Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Sezer’in veto ettiği yasa raftan iniyor

Sezer’in veto ettiği yasa raftan iniyor

AKP’nin ilk iktidar döneminde hazırladığı ancak dönemin Cumhurbaşkanı Sezer’in vetosu ile karşılaşan yerel yönetimlerin güçlendirilmesini öngören kanun dokuz yıl sonra raftan indirildi
 

AKP, ilk iktidar döneminde hazırladığı, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vetosu ile karşılaşan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hakkındaki “Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun’u yeniden gündemine aldı. AKP veto sonrası tasarıyı rafa kaldırmış, dokuz yıldır da hiç gündemine almamıştı.

AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na 2003’te sunulan tasarıda, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konusunda radikal öneriler yer alıyordu. Tasarıya göre, merkezi yönetimin adalet, savunma, güvenlik, istihbarat, dış politika, milli eğitim, diyanet, sosyal güvenlik alanları dışındaki görev ve yetkileri yerel yönetimlere bırakılıyordu. Tasarı, 15 Temmuz 2004’te TBMM’de kabul edilerek kanunlaşmış ve 21 temmuzda Cumhurbaşkanı Sezer’e gönderilmişti. Sezer, 3 ağustosta, kanunu Meclis’e geri göndermişti. Sezer, geçici maddeleriyle birlikte 60 maddeden oluşan kanunu, 22. maddesini Anayasa’ya aykırı bulduğu için veto etmişti. Sezer, bu maddeleri bir kez daha görüşülmesi amacıyla TBMM’ye iade etmiş ve iade gerekçesinde, yapılan düzenlemelerin “merkezi yönetimi zayıflattığını” dile getirmişti. Sezer, düzenlemeyle kamu görevlileri ve üniversite öğrencilerine uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılmasının amaçlandığını da belirtmişti.

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirten BDP’ye karşı çıkan AKP’nin kanunu yeniden gündeme aldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, AKP Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Yerel Yönetimler Çalışma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, il genelinde doğrudan seçilen tek bir yerel meclis olması, kültür-turizm ve gençlik-spor kurumlarının yanında huzurevleri ve çocuk esirgeme kurumlarının da bakanlıklar tarafından denetlenmek koşuluyla yerel yönetimlere devredilmesi gibi çarpıcı öneriler yer alıyor.

 

Bir an önce kanunlaşmalı

Taraf ’a konuşan komisyon başkanı AKP Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi, “O kanunda yer alan maddelerden bir kısmı, özellikle, yerelleşmekle ilgili, birçok hizmetin yerele devriyle ilgili, bizim raporumuzda var. Raporumuzun çözüm önerilerinde 2004’te yarım kalan reform yasasının da, bir an önce geliştirilerek çıkmasını öneriyoruz” dedi.

 

Kongre sonrasına kaldı

Zeybekçi, hazırladıkları rapor için “Partimizin görüşü değil, komisyonu ilgilendiren görüşlerdir bunlar, bizi bağlar” diyen Zeybekçi şöyle devam etti: “Partimiz henüz bu dosyayı incelemedi. Kongreden sonraki süreçte incelenir diye düşünüyorum. 2004’teki kamu reformu yasasının veto edilerek dönmesinden sonra Türkiye’de birçok şey eksik kaldı. Keşke o yasa olsaydı, bugün çok daha farklı şeyler konuşuyor olurduk. Yerele doğru görev ve yetkilerin devriyle, yerelin kendi hizmetlerinde söz sahibi olması çok daha tasarruflu ve demokratik bir yaklaşımdır. Türkiye bir an önce aşırı merkeziyetçi bir yapıdan kurtulmalı. Şu anda birçok problemin doğuş noktası aşırı merkeziyetçiliktir.” Zeybekçi, raporu hazırlarken Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na baktıklarını, Avrupa’nın birçok ülkesini incelediklerini ve Türkiye’nin sıkıntısını gördüklerini de dile getirdi.

 

Ankara’nın yetkisi yerelde azalacak

AKP’nin hazırladığı kanunun “Merkezî idarenin genel yetkileri” başlıklı 6. maddesinde “Mahallî idareler ve hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşları üzerinde kanunlarla öngörülen idarî vesayet yetkisini kullanmak” deniyor. “Merkezî idare tarafından yürütülecek görev ve hizmetler” başlıklı 7. madde şöyle sıralanıyor: “Adalet, savunma, güvenlik, istihbarat, dış ilişkiler ve dış politikaya ilişkin görev ve hizmetler. Maliye, hazine, dış ticaret, gümrük hizmetleri ile piyasalara ilişkin düzenleme, millî eğitim ve sosyal güvenlikle ilgili görev ve hizmetler. Tapu ve kadastro, nüfus ve vatandaşlıkla ilgili görev ve hizmetler.” Kanunun “Mahallî idarelerin görev, yetki ve sorumlulukları” başlıklı 8. maddesinde ise, “Mahallî müşterek ihtiyaçlara ilişkin her türlü görev, yetki ve sorumluluklar ile hizmetler mahallî idareler tarafından yerine getirilir” ifadeleri yer alıyor. “Merkezî idare ile mahallî idareler arasındaki ilişkiler” başlıklı 9. maddede ise “Merkezi idare, mahalli idarelerin sorumluluk alanlarına giren görev ve hizmetler için mahallî düzeyde teşkilât kuramaz, doğrudan ihale ve harcama yapamaz” deniyor.
 

Taraf, 06.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.