Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > ‘Nefret’ suçu TCK’ya girecek

‘Nefret’ suçu TCK’ya girecek
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Başbakan Erdoğan’ın açıklamasının ardından İslamiyet aleyhine yapılan Müslümanların Masumiyeti filminin yarattığı infialden dolayı, Türk ceza yasalarına nefret suçuna ilişkin hükümler koymak için çalışma başlatıldığını açıkladı.

Bunun “kutsal değerlere hakaret” tanımı çercevesinde yapılabileceğini bildiren Hürriyet’e şöyle konuştu:

Cezası genişletilebilir 

- Bu konuda bir çalışma başlatıldı. Bunun anayasa içerisinde değil, ceza kanunları içerisinde halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aslında bakarsanız, ceza kanunlarımızda kutsal değerlere hakaret suç kabul edilir. Ancak genel tanımlardır. Bunu spesifik hale getirmekle ilgili bir çalışma sözkonusu. Genel tanımları, özelleştirmek sözkonusu olabilir. TCK’daki mevcut hükümlere yeni fıkra eklenmesi veya yeni madde ihdas edilmesi şeklinde olabilir.

- Bunu yaparken, eleştiri hakkının suç olması gibi bir sonuç doğurmasına izin vermeyiz. Böyle bir şeyin olması da beklenemez. Bu yüzden ‘Nasıl yapılabilir’ diye ayrıntılı olarak araştırıyoruz. Düşünce özgürlüğünün engellenmesi gibi hassasiyetlere biz de dikkat ediyoruz. Alan daraltması yapmadan gerçek suçu, doğru tanımlamamız lazım.

- Ceza hukukçularıyla görüşülüyor. Yargıtay’la konuşulacak, dünya örneklerine bakılacak, AİHM’nin bu konudaki kararları varsa onlar incelenecek. Olgunlaşması için yeterli bilginin toplanması gerekir. Sonra nasıl formüle edeceğimize bakacağız. Uluslararası sözleşmelerdeki hükümlere de bakılacak ancak bu hükümler bazen genel ve soyut olabiliyor.

Belki 4. pakete girer

- Ceza hukuku açısından sorun yaratmaması için somut ve net unsurların üzerine oturması gerekir. Soyut ifadeler ve genel tanımlamalar bizi zorlar. Çalışmayı Adalet Bakanlığı yapıyor. 4 yargı paketiyle ilgili bazı itiraz noktaları vardı, bakanlık onunla ilgili düzeltmeler yapıyor. Bu düzenleme, onun içine de girebilir de girmeyebilir de. Bunu çalışmanın sonunda göreceğiz.

Hürriyet, 20.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.