Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Tuncel'e 8 yıl 9 ay hapis

Tuncel'e 8 yıl 9 ay hapis
BDP'li milletvekili Sebahat Tuncel hakkında PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tuncel'e yurt dışına çıkış yasağı kondu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Tuncel bu davada tutuklu yargılanırken 2007 yılında milletvekili seçilmiş ve tahliye edilmişti.

CHP’Lİ KART: “YARGITAY ONARSA TUTUKLANIR”

BDP Milletvekili Sebahat Tuncel’in terör suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası alması üzerine gözler cezası onanırsa, tutuklanıp tutuklanmayacağına ve vekilliğinin düşüp düşmeyeceğine çevrildi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Tuncel’in cezasının onanması ve kesin hükmün TBMM Başkanlığı’na bildirilmesiyle vekilliğinin düşüp tutuklanması gerektiğini savundu. Kart, şöyle uyardı:
“Sebahat Tuncel olayı yargılanma boyutuyla, mahkumiyet boyutuyla sonraki muhtemel gelişmeler boyutuyla ilktir. Ceza onanırsa, evrakın gereğini yapma noktasında sorumluluk Meclis Başkanlığına geçecek. O sürecin uzaması da yeni tartışma ve gerginlik yaratır.”

Sebahat Tuncel, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde PKK üyeliğinden tutuklu yargılanırken 2007’de milletvekili seçildi ve mahkemenin takdiri ile tutuksuz yargılanmaya devam etti. Çünkü Anayasa’nın 14. maddesi kapsamındaki devlete karşı işlenen suçlar, dokunulmazlık kapsamında bulunmuyor. Bu nedenle Tuncel’in yargılanmasına devam edildi ve hüküm verildi.

ANAYASA NE DİYOR

Bu aşamada, “Tuncel’in cezası Yargıtay’da onanırsa vekilliği düşecek mi, cezaevine girecek mi” tartışması başladı. Anayasa’nın 83. maddesinde, “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez” deniyor. Bu hükmün nasıl uygulanacağı konusunda hukuki tartışma var. Bazı hukukçular, Anayasa 14. madde hükmüne göre dokunulmazlığı olmadığı için yargılananların, bu hükümden de yararlanamayacağını savunuyorlar. Bu görüşü savunanlara göre ceza onandığında Tuncel, cezaevine girecek. Tuncel’in aldığı cezanın milletvekili olmaya engel suç kapsamında olduğundan vekilliğinin de düşeceği savunuluyor.

“SİSTEMATİK DÜZENLEME ŞART”

CHP’nin Anayasa Komisyonu üyesi milletvekillerinden Atilla Kart, Hürriyet’e, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Mahkeme bu aşamada tutuklamaya gerek görmemiş ve yurtdışına çıkış yasağı konulmuştur. Hükümle birlikte tutuklama gereği görülseydi mahkemenin bu kararı alma yetkisi vardı. Karar Yargıtay’da onanırsa, kesin hüküm haline gelmiş demektir ve anayasa 84/2 madde devreye girecektir. Karar, savcılıkça Meclis Başkanlığı’na ulaştırılacak. Evrakın gereğini yapma sorumluluğu TBMM Başkanı’na ait olacaktır.

Anayasa 14, 83 ve 84. maddelerini gözden geçirilmesi gerekir. Ama yasama ile yargı yine karşı karşıya gelecek. Sistemde tıkanma ve gerginlik başlayacak. Bu milletvekillerinin hareketlerini tasvip edip etmemek ayrı bir konu. Ama TBMM’nin dokunulmazlık konusunu güncel olaylar ve konjoktürün dışında sistematik ve ivedi olarak bir an önce düzenlemesi gerekiyor. Burada biz anayasa değişikliği dahil her yaklaşıma açığız. Ama Türkiye pratiğinde Başbakan’ın ve iktidarın iradesi önemli oluyor. Bunun yasal olarak da düzenlemesi mümkün. Milletvekili Seçimi Kanunu’nda bir fıkralık düzenleme ile mümkün. Ama yeter ki, samimi olalım.”

Hürriyet, 18.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.