Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Bağış: Ruhban okulu açılmalı

Bağış: Ruhban okulu açılmalı

Başmüzakereci Egemen Bağış,  Heybeliada Ruhban Okulunun, Türk vatandaşlarının ihtiyaçları olan hizmetleri sunabilmek için açılması gerektiğini söyledi.

ATİNA - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'nin AB perspektifi, kaçak göçmen sorunu, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs konusuna değindi.

AB içerisinde Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili bazı çevrelerin itirazlarına rağmen, "Türkiye'nin bu konuda gerekli adımları atarak müzakereleri tamamlamakta kararlı olduğunu" belirten Bağış, "Tam üyelikten daha az hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. Ya tam üye oluruz, ya da hiçbir şey" dedi.

Bağış, "Bunun alternatifi yok. Şu, 'imtiyazlı işbirliği' hikayesi de, AB'nin hiçbir uygulamasında bulunmamaktadır. Biz önce müzakereleri tamamlayacağız. Ondan sonra belki üye olmamaya karar veririz ya da bizi üyeliğe kabul etmemeyi tercih ederler. Ancak, bu karar şimdi alınacak bir karar değil. Müzakerelerin tamamlandığı gün Türkiye çok farklı bir ülke olacak ve AB de çok farklı bir Birlik olacak" diye konuştu.

"AB içindeki bazı çevrelerin Türkiye ile ilgili korkularının yersiz olduğunu" belirten Bağış, "Avrupa'nın önümüzdeki 20–30 yıl içerisinde karşılaşacağı terör, örgütlü suç, iş gücünün yaşlanması, iklim değişiklikleri ve enerji krizi gibi sorunları göz önüne alacak olursanız, bu sorunların sadece Türkiye'nin katılımıyla çözümlenebileceğini göreceksiniz" dedi.

Katimeri'nin kaçak göçmenlerle ilgili sorusunu da yanıtlayan Bağış, "AB ülkelerindeki kaçak göçmenlerin Türk vatandaşı olmadıklarına" dikkati çekerek, "Bu sorunla uluslararası toplumun birlikte mücadele etmesi gerektiğini" söyledi.

Bağış, "Türkiye'nin, AB'deki kaçak göçmenlerin vatandaşları olduğu Afganistan, Suriye, Pakistan, İran ve Irak gibi ülkelerle anlaşma imzalama konusunda sıkıntı yaşadığını ve Yunanistan ile 2001 yılında imzalanan protokolün uygulanmasının da bu nedenle mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Bu göçmenlerin geldiği ülkeler vatandaşlarını geri kabul ettiklerinde AB ile anlaşma imzalayacağız. Dünyanın en büyük göçmen kampı olmayı reddediyoruz. İki yanlış bir doğru yapmaz. Bu soruna karşı uluslararası toplumla birlikte mücadele etmeliyiz. Toplu iletişim araçlarına açıklama yaparak ve komşularımızı itham ederek değil. Sanırım, Yunanlı politikacıların Türkiye'nin dinamiğinin farkına varmaları gerekiyor. Komşu olarak, AB'ye tam üye bir ülke mi istiyorlar, yoksa sıkıntılar içinde olan ve bu sıkıntıları bölgeye yayabilecek durumda olan bir ülke mi?"

Türk-Yunan ilişkilerine değinen Bağış, "Bu konuda politikacıların düne değil, yarınlara bakmaları gerektiğini" belirterek, "Dün olanlar tarihçilerin işidir" dedi.

Bağış, Heybeliada Ruhban Okulunun açılmasıyla ilgili bir soru üzerine, "Bu konunun Türkiye'nin bir iç meselesi olduğunu" söyledi. "Türkiye'nin vatandaşları olan Ortodoks cemaatinin dini ihtiyaçlarını karşılamak durumunda olduğunu, ama aynı zamanda Yunanistan'ın da Batı Trakya Türk Azınlığının sorunlarına çözüm getirmesi gerektiğine inandığını" belirten Bağış, şöyle konuştu:

"Heybeliada Ruhban Okulunun, Türk vatandaşlarının ihtiyaçları olan hizmetleri sunabilmek için açılması gerektiğine inanıyorum. Türkiye'deki Ortodoks cemaati vergi ödeyen, ordumuzda hizmet eden ve bu ülkeye katkıları olan Türk vatandaşlarından oluşmaktadır. Eğer din adamlarına gereksinimleri varsa, bu din adamlarını eğitmelerine yardımcı olmalıyız. Bu bizim iç meselemiz. Batı Trakya Türk Azınlığının sorunları da Yunanistan'ın iç sorunlarıdır. Yunan hükümeti de aynı zamanda bu konulara eğilmek ve din adamlarının sorunlarına, liderlik, işsizlik ve Azınlık dernekleriyle ilgili sorunlara çözüm getirmek zorundadır. Bu konuda karşılıklılık ilkesi mecburi değildir. Ancak, iç sorunlarımızı çözmeye bakmalıyız ve bunu aynı zamanda yapmalıyız."

