Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Bakan Yıldırım'dan Uçuşlarla İlgili Açıklama

Bakan Yıldırım'dan Uçuşlarla İlgili Açıklama
Bakan Binali Yıldırım, son gelişmelerin ardından açıklama yaptı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye'ye ait yolcu uçağına ilişkin olarak, ''Türkiye ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarını kullanarak böyle bir işlem yapmıştır'' dedi. 

Hava sahasının her zaman barışçıl amaçla kullanılması gerektiğini belirten Yıldırım, "Aksi halde biz ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarımızı kullanırız. İşte bugün de kullandık, gerekirse bundan sonra da kullanırız'' diye konuştu. 

Sivil amaçlı uçuş yapan uçakların hiçbir şekilde askeri malzeme taşıyamayacaklarını kaydeden Yıldırım, eğer böyle bir şey yapılacaksa 10 gün önceden ilgili ülkeden izin alınması gerektiğini söyledi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü acil kodlu geçtiği bilgi ile Suriye hava sahasını kullanan tüm sivil Türk uçaklarının derhal geri dönmesini istemişti.

Bakan Yıldırım bu konu ile ilgili, “Uçakların güvenliği garanti edilmedikçe biz herhangi bir risk almayız. Türkiye ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarını kullanarak böyle bir işlem yapmıştır” ifadelerini kullandı.

trt.net.tr, 11.10.2012

Ulaştırma Bakanı'ndan indirilen uçakla ilgili son açıklama
 
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye’ye ait yolcu uçağına ilişkin, sivil havacılık kurallarına aykırı bir yük olduğu kanaatiyle uçağın yüküne el konulduğunu açıkladı.

Yıldırım, “Türkiye ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarını kullanarak böyle bir işlem yapmıştır. Hava sahası her zaman barışçıl amaçla kullanılmalı. Aksi halde biz ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarımızı kullanırız. İşte bugün de kullandık, gerekirse bundan sonra da kullanırız” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’de IBM veri merkezini ziyareti sırasında Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye’ye ait yolcu uçağına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Suriye yolcu uçağının Esenboğa Havalimanı’na indirildiğini anımsatan Bakan Yıldırım, uçağın yüküyle ilgili uzmanlarca incelemelerde bulunulduğu ve sivil havacılık kurallarına aykırı bir yük olduğu kanaatiyle uçağın yüküne el konulduğunu belirtti. Uçağın yükünün indirilmesinin ardından uçağın saat 22.30 itibariyle yolcularıyla yoluna devam etmesine izin verildiğini kaydeden Binali Yıldırım, “Gerek uluslararası sözleşmeler gerek ulusal mevzuatımız neyi öngörüyor? Sivil havacılıkla uğraşan ve sivil havacılık maksatlı uçuş yapan uçaklar hiç bir şekilde askeri malzeme silah niteliğindeki malzemeyi taşıyamaz. Eğer böyle bir taşıma yapacaksalar 10 gün öncesinden ilgili ülkenin makamlarından izin alma zorunluluğu var. Hem Chicago Anlaşması hem 2920 sayılı Sivil Havacılık Kanunu hem de Türkiye VIP’si bunu öngörüyor” dedi.

-“İNSANLARI ÖLDÜRECEK İŞLERE ASLA YARDIMCI OLMAYIZ”-

Türkiye’nin ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarını kullanarak böyle bir işlem yaptığını belirten Yıldırım, uçağın yükünün indirilmesinin ardından uçağın seyrine müsaade edildiğine dikkat çekti. Gazetecilerin, “Suriye’nin Türkiye’yi uçağın yüküne el konulması nedeniyle şikayet hakkını kullanacağını açıkladığını” hatırlatması üzerine ise Yıldırım, “Suriye Türkiye’yi şikayet edebilir, neticede mevzuat açık, uluslararası kurallar bellidir. Türkiye’nin amacı hava sahamızın güvenli bir şekilde kullanılmasıdır, insanları öldürecek işlere asla yardımcı olmamasıdır” diye konuştu. Hava sahalarının her zaman barışçıl amaçla kullanılması gerektiğine işaret eden Yıldırım, aksi halde Türkiye’nin ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarını kullanacağını, gerekirse bundan sonra da kullanacağını ifade etti. Yıldırım, “Gerekli emniyet tedbirlerinden yüzde yüz emin olmadıktan sonra biz aksi bir karar almayız. Bizim hava sahamızdan uçacak uçacakların, transit uçuş yapacak uçakların emniyeti bizden soruluyor ise başka ülkelerden transit geçiş yapacak veya oraya iniş kalkış yapacak uçakların güvenliği garanti edilmediği sürece biz herhangi bir risk almayız, ona göre hareket ederiz” değerlendirmesinde bulundu.

Milliyet, 11.10.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.