Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan: Çıkan yasa darbecileri yargılamak için

Erdoğan: Çıkan yasa darbecileri yargılamak için

Başbakan Erdoğan, askerlere sivil mahkemelerin yolunu açan yasal düzenlemeye yönelik eleştirileri nedeniyle CHP'ye çattı.

KOCAELİ - Erdoğan partisinin Kocaeli İl Kongresinde konuştu.

Erdoğan şunları söyledi: "Muhalefet yine Anayasa Mahkemesi önüne dayandı. Mayın yasasını iptal etmek için uğraşıyorlar. 6,5 yıldır mahkeme kapılarındalar. Mahkeme kapılarını aşındırdığınız gibi bir de Anadolu yollarını aşındırın. Van'a gidin, Muş'a gidin, Sivas'a gidin, Kayseri'ye gidin.

Önceki gece Meclis'ten çıkan yasa hakkında dün akşam grup başkan vekilleri çıkmış, "AK Parti'nin adetidir yine bizi kandırdı." diyor. Beraberce el kaldırıldı, sen neredeydin? Nasıl politikacısın? Gözleri var görmez, kulakları var duymaz. 

Hani darbeye ve darbecilere karşıydın? Hani samimiydin, bu yasa darbe ve darbecileri yargılamak için. AK Parti mafyalarla çetelerle mücadele ediyor. Bunlar o çetelerin avukatlığını yapıyor.

AK Parti hem sınırlarımızıdaki hem de zihinlerdeki mayınları temizlemek için çalışıyor.

Son belge olayında demokrasiyi muhafaza ettiklerini, tutarlı olduklarını sandık, duygulandık. Sadece iki hafta tutarlılıklarını muhafaza edebildiler. Sözkonusu belge üzerinden AK Parti'yi  mahkum etmeye çalıştılar. Malum belge üzerinden çatışma çıkarmak istediler. Kurumları birbirine düşman etmeye çalıştılar. Boşa uğraşıyorlar.

Arkasına ya da karşısına askeri alarak, kurumlar arası çatışmadan medet umarak siyaset tedavülden kalktı. Kurumlar demokrasiye sahip çıkıyor. Demokrasiye inançlarını aleni şekilde ifade ediyorlar.

Yarın milletimizin karşısına bir kez daha çıktığımız zaman, "Emanet size verdik, emanete ne yaptınız. Demokrasiyi, laikliği, hukuku, yücelttiniz mi? Korudunuz mu?" diye soracaklar.

6,5 yılda 4 seçime girdik. Hepsinden de birinci parti olarak alnımızın akıyla çıktık."

ntvmsnbc.com, 28.06.09

Toptan: Düzenlemeden haberim yoktu

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenleme, tartışma konusu oldu. CHP’den 'Albay Dursun Çiçek için' açıklaması gelirken, TBMM Başkanı Köksal Toptan da düzenlemeden haberi olmadığını söyledi.

ANKARA - Perşembe gecesi TBMM’den geçen ve askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını önünü açan düzenlemeyle ilgili CHP’den tepki, Meclis Başkanı Toptan’dan da 'haberim yoktu' açıklaması geldi.

Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki yeni düzenlemeden haberi olmadığını açıklayan Toptan, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Anayasa’ya aykırı ise, Meclis kararları anayasal denetime tabidir. Anayasa Mahkemesi’ne gider ve Yüksek Mahkeme Anayasa’ya uygunluğuna karar verir. Daha önce de hem askeri ceza yasalarında hem de Türk ceza yasalarında yapılan değişiklikle, sivil mahkemelerin yetkilierinin genişletilmesi söz konusu olmuştu. Ayrıntılarını bilmiyorum ama, muhtemelen böyle bir şey söz konusu."

Adalet Bakanı’nın da bugün bir açıklama yaptığını ve muhalefetin düzenlemeye onay verdiğini aktardığını belirten Toptan, CHP’nin itirazının hatırlatılması üzerine, "Muhtemelen mutabakatla şekilllendirilmiştir. Belki CHP’nin önergeden haberi yoktu; tıpkı benim gibi" ifadelerini kullandı.

OKAY: ALBAY DURSUN ÇİÇEK İÇİN
Öte yandan, konuyla ilgili CHP kanadından, Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay bir açıklama yaptı.

Okay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in önceki gün TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı nedeniyle kendisini ziyaret ettiğini ve ''sivil kişilerin askeri mahkemelerde yargılanmasını ortadan kaldıracak yasal düzenleme için destek istediğini'' söyledi.

TCK ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısının aynı gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini hatırlatan Okay, AK Parti milletvekillerin verdiği önergeyle tasarıda yapılan değişikliği doğru bulmadıklarını belirtti.

Bu değişiklikle suç işleyen askerlerin, bu suça karışan bir tek sivil olması durumunda sivil mahkemelerde yargılanmasının önünün açıldığını ifade eden Okay, ''Bu değişiklikle siyasal iktidar Dursun Çiçek değişikliği yapmak istiyor'' dedi.

ART NİYET
Bunun bir gece yarısı operasyonu olduğunu ve ''art niyet'' taşıdığını ileri süren Okay, ''Bu değişiklik sadece ve sadece tek bir amaca yöneliktir. Dün Sayın Genelkurmay Başkanı'nın kağıt parçası dediği sahte bir belge nedeniyle, belki bundan sonra ortaya çıkarılabilecek olası sahte belgeler nedeniyle sivil yargıya doğrudan doğruya 'asker kişiler bu suçu işledi' diye taşıma amacı gütmektedir'' diye konuştu.