Kıbrıs konusunda ise Bağış, "Adadaki toplum liderlerinin her iki tarafın da kabul edebileceği bir plan üzerinde anlaşması durumunda, Türkiye'nin bunu destekleyeceğini" söyledi.

Türkiye limanlarının Rum bandıralı gemilere açılmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Bağış, "Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açmasının, Rum yönetimini tüm adada egemen devlet olarak tanıdığı anlamına gelmeyeceğini" vurguladı.

ntvmsnbc.com, 28.06.09

Ruhban Okulu insan hakları meselesidir

Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasının insan hakları sorunu olduğunu belirten Bağış, Atina’dan da Türk azınlığı konusunda aynı kararlılığı beklediklerini söyledi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasının insan hakları meselesi olduğunu belirtirken, Yunanistan’ın da Türk azınlığı konusunda aynı kararlılığı göstermesini istedi.

Avrupa Politika Merkezinde konuşan Bağış, ‘Kendi vatandaşınızın iyiliği için atacağınız adım mütekabiliyet esasına değil, eş zamanlı iyi niyet esasına dayalı olmalı’ dedi. Bağış, AB’nin Türkiye’nin üyeliği konusunda alacağı kararla dünyadaki bir buçuk milyar Müslümana vereceği mesajı da belirlemiş olacağını söyledi. Türkiye halkının çoğunluğu Müslüman olması nedeniyle AB’ye kabul edilmeyeceği yönündeki iddialara ise Bağış, şu yanıtı verdi:

AB İLERLEME RAPORU GİYOTİN DEĞİL

‘AB’de 20 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Paris’te isyan çıkarıp dükkanları yakanlar göçmen değildi. Paris’te doğmuş Kuzey Afrika veya Orta Doğu kökenli Fransız vatandaşlarıydı. Bence AB, spotlarını hangi rol modeline döndüreceği konusunda tercihini yapmalı. Dünyadaki bir buçuk milyar Müslümana ve kendini izole edilmiş hisseden üç milyar insana hangi mesajı vermek istediği konusunda tercihini yapmalı.’ AB’nin KKTC üzerindeki izolasyonları kaldırmasıyla Türkiye’nin eş zamanlı limanlarını Kıbrıs Rum kesimi gemilerine açacağını kaydeden Bağış, böyle bir adımın Türkiye’nin Rum kesimini tanıması anlamına gelmeyeceğini vurguladı. Bağış, ‘Yıl sonundaki AB ilerleme raporu giyotin olmayacak’ dedi. AA BRÜKSEL

Eyfel Kulesi kırmızı beyaz

Fransa’daki Türkiye Festivali kapsamında ilginç etkinlikler olacağını da anlatan Bağış, şu bilgileri verdi: 400’e yakın etkinlik var. Fransa’daki en büyük müzenin bahçesinde ‘Kafe Türk’ kurulacak. Şiir dinletileri var, konserler var. Anadolu Ateşi’nin gösterisi var. Eyfel Kulesi’nin kırmızı beyaz ışıkla ışıklandırılması var. Bütün masraflar Fransız hükümetiyle ortak yapılıyor.

Sarkozy’nin yeni bakanı Türkiye dostu

Türkiye karşıtlığı bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin AB’den sorumlu bakanlığa Jean-Pierre Jouyet’i getirmesi Ankara’yı memnun etti. Türkiye, Jouyet’in daha önce NATO Parlamenter Asamblesi Başkanlığı’na seçilmesinde etkili olmuştu. Başmüzakereci Bağış, ‘Fransız arkadaşımı bakan yaptılar.

‘Türkiye, AB’ye üye olmalı’ diyen bir adam’ diyerek, Fransa ile yeni bir dönem başlayacağına dikkat çekti.
 

Star, 26.06.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.