Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Cumhurbaşkanı Gül'ü kıran AK Partililer kim

Cumhurbaşkanı Gül'ü kıran AK Partililer kim
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sözcüsü, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanı Ahmet Sever, Gül’ün ikinci kez aynı göreve aday olmasının önünde engel bulunmadığını söyledi. Buna karşı görüş bildirenler konusunda ise “özensizlik Cumhurbaşkanı’nı kırdı” mesajı verdi.

Sever’in Vatan Gazetesi'nden Ruşen Çakır'a söylediği bu sözleri ile Ankara kulislerinde “Cumhurbaşkanı kimlere kızgın” tartışması alevlendi.

Sever, Cumhurbaşkanı’nın kırgınlığını anlatırken, özellikle Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ve Gül’e ikinci kez aday olma yolunu açan karara ve bu karara yönelik tepkilere atıfta bulunuyor. Peki kimler bu kararı eleştirmişti?

İşte kırgınlığın temeli de tam bu noktada gizli. Çünkü Gül’e ikinci kez Cumhurbaşkanlığı ihtimalini açan kararı en çok Ak Parti’liler, hükümetin en üst düzeydeki isimler eleştirmişti.

En sert eleştiriyi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ yapmıştı; Bozdağ, kararın hemen ardından konuşmuş ve “Anayasa Mahkemesi’nin kararının hukuki değerlendirmesini yapmakta fayda var. Bana göre Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl oduğuna ilişkin kararı Anayasa’ya uygundur ve doğrudur. İkinci kez seçilme hususunun iptaline ilişkin hususu ise Anayasa’ya aykırıdır” demişti.

Sever’in isim vermeden “Gül, özensiz davranışlara kırıldı” dediği kırgınlığın ikinci hedefinin ise, hükümetten bir başka önemli Bakan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik olması kuvvetle muhtemel. Çünkü Çelik de, Anayasa Mahkemesi’nin Gül’ün adaylığının önünü açan kararının ardından, “Abdullah Gül çok iyi bir cumhurbaşkanı oldu. Ancak Erdoğan aday olursa, Sayın Gül’ün aday olacağını sanmıyorum” demişti.

Yine kabineden bir başka Bakan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, Gül için Cumhurbaşkanlığı sonrasında uluslararası bir görev olabileceğinin işaretini vermişti. Bağış, “NATO, Sayın Cumhurbaşkanımızdan daha iyi bir genel sekreter bulamaz. Bundan hiçbir endişem yok. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız böyle bir görevi kabul eder mi, etmez mi, onu bilemiyorum” demişti.

Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ardından şöyle konuşmuştu;
“'Düzenlemeyi teklif ederken mantık şuydu; Anayasa'nın eski hükümlerine göre seçilen Cumhurbaşkanı için eski hükümlerin uygulanması gerekir. 7 yıllık süre için seçilir ve bir daha seçilemez. İnancımız, yorumumuz bu olduğunu için düzenlemeyi getirdik. Bunun karşısında olan görüşler ise 'Hayır burada mükteseplik yoktur, anayasa değiştiği için yeni kurallar geçerli olması gerekir. Sürenin 5 yıl olması ve bir daha seçilmesi gerekir.' Bu ikisi de zıt görüşler ama kendi içinde tutarlı....Biri eski kurallara göre seçildiği için eski kuralların bütün olarak uygulanması, diğer görüş ise yeni kuralların uygulanması gerekir. Anayasa mahkemesinin kararı farklı oldu. Burada biri eski birisi yeni kural var. Bu yönüyle dikkat çekici. Gerekçeli kararı görmek lazım. Kararda 7 yıl eski kural, yeniden seçilebilir yeni kural.'' Canikli ayrıca, “2014 yılındaki cumhurbaşkanı seçiminde adaylık konusunda takdiri olursa, karşısında kimin olup olmadığının çok önemi yok” demişti.

Hürriyet, 30.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.