Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan’dan korkunç itiraf: Biz yargıya gerekenleri söyledik

Erdoğan’dan korkunç itiraf: Biz yargıya gerekenleri söyledik

BAŞBAKAN, BDP’li vekilleri eleştirirken, onlara karşı girişim için yargıya telkinde bulunduğunu açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BDP’yle ilgili “Biz de yargıya gerekenleri söyledik” sözleri anayasal suçüstü fotoğrafı oluşturdu. Zira Erdoğan’ın “gerekenleri” yargıya nerede, nasıl, hangi yolla söylediği bir yana, bu durum Anayasa’nın 153. maddesine aykırı. Çünkü o madde “Hiçbir organ veya makamın yargıya emir ve talimat veremeyeceğini, telkin veya tavsiyede bulunamayacağını” net bir biçimde düzenliyor.

Erdoğan’ın söyledikleri ciddi anayasal ihlal tartışmalarının yanısıra, önemli soruları da gündeme getirdi. “Yargıya da gerekenleri söyledik” ifadeleri doğru kabul edildiğinde, Başbakan’ın şu dört soruya açıklıkla yanıt vermesi beklenecek:

 

“GEREKENLER” NEDİR?

Kapatma mı, yeni fezlekeler mi? Milletvekilleri dışında halen dışarıda olan diğer BDP’lilerin de (belediye başkanları dahil) KCK kapsamında gözaltına alınıp tutuklanmaları mı?

 

KİMİNLE GÖRÜŞTÜNÜZ?

Yargı derken, hangi kurumu kastettiniz, kiminle görüştünüz?

 

YARGIYA NE SÖYLEDİNİZ?

Hukuku bir tarafa bırakın mı, partilerini kapatın mı, hepsini tutuklayın mı demek istediniz?

 

NE ZAMAN, NASIL?

BDP’lilerin PKK’lılar ile karşılaşmasından sonra mı? Şemdinli olaylarından sonra mı? Antep bombasından sonra mı? Beytüşşebap baskınından sonra mı? Yoksa çok daha önce mi? Bunu yüz yüze, emir ve talimat olarak mı söylediniz? Yoksa, telkin ve tavsiyede mi bulundunuz? Telefon mu açtınız? Ya da Adalet Bakanı vb. elçiler aracılığıyla mı söylediniz?

 

İlkiz: TCK’ya da aykırı

Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı avukat Fikret İlkiz, Erdoğan’ın sözlerinin sadece Anayasa’ya değil Ceza Kununu’nun amacına da aykırı olduğunu şöyle açıkladı: “Anayasanın 138.maddesine göre, herhangi şekilde yargının fonksiyonlarını zedeleyecek beyanda bulunmak yasaktır. Değil mahkemelere telkin ve tavsiyede bulunmak, emir veya talimat vermek –evrensel ilkeler çok açık– ayrıca beyanda bulunmak da yasaktır. Âdil yargılamayı etkileme suçunu bırakıyorum, yeni TCK’nın daha ilk amaç maddesi de kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumakla ilgilidir. Başbakan TCK’nın amacına da aykırı davranıyor.”

Taraf, 06.09.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.