Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Sulu şaka derken 15. maddede ilk adım

Sulu şaka derken 15. maddede ilk adım

Darbecilere yargı yolunu açacak Anayasa’nın geçici 15’inci maddesinin kaldırılması tartışmasında dün hızlı bir trafik yaşandı.

Başbakan Erdoğan’ın dün sabah "Sulu şakalara gelmeyiz. Ciddilerse gelsinler görüşelim" sözlerine CHP lideri Baykal, "Samimiyse biz hazırız" yanıtını verdi. Öğlen olmadan, CHP Grup Başkanvekilleri AKP’yi ziyaret etti. AKP’lilerin "Yetkili kurullarımızda görüşelim" sözleri üzerine, ’darbecilere zırh’ denen maddenin kaldırılmasıyla ilgili ilk adım atıldı.

ANKARA dün Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal arasında 12 Eylül darbecilerinin yargılanması restleşmesine tanık oldu.

Trafik, Erdoğan’ın, CHP liderinin "Anayasa’nın 15. maddesini değiştirelim" önerisini "Bu tür sulu şakalara biz gelmeyiz" diye yanıtlamasıyla başladı. Erdoğan, Arnavutluk’a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda yaptığı açıklamada Anayasa değişikliği konusunda daha önce bütün partilerin "konsensüsünün gerektiğini" söylediklerini, CHP’nin bunu reddettiğini ifade etti. Erdoğan, şunları söyledi: "Böyle olunca bu çalışmanın içerisine girmek sadece ülkede zamanı boşa harcamaktan öte bir şey olmayacak; mevcut anayasayla devam etmek durumunda kalacağız. Ciddi olarak grup başkanvekilleri bir araya gelir, konuşurlar; böyle bir adım atılacaksa kararlı bir şekilde atarız. Ama ’iktidar ne yaparsa yapsın’ mantığıyla yaklaşırsanız, kusura bakmasınlar Ak Parti bu tür sulu şakalara gelmez. Ciddi yaklaşımlar bekliyoruz."

CHP’den anında ziyaret

Bu sözlere hemen, "Sululuk yakıştırması yapması ciddiyetsizliktir. Başbakan samimiyse biz hazırız" yanıtını veren CHP lideri Baykal, Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay’a, "AKP grup yönetiminden randevu alarak, geçici 15’inci maddenin kaldırılması konusunda destek talebimizi kendilerine ilet" talimatı verdi. Bunun üzerine Okay, AKP Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ve Mustafa Elitaş’tan derhal randevu alarak ziyaret etti. Okay, ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında, AKP’den "Yetkili kurullarımızda görüşeceğiz" yanıtını aldıklarını açıkladı. Böylece ilk adım atılmış oldu.

Bu arada, AKP’li Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, "Partim farklı bir karar alsa bile ben yine 15. maddenin kaldırılması için imza atarım" dedi.

Kimler yargılanır

ANAYASA’nın geçici 15’inci maddesi kalkarsa, şimdiye kadar dokunulmazlık zırhı içinde bulunan, 12 Eylül dönemi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer için yargı yolu açılacak. Danışma Meclisi’nde görev alan 160 kişi arasında yer alan ve halen Tunceli Milletvekili olarak Meclis’te bulunan Kamer Genç de hakim önüne çıkabilecek. Ulusu başkanlığında kurulan hükümette Turgut Özal, Zeyyat Baykara, İlter Türkmen, Kaya Erdem gibi isimler de bulunuyordu.

Ön şart yok değerlendiririz

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP’nin, Anayasanın Geçici 15. maddesinin kaldırılmasına ilişkin önerisi ile ilgili şöyle konuştu: "Şu anda ön şartımız yok. Demokrasinin önündeki engelleri kaldıracak her türlü girişime açığız. Darbe geleneğiyle gelmiş bir ülkede Geçici 15. maddenin kaldırılması, darbe heveslileri için önemli bir işaret, mesaj olacak. CHP’nin teklifini yetkili kurullarımızda değerlendireceğiz."

Anayasa topluca ele alınmalı

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, darbe sonrası Anayasa’nın birçok maddesinin bugünün değerleriyle çeliştiğini söyledi. Paçacı, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın bir komisyon kurduğunu belirterek, "Bütün siyasi partilerin bu konuları bütünüyle ele alıp değerlendirmeleri gerekir. Anayasanın geçici 15’inci maddesi üzerinde anlaşma sağlanırsa kaldırılabilir" dedi.

Hürriyet, 26.06.09 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.