıklamada, ‘vur emrini’ kimin verdiği belli olmayan katliamla ilgili olarak “devletin bütün belgeleri kendileri ile paylaştığı kanaatinde olmadığını ve sürecin uzamasının kendisini vicdanen rahatsız ettiğini” söylemişti.


Bugün karara bağlanacak

Alt Komisyon’un BDP’li üyeleri NATO ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminden bilgi ve belge alınması yönünde önerileri bulunuyor. AK Parti’li Şener’in başkanlığında bugün saat 11.00’da yapılacak toplantıda şimdiye kadar toplanan veriler gözden geçirilecek ve rapor yazma aşamasına geçilip geçilmemesi yönünde karar verilecek. Alt komisyon kurulduğunda, raporun mayıs ayında Meclis kapanmadan yazılacağı ifade edilmişti. Ancak raporun yeni yasama dönemine kalmasına muhalefet ‘olayın üstünün örtüleceği’ eleştirisini getiriyor.


Yaptırım yetkisi yok

Uludere Alt Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na bağlı olarak kuruldu. Komisyonun kanununda yetkilerin çerçevesi çizilirken, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, görevleri ile ilgili olarak, Bakanlıklarla Genel ve Katma Bütçeli Dairelerden, mahalli idarelerden, muhtarlıklardan, üniversitelerden ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan bilgi istemek ve buralarda inceleme yapmak, ilgililerini çağırıp bilgi almak yetkisine sahiptir” deniliyor. Ancak istenilen belge ve bilgilerin verilmemesi halinde yaptırım yetkisi bulunmuyor. Meclis Araştırma Komisyonları için de durum farksız değil. Araştırma Komisyonları da istenilen belgelerin, bilgilerin ya da, bilgisine başvurulmasına karar verilen kişilerin gelmemesi durumunda bir yaptırım gücü bulunmuyor.
 

Radikal, 16.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.