Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Askerî idare mahkemesinin kaldırılması için teklif vermiş

Askerî idare mahkemesinin kaldırılması için teklif vermiş

Askerin sivil mahkemede yargılanmasıyla ilgili kanuna karşı çıkan Baykal, 16 yıl önce Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin kaldırılması için teklif vermiş: "İdari yargıda ayrılık ve ayrıcalık olmaz."

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesine yönelik düzenlemeye "TSK'yı mıncıklamaktan vazgeçin" diyerek tepki gösteren CHP lideri Deniz Baykal'ın 1993'te askerî mahkemelerin kaldırılmasını istediği ortaya çıktı. Baykal, 16 yıl önce TBMM Anayasa Komisyonu'na sunduğu teklifte, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'ni düzenleyen 157. maddenin tamamen Anayasa'dan çıkarılması önerisinde bulunmuş. CHP lideri, aynı teklifte geçici 15. maddenin yanı sıra 12 Eylül anayasasının tamamen değiştirilmesini talep etmiş.

Sivillere askerî yargı yolunu kapatan, darbeci askerlere ise sivil yargı yolunu açan yargı reformuna Genel Kurul'da hiçbir itirazda bulunmayan CHP, düzenlemenin kanunlaşmasından 2 gün sonra muhalefetini sertleştirdi. Ancak Baykal'ın 'CHP Genel Başkanı' sıfatıyla TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklifte daha ileri taleplerde bulunduğu anlaşıldı. 3 Mart 1993'te TBMM Anayasa Komisyonu'na gönderdiği anayasa değişiklik teklifinde askerî mahkemenin kaldırılmasını isteyen Baykal, "Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin kuruluşuna ilişkin 157. madde Anayasa'dan çıkarılmalıdır. İdari yargıda bir ayrılık ve ayrıcalık kabul edilemez. Asker kişilerin özlük hakları ve idari işlemleri ile ilgili yargı denetimi için Danıştay yeterli ve uygun bir yargı kuruluşudur." görüşlerine yer veriyor.

Deniz Baykal, aynı teklifte Anayasa'nın tamamen değiştirilmesini talep ediyor. CHP lideri, bu konuda şu görüşü dile getiriyor: "1982 Anayasası'nın sınırlı düzeltme ve iyileştirmelerle demokrasiye ve hukukun temel ilkelerine uygun duruma getirilmesi –hemen hemen- olanaksızdır. Bu anayasa, temel anlayışı, yapısı, dili ve yazılışı bakımından tümüyle yeniden elden geçirilmeli ve yazılmalıdır. Anayasa değişikliğinin savsaklanması, çözüme bağlanmaması, ağırlığı artan ortak sorunlara yol açmaktadır. Giderek bir rejim bunalımına dönüşme tehlikesi gösterilmektedir." CHP lideri, Anayasa'da yapılması gereken düzenlemeleri sıralarken, askerî darbeleri meşrulaştırdığı gerekçesiyle 'Başlangıç' bölümünün öncelikli olarak Anayasa'dan çıkarılması gerektiğini vurguluyor. Bir süre önce gündeme getirdiği 'Geçici 15. madde kaldırılsın' önerisine, 16 yıl önceki teklifinde yer veriyor. Baykal'ın teklifinde MGK'nın sadece bir danışma organı olması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, YÖK'ün kaldırılması ve Anayasa Mahkemesi'ne dava açacak kişi ve kurum sayısının artırılması gibi öneriler de bulunuyor.

Zaman, 30.06.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.