Yasal düzenlemenin hem Askeri Mahkemeler Kanunu'na hem de Anayasa'nın 145/1. maddesine aykırı olduğunu savunan Okay, düzenlemeyi siyasi açıdan da ''şık bulmadıklarını'' dile getirdi. Değişikliğin ''masum ve art niyet taşımayan bir ifade değişikliği'' olarak sunulduğunu belirten Okay, bunun, ''tipik bir AKP zihniyeti'' olduğunu savundu.
 

"HUKUK VE DEMOKRASİ TANIMAZLIK"
Okay, ''Kapkaç, oldu-bitti, hukuk tanımaz, demokrasi tanımaz, alacakaranlıkta iş bitirme düşüncesi... Parlamentodan komisyonlardan, tartışmadan kaçacaksın, gece 01.05'te bir yasa değişikliği yapacaksın. Yapılmak istenen şu, Dursun Çiçek'le ilgili 'Sivil mi, askeri yargı mı yetkili olsun?' tartışmasının gündemde olduğu bir ortamda Sayın Genelkurmay Başkanı'nın açıklama yapacağının bilindiği bir noktada, 'Türkiye'de yargıya ve hukuka inanıyoruz' denilen bir noktada, yargının bir bölümüne inanmayacaksın, kendine göre ben de bu işin savcısıyım dediğin bir yargılamada, özel bir düzen hazırlayacaksın ve bu özel düzenle zannedeceksin 'ben birilerini kendi yargımda yargıladım' Şık olmayan doğru olmayan budur'' şeklinde konuştu.

Bunun, ''hem siyasetin ahlakına, etiğine ve hem de hukuka uymadığını'' ifade eden Okay, AK Parti'nin bu tür bir uygulamayı ilk defa yapmadığını öne sürdü. Başbakan Erdoğan'ın ''Ergenekon davasıyla içiçe olduğunu'' ileri süren Okay, ''Ergenekon sürecinde 'savcıyım' diyen Başbakan bilfiil savcılığa soyunmuş ve kendi yargılama yöntemini belirlemek istiyor ve savcı Başbakan, kendisine göre Türkiye'de ayrı bir yargılama süreci yaratıyor'' dedi.

 

"Bu değişiklikle açıkçası siyasi iktidar Dursun Çiçek değişikliği yapmak istiyor" diyen ve değişikliğin askerler tarafından işlenen suçlarda sivil mahkemeleri yetkilendirdiğini sonradan fark ettiklerini söyleyen Okay, dalgınlık gerekçelerini, "Gerekçesinde biz Dursun Çiçek'i yargılamak için böyle bir operasyon yaparız demiyor" şeklinde açıkladı. (Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, Çiçek'in de aralarında bulunduğu 9 subayı, ‘şüpheli’ sıfatıyla salı günü ifade vermeye çağırmıştı.)

Değişikliğin hem Askeri Mahkemeler Kanunu’na hem de Anayasa'ya aykırı olduğunu söyleyen Okay, Cumhurbaşkanı Gül'den sürpriz bir adım beklediklerini söyledi: Bakarsınız onaylamaz.

"BAKARSINIZ ONAYLAMAZ"
Bir gazetecinin, yasayı Cumhurbaşkanı'nın onaylaması halinde Anayasa Mahkemesi'ne götürecek misiniz?'' sorusu karşısında 'Bakarsınız onaylamaz' diyen Okay, ''Cumhurbaşkanı'nın yasaya ilişkin tavrına bakar, değerlendiririz. Ancak Anayasaya aykırılığı açıktır'' diye yanıtladı.

Söz konusu önerge görüşülürken muhalefetten söz alan milletvekili olmayışını nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine de Okay, bu önergenin AK Parti grubunun önergesi olduğunu ve sadece önerge sahibi partinin söz hakkı olduğunu söyledi. Okay, milletvekillerinin önergeyi uzun uzadıya inceleme imkanına sahip bulunmadığını da savundu.

''Özünde bu düzenlemeye karşı mısınız?'' sorunu üzerine Okay, düzenlemenin TBMM'den ''oldu bittiye'' getirilerek geçirilmesinin kendilerini rahatsız ettiğini belirterek, ''getirsinler, bakarız'' dedi. Okay, düzenlemenin bu haliyle Anayasa'ya ve Askeri Mahkemeler Kanunu'na aykırı olduğunu kaydetti.
 

Türk Ceza Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören tasarının görüşmeleri sırasında iktidar üyeleri bir önerge getirdi ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 250'inci maddesi değiştirildi; özetle askerlerin de sivil mahkemede yargılanmasının yolu açıldı.

Madde, asker kişilerin barış zamanında Ağır Ceza Mahkemeleri’nin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri halinde soruşturma ve yargılamaları sivil savcı ve mahkemeler tarafından yapılmasını hükme bağlıyor.

Savaş ve sıkıyönetim halinde işlenen suçlarda, Askeri Mahkemeler’in yargı yetkisi korunuyor.

Genel Kurul'da kabul edilen düzenleme, kanun yürürlüğe girdiği tarihte devam etmekte olan soruşturma ve kovuşturmalarda da uygulanacak.

Yeni düzenleme ile sivil şahıslar ise hangi kapsamda olursa olsun sıkıyönetim ve savaş halleri dışında askeri mahkemelerde yargılanamayacak.

Sivil şahısların askerlerle işledikleri suçlarda ise dosya ayrılacak. Asker kişiler işlenilen suç kapsamına göre ya askeri mahkemede ya da sivil mahkemede yargılanacak.

ntvmsnbc.com, 27.06.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.