Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

CHP, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor.

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesine imkan sağlayan yasayı Cumhurbaşkanının veto etmemesi halinde Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini açıkladı.

Anadol, TBMM'de düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun ardından yaşanan tartışmaları değerlendirdi.

Kimsenin, CHP Genel Başkanını, grup başkanvekillerini, üyelerini; demokrasiye bağlılık sınavından geçirme hakkının olmadığını belirten Anadol, ''Haddi de değildir'' dedi.

Anadol, 12 Mart'ta İstanbul'da Merkez Komutanlığı'nda hapis yattığını, 12 Eylül'de 1 yıl hapis cezası aldığını hatırlatarak, ''İkisinden de çıktıktan sonra milletvekili oldum, darbe mahkemeleri değil, beni millet ibra etti. Deniz Baykal, 12 Eylül'de Zincirbozan'a gönderildi, Ankara Merkez Komutanlığı'nda nedensiz hapis yattı. Saray Cezaevi'nde, saray gibi odalarda 4 ay hapis yattıktan sonra, 14 yıl bunun edebiyatını yapan Recep Tayyip Erdoğan, demokrasiye bağlılık konusunda bizim elimize su dökemez. CHP olmasaydı, Anayasa değişikliği yapılmasaydı, Erdoğan, bugün Milletvekili, Başbakan değildi. Siyasi varlığını, CHP'ye borçlu olan bir insan, CHP'ye dil uzatamaz'' diye konuştu.

ÖNERGE, ANAYASAYA AYKIRI
CHP'nin, 12 Mart, 12 Eylül'den beri, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına karşı olduğuna işaret eden Anadol, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay'ı ziyaret ederek, AİHM'in, bu konuda Hükümet'i cezaya mahkum etmesi nedeniyle Ceza Kanunu'nda değişiklik yapan tasarıya destek istediğini anımsattı. Anadol, Milli Savunma Bakanlığı'ndan, Adalet Bakanlığı'na gönderilen ''Askerlerin, askeri mahkemede, sivillerin de adliye mahkemelerinde yargılanmalarına imkan verecek mevzuat değişikliğine gidilmesinin uygun olacağına" dair, hizmete özel yazı gösterilerek, Okay'dan destek istendiğini belirtti.

Anadol, doğal olarak buna 'Hayır' diyemeyeceklerini, aksi halde temel görüşlerine karşı çıkmış olacaklarını kaydederek, CHP'nin, bu desteği, o gün sağladığını anımsattı.

Tasarının komisyona 9 Nisan'da geldiğini ancak bugüne kadar bekletildiğini, gündeme alınacakken geri çekildiğini ifade eden Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Askerlerin, sivillerle suç işlemesi halinde, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması gibi çok önemli bir konudan kimsenin haberi yok, gecenin 01'inden sonra korsan bir önerge verecekler, 'CHP'nin haberi vardı da, yoktu da...'; yalan üstüne yalan söyleyecekler... Türkiye'ye madem bu kadar önemli bir madde gerekiyor, niye komisyonda görüşmüyorsunuz, niye milletten, milletvekillerinden kaçırıyorsunuz? Bakan destek isterken bunu söyledi mi? Hayır. TBMM Başkanı, haberi olmadığını söylüyor. Niye Meclis Başkanı'nın, Milli Savunma Bakanı'nın haberi yok? 'Şöyle olmuştu, böyle olmuştu...' Bunlar işin yutturmacası...

Bu yapılan değişikliği yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Hukuku Kanunu, genel kanundur. Askeri Yargılama Kanunu ise özel kanundur. Genel kanun ile özel kanun hükümleri çeliştiğinde, özel kanun hükümleri uygulanır. Korsan önerge, Anayasanın 145. maddesine açıkça aykırıdır.

Eğer Cumhurbaşkanı, bu değişiklikle ilgili kanunu Meclise geri göndermezse, CHP olarak Anayasa Mahkemesine dava açacağız. Çünkü bir kişi için, bir olaya göre önerge veriliyor, kanun çıkartılıyor. Bu, Dursun Çiçek önergesidir. Anayasanın tabii hakim ilkesine de aykırıdır. Anayasaya, hukuk kurullarına aykırı, gece yarısı verilen bir korsan önerge geçerli değil. Bu konuda CHP, gerekli hukuki yollara sonuna kadar başvuracaktır. Önergeden yola çıkarak, darbe çığırtkanlığı yapanlar, askerin arkasına saklananlar kendileridir.''

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, yasa üzerinde verilen önergeyi CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay'a anlattığına ilişkin açıklamasının anımsatılması üzerine Anadol, ''Değişiklik önergeleri; gecenin 01'inden sonra, korsan bir şekilde verilmez. Bozdağ, hukukçu, onun bilmesi lazım. Bu önerge, komisyonda görüşülmeyip ne zaman görüşülecek? Niye komisyona getirmemişler? Bıraksın safsatayı'' dedi.

Kemal Anadol, Trafik Kanununa göre 8 saatten fazla araba kullanılmayacağını, itfaiyecilerin, pilotların, dalgıçların çalışma saatleri olduğunu, ILO'nun çalışma standartları bulunduğunu anımsatarak, konuşmasına şöyle devam etti: ''Hepsi bir tarafa, TBMM'nin çalışma saati bir tarafa. Meclis'in çalışma saatleri insani değil. Meclis'i bu hale getirdiler. Kuliste uyuklayan, bir kanun oylanırken, elleri havada, gözlerini ovuşturan AKP'li milletvekilleri içeri giriyor. Milli irade hesabına bu çalışma koşulları utanç verici. Daha önce, 'Bu saatlere kadar çalışan iki kurum var; biri TBMM, diğeri bar ve pavyonlar' demiştim. Gündüzün suyu mu çıktı? Saat 10.00'da başlayın, 20.00'de bitsin. Bir gün komisyonda çalışmamış, milletvekilliği yapmamış bir adam Başbakan olursa, TBMM'yi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi zanneder, bu tür kargaşa, kaoslar ortaya çıkar. Bu kadar önemli bir önerge gece 01'de ortaya çıkmaz.''

Bozdağ'ın, CHP'nin, önergeye ellerini kaldırarak, destek olduğuna dair açıklamalarına da Anadol; ''TRT 3'den baksın. Böyle bir şey yok. Bozdağ, niye bu yola tevessül ediyor, o zaman açık oylama isteselerdi. Bu kadar önemli bir konu, bu kadar sulandırılmaz. Bu önergeyle ilgili CHP'nin hiçbir angajmanı yoktur'' karşılığını verdi.

ntvmsnbc.com, 29.06.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.